Το καφενεδάκι του χωριού!

on .

Ξέρετε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Εφορίας, επισκέπτονται πολύ συχνά τα καφενεδάκια των μικρών χωριών; Όχι , όχι για να απολαύσουν στην ερημιά και τη σιωπή τον καφέ τους και τη γραφικότητα των χωριών μας, αλλά για να ελέγξουν, πόσους καφέδες πούλησε σήμερα το μαγαζί;

Στα περισσότερα μικρά χωριά, δέκα γεροντάκια δεν υπάρχουν κι απ’ αυτά κάθε φορά όλο και κάποιος θα λείπει από τη γωνιά που έπιανε, πίνοντας το καφεδάκι του, «βαρύ γλυκό» συνήθως.
Πώς; Να μην ελέγξει η Εφορία την άδεια, ΑΝ είναι Νόμιμο το καφενεδάκι, ή αν έχει κάνει καμιά… υπέρβαση και πέσουν έξω τα έσοδα του Κράτους; Και οι έρημοι μαγαζάτορες, έχουν τρέξει και για άδειες και για να μη λείπουν πράγματα που προβλέπονται σ’ αυτές, και περιμένουν οι δύστυχοι τη… νομιμοποίηση η οποία όμως, ακολουθώντας το ρυθμό της… χελώνας, δεν έρχεται ποτέ.
Τι κι αν περιμένει ο καφετζής τους δέκα - δεκα πέντε ταξιδιώτες που θάρθουν στο χωριό το Καλοκαίρι, να κάτσουν κάτω από τον πλάτανο στο μεσοχώρι, να πιούν το νοσταλγικό καφεδάκι τους, στο καφενείο του χωριού;
Το καφενείο, είναι ΚΛΕΙΣΤΟ! Δεν ήρθε ακόμα η… νομιμοποίηση και ο φτωχούλης καφετζής φοβάται να το ανοίξει γιατί του λείπουν, βλέπετε, οι 3.000 πρόστιμο για να πληρώσει.
Τα άκουγα αυτά και μου έλεγε ο κόσμος «γράψτα Αρετή», αλλά τα έζησα πρόσφατα και προσωπικά στο χωριό μου, το Μαυροβούνι, παλιότερα του Δήμου Καλπακίου, σα βρήκα κλειστό το μαγαζάκι του Ηλία και της Μόντας που ξεκούραζε και έδινε ζωντάνια, και χαρά, στα ελάχιστα γεροντάκια, που ήρθαν συνταξιούχοι πιά, να αναπαυθούνε στον ΑΗ ΛΙΑ, που τα μεγάλωσε, τα ανέθρεψε, τα ξεπροβόδισε στα ξένα, παλληκαράκια τότε κι ήρθαν και πάλι.
Αυτή είναι η μοίρα του Οδυσσέα, να γυρίζει πάλι γεμάτος νοσταλγία να πεθάνει στην… ΙΘΑΚΗ του, που για το Μαυροβούνι μας, είναι ο ΑΗ ΛΙΑΣ μας.
Είναι λοιπόν απαράδεκτο, είναι ΑΚΡΩΣ ΑΔΙΚΟΝ, όπως «άκρως άδικη είναι και η άκρα Δικαιοσύνη» σύμφωνα με το δικό της αξίωμα και επί τέλους παραβαίνει αυτή η εμμονή των Αρχών για τα καφενεδάκια των χωριών, και του Πρωθυπουργού την εντολή για απλοποίηση και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και όλης της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της.
Όμως αυτό το… απαράδεκτο κυνηγητό των… χωριάτικων καφενείων αντιβαίνει και στις Αρχές και στους τρόπους με τους οποίους υπηρετεί τον κόσμο με αμεσότητα ταχύτητα και ανοιχτό μυαλό, ο δικός μας, ο πλέον άμεσος και αποτελεσματικός Περιφερειάρχης της Ελλάδας, Αλέκος Καχριμάνης.
Σε κείνον λοιπόν αναθέτουμε το γενικευμένο αυτό πρόβλημα και της δικής μας περιοχής, και είμαστε βέβαιοι, ότι σύντομα θα επιλυθεί…