Πρέπει να σώσουμε τα Μουσεία μας…

on .

Η πανδημία έχει αναστατώσει το σύνολο της κοινωνίας. Η υγεία όλων είναι εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους, η οικονομία διαλύεται και η αβεβαιότητα για τα μελλούμενα θρόνιασε στο μυαλό των ανθρώπων. Και η κυβέρνηση τρέχει και δε φτάνει.
Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας στάθηκε όρθια στο πρώτο κύμα και έδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι οι Έλληνες δε γονατίζουν εύκολα μπροστά στους κινδύνους. Έτσι, η Ελλάδα σήμερα προβάλλεται διεθνώς ως μια χώρα σοβαρή, αξιόπιστη και υπόδειγμα κρατικής φροντίδας για την προστασία των πολιτών της.

Όμως η περιπέτεια συνεχίζεται και φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες, όπως συμβαίνει παγκόσμια.

Άρα, η κυβέρνηση καλείται να συνδράμει στις δυσκολίες και να προσφέρει χέρι βοήθειας στους ανθρώπους, στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, αφού η συνέχιση της υγειονομικής κρίσης προκαλεί ανεργία, φτώχεια και χίλια δυο προβλήματα. Και είναι γεγονός ότι η συνέχιση της δραματικής κατάστασης θα περιορίσει και τη δυνατότητα της Πολιτείας για άμεση στήριξη όλων των συμπολιτών μας.
Γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνει και μία ιεράρχηση των προβλημάτων και ανάλογα να ενεργεί το Κράτος, αφού και οι δυνατότητες της κρατικής μέριμνας όλο θα περιορίζονται. Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα εδώ στα Γιάννενα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι και τα Μουσεία της πόλης μας. Τα Γιάννενα θεωρούνται και είναι η πόλη των Μουσείων. Κρατικά, Δημοτικά και Ιδιωτικά Μουσεία κοσμούν την πόλη μας και δίνουν το στίγμα του τόπου μας.
Είναι εξαιρετικής πολιτιστικής σημασίας όλα τα Μουσεία μας, όπως είναι το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, του Βρέλλη, το Δημοτικό, της Αργυροτεχνίας στο Κάστρο. Όλα μαζί λειτουργούν ως το νήμα που δένει τα τωρινά Γιάννενα με το ιστορικό μας παρελθόν και κρατάνε γερές μνήμες της ιστορίας, της τέχνης, της ευεργεσίας και γενικότερα του Πολιτισμού της Ηπείρου και της Ελλάδας.
Με πόσο ζήλο και μεράκι οι άνθρωποί τους, δημιουργοί και ευεργέτες τους, πλουτίζουν τις συλλογές και προσφέρουν στον κόσμο γνώσεις, αισθητική και εκτίμηση του όλου παρελθόντος.
Αλλά και η τοπική οικονομία πολλά κέρδιζε μέχρι τα τώρα, αφού αυτά τα Μουσεία έφερναν κόσμο στα Γιάννενα και έδιναν τροφή σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Όμως, σήμερα τα Μουσεία της πόλης βρίσκονται σε πλήρη αποξένωση. Ούτε ξένοι ούτε ντόπιοι τα επισκέπτονται λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό υπολειτουργούν με κίνδυνο ακόμα και να κλείσουν.
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι. Χρειάζεται όλοι οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Μητρόπολη, Κράτος) να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μείνουν τα Μουσεία τουλάχιστον ανοιχτά. Γιατί, αν αυτοί οι χώροι ερημώσουν και εγκαταλειφθούν, τότε θα έρθουν πολλά δεινά στην πόλη μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά της και εκεί καλλιεργούνται οι συνειδήσεις. Και να μην ξεχνάμε ότι τόπος χωρίς μνήμη χάνει και την ταυτότητά του.
Και όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Ελληνισμός κράτησε το φρόνημά του σε δύσκολους καιρούς, γιατί αντίκριζε μπροστά του τις αρχαίες πέτρες, τους κίονες, τους ναούς και τις εκκλησιές. Δε φτάνει να σώσει το κράτος την υγεία και τη δουλειά των πολιτών. Χρειάζεται και το πνεύμα που σώζεται στις προθήκες του Μουσείου και που εκπέμπει αξίες και μνήμες τόσο χρειαζούμενες για το μέλλον μας.
Μεγάλη η ευθύνη των τοπικών μας αρχόντων για να στηρίξουν τα Μουσεία και να κρατήσουν όρθια την πόλη ώστε και αύριο να μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο, αλλά και να κρατήσει τη συλλογική και ιστορική συνείδηση των ανθρώπων μας. Γι’ αυτό και ο κάθε συμπολίτης οφείλει στις ανησυχίες του για το μέλλον να δίνει μια θέση στα Μουσεία και στους ανθρώπους τους, που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά και οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά.