Αγωνιώδεις ώρες για τους υποψήφιους

on .

l Θα κομίσουμε Γλαύκας εις Αθήνας εάν πούμε το τετριμμένο: Οι υποψήφιοι φοιτητές, βιώνουν από χθες το πρωί μερικές από τις πιο αγωνιώδεις ώρες της μαθητικής τους ζωής.
Η δημοσίευση των βαθμών που πέτυχαν στις Πανελλαδικές, είναι το μισό του «θρίλερ» που βιώνουν για να «ανοίξουν» τις πόρτες των Πανεπιστημιακών Σχολών. Το άλλο μισό, θα έρθει αργότερα, κοντά στο τέλος Αυγούστου όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις.
Στο μεταξύ, έχουμε φθάσει στο σωτήριο έτος 2020 και συνεχίζεται το «μαρτύριο» των γραπτών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η Πανδημία του Κοροναϊού –το έχουμε ξαναγράψει- με δραματικό τρόπο είναι αλήθεια, έδωσε, ωστόσο, μια ευκαιρία να σκεφθούμε επιτέλους την αλλαγή του απαρχαιωμένου αυτού συστήματος που βασανίζει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους.
Τα παιδιά που τέλειωσαν το Λύκειο θα μπορούσαν με το βαθμό που αξιώθηκαν και συστατικές επιστολές καθηγητών τους μαζί με κάποια συνέντευξη, να έμπαιναν στις Σχολές που επιθυμούν και τον πρώτο χρόνο να γίνει η διαλογή εκείνων που μπορούν να συνεχίσουν και εκείνων που θα πρέπει για λόγους γνώσεων ή ικανοτήτων να κατευθυνθούν στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Ακούγεται δύσκολο –και είναι. Κυρίως για το θέμα επάρκειας αιθουσών και καθηγητών. Αλλά και για τα δύσκολα κάποτε πρέπει να γίνεται η αρχή. Όπως και για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Περίεργο, μερικοί από τους πλέον φανατικούς «εχθρούς» στη χώρα μας των Ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχουν οι ίδιοι τελειώσει άριστα Ιδιωτικά πανεπιστήμια σε ξένες χώρες…
Σε μας, αρκεί μια άτυχη στιγμή ενός άριστου μαθητή, για να τον θέσει ΕΚΤΟΣ Πανεπιστημίου… Χώρια που το σύστημα εισαγωγής συντηρεί μια θηριώδη (σε έκταση) παραπαιδεία!..
Το θέμα θα πρέπει επιτέλους να απασχολήσει επισταμένως τους ειδικούς και το Υπουργείο Παιδείας.

* στο panhellenicpost.com