Τι γιόρταζε η πολιτική ηγεσία στις 24 Ιουλίου;

on .

ΕΜΕΙΝΕ στην ιστορία η φράση του Θουκυδίδη ...«των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν»! Εξέφρασε έτσι με ευστοχία την ανησυχία του για τους κινδύνους και την αδιαφορία της Πολιτείας για αυτούς. Τα ίδια δικαιούται να πει και σήμερα κάθε πολίτης προς την Πολιτεία, η οποία στις 24 Ιουλίου γιόρτασε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού μεγάρου, σε μια επίδειξη ...μεγαλειώδους επιπολαιότητας!
ΜΕ παράφραση της ρήσης θα πούμε προς την ηγεσία της χώρας ότι ...«υμείς άδετε», την ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει να

γίνει παρανάλωμα του πυρός, κυριολεκτικώς όμως. Εκείνη την ημέρα σε όλη τη χώρα καίγονταν τεράστιες εκτάσεις, ο Τουρκικός στόλος είχε παραταχθεί στο Αιγαίο κοντά στο Καστελόριζο, με σαφή πρόθεση για πολεμική σύρραξη, η μισή Κύπρος υπό κατοχή και στην Αγ. Σοφία ηχούσαν οι προσευχές του Ιμάμη, με τον Ερντογάν να την έχει μετατρέψει σε τζαμί και απέξω τον όχλο να πανηγυρίζει.
ΔΕΝ γνωρίζουμε λοιπόν τι ακριβώς γιόρταζαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, οι αρχηγοί των κομμάτων, βουλευτές κλπ. εκπρόσωποι της Αθηναϊκής ελίτ, με προσκεκλημένους ως παρείσακτους μάλλον εκπροσώπους των γιατρών, νοσηλευτών και ντελιβεράδων, για να παραπονιούνται ευλόγως οι μπακάληδες, χασάπηδες, κομμώτριες και τινές άλλοι εκ των ...πληβείων υπηκόων, μασκοφόρων και γαντοφορεμένων λόγω του κορωνοϊού.
ΘΑ μας πείτε ότι η ηγεσία αφ ενός έπρεπε να συμπεριφέρεται με ηρεμία, ως να μη συμβαίνει τίποτε, για να μην ανησυχήσει ο λαός και αφ ετέρου να τιμήσει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Συγγνώμη, αλλά θα πούμε ότι το πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο συνέβαλλε στην επίσπευση της διάλυσης της δικτατορίας. Η οποία παρέδωσε δια του τότε «Προέδρου της Δημοκρατίας» στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, την εξουσία στους πολιτικούς. Άλλωστε ενώπιόν του ορκίστηκε ως πρωθυπουργός ο Κων. Καραμανλής, μαζί και όλα τα μέλη της νέας κυβέρνησης.
ΑΛΛΑ αυτά είναι θέματα των ιστορικών. Εμείς θα επιμείνουμε στο τι γιόρταζε με αφροσύνη ο πολιτικός κόσμος. Διότι, εκτός από όσα αναφέραμε παραπάνω, είναι και τα συνεχή μέτρα για τον κορωνοϊό, το δίμηνο lock down που διέλυσε την οικονομία, το εν εξελίξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, το πάνω από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες άνεργοι στον ΟΑΕΔ, οι λαθρομετανάστες που καθιστούν τη ζωή των γηγενών δυσκολότερη, η Αλβανία που θέλει τη ...μισή Ελλάδα δική της, η αγωνία των πολιτών για την προοπτική, με πολλούς εξ αυτών να επιβιώνουν χάρη στα συσσίτια και τις φιλανθρωπίες.
ΟΜΩΣ, το εμπεδώσαμε! Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε, παρά το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί διατηρούν πολλές αμφιβολίες για την «ποιότητά» της και η Πολιτεία θα την τιμούσε καλύτερα αν εξέλιπε οτιδήποτε καθιστά ορισμένους πιο... ίσους από τους άλλους κι αν η Δικαιοσύνη αποδίδονταν με ...δίκαιο τρόπο και γρήγορα. Αν δεν υπήρχαν παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα κι αν εξασφαλίζονταν για όλους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης κι όχι μόνο για όσους αποτελούν το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, με την ευρεία του έννοια.
ΑΠΟΨΗ μας -και πολλών άλλων πολιτών- είναι να σταματήσει αυτή η «κοσμική συγκέντρωση». Έπρεπε ήδη να είχε καταργηθεί εδώ και χρόνια. Εξελίχθηκε σε γιορτή ...διχασμού (και χλευασμού), παρά ενότητας. Δε συνεισφέρει τίποτε στη χώρα, ουδέ ως ενισχυτικό της ψυχολογίας των Ελλήνων, που εκείνη ειδικώς την ημέρα βρίζουν όλοι μαζί την πολιτική και μη ηγεσία! Και πολύ καλά κάνουν, αφού τα προβλήματά τους ημέρα με την ημέρα οξύνονται και η χώρα εναποθέτει τις ελπίδες της σε ξένες δυνάμεις και στην ελεήμονα διάθεσή τους!
ΑΣ ανασκουμπωθεί η πολιτική ηγεσία και ας αφουγκραστεί το λαϊκό αίσθημα, τη γενική περί δικαίου αντίληψη. Αν το κάνει, είμαστε σίγουροι πως θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτό. Οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους, δε μας λένε απολύτως τίποτε. Και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν καταγράφουν την απαξίωση των πολιτών προς κόμματα και πολιτικούς, ειδικά από τους νέους, που ψάχνουν εναγωνίως, πλην ματαίως, να βρουν μια δουλειά...