Η Ήπειρος να απαιτήσει επιτέλους φυσικό αέριο!

on .

Είναι δυνατόν το 2020, η Ήπειρος και δη τα Γιάννενα, πόλη άνω των 150.000 κατοίκων, να μην έχει φυσικό αέριο, τη στιγμή μάλιστα που έχει έξι μήνες χειμώνα από τις πιο κρύες περιοχές της χώραςl Είναι δυνατόν να παγώνουμε λόγω ακριβού πετρελαίου και ενέργειας γενικότερα; Για να συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι φταίνε!
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των τελευταίων τριάντα χρόνων, στις τοπικές και περιφερειακές εξουσίες που έλαβαν χώρα στην Ήπειρο, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι δεν έκαναν σχεδόν τίποτα. Ένα μεγάλο… μηδενικό στον τομέα της ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης - ενέργειας των κατοίκων, των νοικοκυριών.
Το μόνο που έχουν κάνει και κάνουν ακόμα είναι είτε επιτροπές, χωρίς κανένα νόημα ή μάλλον για να πάει το πρόβλημα στις γνωστές καλένδες, είτε πηγαίνουν στην Αθήνα και συναντώνται με τον Υπουργό και τους Γραμματείς και κομισάριους του Υπουργείου Ενέργειας και παίρνουν υποσχέσεις ότι «θα το δούμε», «θα το μελετήσουμε» ή όπως τελευταία η κρατική ΔΕΣΦΑ, ανακοίνωσε ότι η «Ήπειρος δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι το 2030 στο πρόγραμμα εγκατάστασης αγωγών φυσικού αερίου»!
Είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα ο δρόμος Ε65 σύνδεσης με την Εγνατία ή ο Γιάννενα – Κακαβιά; Ασφαλώς και όχι από οποιαδήποτε σκοπιά κι αν το μελετήσουμε και αξιολογήσουμε, ανθρώπινη και αναπτυξιακή. Είναι καλύτερα να παγώνουν οικογένειες ή να καίγονται από την φωτιά της σόμπας ή του μαγκαλιού ηλικιωμένοι; Είναι καλύτερα να μη μπορούν να πληρώσουν το μέγα κόστος -από τα πιο ακριβά της Ευρώπης- στη ΔΕΗ, που τρέχουν όλοι να κάνουν ρυθμίσεις;
Πιστεύω ότι οι ευθύνες όλων των Δημάρχων της Ηπείρου και δη των Ιωαννίνων και των Περιφερειαρχών επίσης είναι τεράστιες και πρέπει να αναλαμβάνονται. Τι μέλλει γενέσθαι όμως τώρα; Τι να περιμένουμε;
Σίγουρα, αν ακολουθηθεί η μέχρι τώρα απλή διαχείριση, θα έχουμε μία από τα ίδια, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όφελος για την… ξεχασμένη Ήπειρο που δυστυχώς η κάθε κεντρική εξουσία - κυβέρνηση την θεωρεί δεδομένη, δεν μας υπολογίζουν! Λιβανίζουν όλοι τα μεγάλα, φαραωνικά έργα που η άλλη Ευρώπη έχει κάνει στην δεκαετία του ’50 ή ’60. Έλεος!
Πρότασή μου, ταπεινή, έχει εκφραστεί τα τελευταία τρία χρόνια στον «Πρωϊνό Λόγο» και στα social media, είναι έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, ο Περιφερειάρχης άμεσα να συγκαλέσει σε ευρεία σύσκεψη όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου και να πάρουν αποφάσεις, να οργανώσουν αγώνα ενάντια στο κράτος των Αθηνών και να απαιτήσουν, το πολύ σε δύο μήνες να γίνει ο προγραμματισμός για την Ήπειρο από την ΔΕΣΦΑ για τη συνέχιση και άφιξη του αγωγού φυσικού αερίου το πολύ σε τέσσερα χρόνια. Μπορεί να γίνει! Στη Θεσσαλία, δίπλα μας, Καλαμπάκα αλλά και Γρεβενά, έχουν αέριο εδώ και δέκα - δεκαπέντε χρόνια. Εμείς τι είμαστε; Παιδιά ενός κατώτερου θεού;
Αν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι δεν μπορούν, να απευθυνθούν στο λαό που τους εξέλεξε και πρέπει να απολογούνται και μέσω Γενικών Συνελεύσεων. Ο κυρίαρχος λαός, τον οποίο όλοι επικαλούνται, θα αποφασίσει για το συμφέρον και την επιβίωσή του, όταν το 70% πληθυσμού είναι φτωχοποιημένο!
Ο λαός ξέρει, καταλαβαίνει, έχει το αισθητήριο και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρει αυτά που άλλοι δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν. Καμία εξουσία τοπική και κεντρική - κυβέρνηση δεν μπορεί να εναντιωθεί στην θέληση και το συμφέρον του λαού της!
Υ.Γ.: Άρθρα μου για το φυσικό αέριο: «Π.Λ.» 21-09-2017, 07-06-2018, 25-06-2018, 20-09-2018, 21-11-2018, 17-04-2019.