ΣΧΟΛΙΟ «Π.Λ.»:Ανύπαρκτη η συνεργασία ΕΟΔΥ – Τοπικών φορέων

on .

• Είναι γεγονός ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο την περίοδο που διανύουμε, με την έκταση που έχει λάβει η πανδημία του κορωνοϊού.
Όσο και αν το επιστημονικό του έργο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί - άλλωστε αρμόδιοι να το κρίνουν αυτό είναι οι ειδικοί και όχι τα ΜΜΕ- εν τούτοις η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι διοικητικά αν μη τι άλλο έχει ατυχήσει.
Και επειδή οι ευθύνες προσωποποιούνται συνήθως στην κεφαλή του κάθε φορέα, χωρίς περιστροφές μπορούμε να πούμε ότι ο Πρόεδρός του κ. Παν. Αρκουμανέας, αποδεικνύεται ανίκανος στον διοικητικό και οργανωτικό τομέα. Το επίπεδο συνεργασίας του ΕΟΔΥ με τους κατά τόπους φορείς είναι ανύπαρκτο! Το επιβεβαίωσαν εξάλλου με πρόσφατες δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Το επιβεβαιώνει όμως και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ δεν μπόρεσε να αναπτύξει ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με τις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες, ώστε να επεκταθούν οι έλεγχοι και να καλύπτονται έτσι περισσότερες ανάγκες.
Κορυφαίο παράδειγμα ανικανότητας και εμπαιγμού αποτελεί το ζήτημα της Κακαβιάς. Από τα τέλη Μαΐου, φαινόταν το «τσουνάμι» που ερχόταν. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «σφύριζε» αδιάφορα! Ο ΕΟΔΥ όμως έκανε κάτι χειρότερο: Περιέπαιζε βουλευτές και θεσμικούς παράγοντες των Ιωαννίνων, με «το έρχονται- δεν έρχονται τα κλιμάκια στην Κακαβιά»…
Και όταν έφτασε πλέον ο «κόμπος στο χτένι» υποχρεώθηκε και τα κλιμάκια να στείλει, αλλά και να οδηγήσει την Κυβέρνηση στη λήψη «οριζόντιων μέτρων απαγόρευσης» που όμως έφεραν και αδικίες.
Άλλη ένδειξη διοικητικής ανικανότητας είναι η κατανομή των κρουσμάτων. Έχει επισημανθεί από πολλούς και σε τοπικό επίπεδο, ότι αυτή δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα, προκαλεί σύγχυση, σενάρια και υποθέσεις. Κατάσταση προβληματική και ανησυχητική σε μικρές κοινωνίες. Και αυτό θα έπρεπε ήδη να το έχει εξετάσει η διοίκηση του ΕΟΔΥ και να ενημερώνει για τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής. Μέχρι σήμερα «μηδέν εις το πηλίκον».
Ο κ. Αρκουμανέας μπορεί σε όλα τα προαναφερθέντα να μη δίνει και μεγάλη σημασία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν διαπιστώσει αρνητικό σχόλιο σε βάρος του! Τότε, εξαντλεί όλη την… ενεργητικότητά του για να δώσει απαντήσεις. Όπως ακριβώς έπραξε με τη Γιαννιώτικη ιστοσελίδα epiruspost.gr η οποία δημοσίευσε ένα σχόλιο για την άφιξη με «λίαρ τζετ» κλιμακίου επιστημόνων για έλεγχους στην Κακαβιά. Η είδηση επιβεβαιώθηκε – με διαφορετική βέβαια προσέγγιση – από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά- για να ακολουθήσει και δική του απάντηση, στην οποία δεν λάμβανε υπόψη τα όσα είχε παραθέσει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός για τη μίσθωση των πτητικών μέσων. Συμπέρασμα: Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ούτε και με τον κ. Χαρδαλιά δείχνει να έχει επικοινωνία ο κ. Αρκουμανέας.
Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ συγχέει τα επιστημονικά με τα διοικητικά θέματα. Το σχόλιο της ιστοσελίδας epiruspost ήταν εύλογο και έθετε πολιτικό/διοικητικό ζήτημα. Και εν πάση περιπτώσει η Διοίκηση οφείλει να δίνει απαντήσεις και όχι να καταφεύγει σε πρακτικές εκφοβισμού που έχουν στόχο τη «φίμωση» για να μην ασχοληθεί ξανά με τον ΕΟΔΥ. Σε μια περίοδο που «ο κόσμος καίγεται» από την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι να απορεί κανείς πού βρήκε χρόνο ο κ. Αρκουμανέας για να ασχοληθεί, μαζί με νομικούς, στη σύνταξη του επιεικώς απαράδεκτου εξώδικου εγγράφου… με την επιφύλαξη «παντός νομίμου δικαιώματος του».

***
Ο κ. Αρκουμανέας με τη στάση και την τακτική του προκαλεί ζητήματα, που δεν συνάδουν με το αξίωμα του Προέδρου του Ε.Ο.Δ.Υ. Είναι ζήτημα απειρίας; Ίσως. Είναι απόρροια διοικητικών δυσλειτουργιών; Μπορεί. Ή μήπως πρόκειται για επίδειξη αλαζονείας;
Και τα τρία πάντως παίζουν το ρόλο τους. Εκείνο όμως που βαραίνει την πλάστιγγα είναι μάλλον η υπέρμετρη υπεροψία. Όταν βρισκόμαστε σε «πόλεμο», τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν στον όλεθρο! Για την αποτροπή του, υπάρχει μόνο μια λύση: Η άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία του ΕΟΔΥ.
«Π.Λ.»