Εν τέλει, γιατί πληρώνουμε τέλη;

on .

● Κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα διατύπωνε τη θέση πως ο πολίτης πληρώνει τα τέλη, για να του παρέχονται βασικές υπηρεσίες υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας ζωής!
Αυτός είναι ο λόγος που πληρώνει τα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ, ή τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κράτος! (Καλά, ένα τέλος επιτηδεύματος, δεν ξέρει κανείς γιατί το πληρώνει…).
Όλοι αυτοί είναι φόροι ανταποδοτικοί… Έλα όμως που δεν ανταποδίδονται!
Τι κι αν ο λαός έχει πει πως η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, τι κι αν οι δημοτικοί άρχοντες πριν εκλεγούν τάζουν λαγούς με πετραχήλια, το θέμα είναι πως ο κόσμος υποφέρει και τα προβλήματά του είναι… χίλια!
Με τα τέλη κυκλοφορίας, ο πολίτης απαιτεί να έχει ασφαλείς δρόμους! Τους έχει; Όχι! (Το μεγάλο χαράτσι των διοδίων… λέγεται πως δεν θα το πληρώνει πλέον μόνο ο εποχούμενος, αλλά και ο πεζός διερχόμενος! Οικονομική έφοδος παντού…).
Ειδικότερα στα δημοτικά τέλη, η κατάσταση έχει ξεφύγει επικίνδυνα! Καθώς με την ενσωμάτωσή τους στη ΔΕΗ, ο καταναλωτής… αναθεματίζει ΔΕΗ και Δήμο!
Το θέμα των σκουπιδιών έχει γίνει τεράστιο! Βέβαια ο κάθε δημότης έχει στο στόμα του τη γνωστή φράση: Πού είναι ο Δήμαρχος; (Αποσιωπά όμως και τις δικές του ατομικές ευθύνες!).
Ο εκάστοτε Δήμαρχος έχει την κύρια ευθύνη, συντονίζει και δίνει τις κατευθύνσεις, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να βρίσκεται σε… κάθε κάδο της γειτονιάς! (Εκεί όπου γίνονται τα… μεγάλα πάρτι από σκύλους, γάτες, αλλοδαπούς και… μερικούς ημεδαπούς!).
Εν πάση περιπτώσει, το θέμα της καθαριότητας είναι τεράστιο, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και πρωτίστως η Δημοτική Αρχή!
Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, να μη γίνει πρότυπο… κακών εντυπώσεων!
Πολλά αξιοθέατα, έχουν γίνει… αθέατα από τον όγκο των σκουπιδιών! Οφείλουμε όλοι η εικόνα να βελτιωθεί σύντομα! Και εν τέλει, να πιάσουν τόπο… τα πληρωμένα τέλη!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.