Ντροπή για τους Γιαννιώτες το κατάντημα της πόλης!..

on .

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχω επισκεφτεί πολλές πόλεις της Ελλάδας και προσπαθούσα πάντα να τις συγκρίνω όλες με την αγαπημένη μας πόλη, τα Γιάννενα.

Δεν θα προβώ βεβαίως σε αναλυτικές συγκρίσεις επί παντός θέματος, αλλά σε μια απλή σύγκριση που αφορά την καθημερινή όψη της πόλης, μιας πόλης που ενώ είναι προνομιούχος σε ό,τι αφορά το φυσικό της περιβάλλον και από μακριά και αφ’ υψηλού φαντάζει υπέροχη, εκ του σύνεγγυς η εικόνα της είναι απογοητευτική και την κατατάσσει τελευταία σε σύγκριση με οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα δύο παρακάτω ζητήματα.

dromos xorta
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα πεζοδρόμια, αν εξαιρέσουμε τις κεντρικές αρτηρίες, είναι ανύπαρκτα ή σε άθλια κατάσταση σε όλη την πόλη. Αλλά και σε αυτά που ανακαινίζονται, τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται, συγκεκριμένα τσιμεντένιες πλάκες, είναι τα πλέον ευτελή. Η φθορά τους είναι παντού εμφανής από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Σε όλες τις άλλες πόλεις που έχω δει και οι οποίες έχουν ανακαινίσει σχεδόν όλα τους τα πεζοδρόμια, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ασυγκρίτως ανθεκτικότερα και εμφανισιακώς καλύτερα.
Ίσως ακόμα χειρότερα έχει το ζήτημα του πρασίνου. Πλήρης η εγκατάλειψη. Τα περισσότερα σημεία μοιάζουν με γρασίδια για βοσκοτόπια. Στη νησίδα μάλιστα της λεωφόρου Δωδώνης φύτρωσαν και αγριοσυκιές. Σε καμία άλλη πόλη δε συμβαίνει αυτό. Προκαλώ τον οποιονδήποτε καλόπιστο αναγνώστη να με διαψεύσει, αν υπερβάλλω. Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια τη γειτονική μας πόλη την Άρτα και συγκεκριμένα τη διαδρομή που αρχίζει πριν από τη γέφυρα, διασχίζει περιφερειακά όλη την πόλη, μέχρι την έξοδο προς Αθήνα, περίπου πέντε χιλιόμετρα απόσταση. Γκαζόν, νησίδα, δέντρα, θάμνοι, δεξιά και αριστερά, όλα περιποιημένα, πάντα, σε κάθε εποχή και βεβαίως αξίζουν συγχαρητήρια στους Δημάρχους της διαχρονικά.
Τι να πούμε όμως για τους Δημάρχους της πόλης μας; Γεννάται βεβαίως το ερώτημα, πού οφείλεται και ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. Οφείλεται στις υπερεξουσίες των συνδικαλιστών και ο Δήμος δε μπορεί να κάνει τίποτα; Όμως οι ίδιοι νόμοι ισχύουν για όλους τους Δήμους της χώρας. Οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων; Δε νομίζω ότι οι άλλοι Δήμοι είναι πλουσιότεροι. Η ευθύνη, όπως και να το εξετάσει κανείς το θέμα, είναι της Δημοτικής αρχής και ασφαλώς όχι μόνο της παρούσης για το κατάντημα αυτό της πόλης. Πώς αισθάνονται άραγε οι δημοτικοί μας άρχοντες για το κατάντημα αυτό;