ΟΥΡΙΣΜΟΣ: Από πλεονέκτημα εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι!

on .

• Ίσως είναι νωρίς ακόμη κι οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημίας στον τουρισμό φέτος είναι παρακινδυνευμένες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ισχυρή μείωση των τουριστικών εσόδων είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.
Η επανέναρξη ενός περιορισμένου αριθμού πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, έρχεται σε μια στιγμή που οι προσδοκίες για μια γρήγορη ανάκαμψη του ενδιαφέροντος για διακοπές στην Ελλάδα, μετά την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας, προσγειώνονται απότομα.
Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα τόσο από τη νησιωτική όσο και από την ηπειρωτική χώρα, αναφέρουν πολύ περιορισμένο αριθμό κρατήσεων, ενώ αυτός αφορά ως επί το πλείστον τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες, καθώς η διάθεση για ταξίδια μπορεί να υπάρχει, αλλά απέχει από το να μετουσιωθεί σε απόφαση.
Εξαίρεση αποτελούν οι κρατήσεις από Έλληνες, οι οποίες όμως ξεκινούν αργά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ είναι βέβαια πολύ λιγότερες από των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην τρέχουσα φάση είναι μόλις στο 20%. Αυτή η πληρότητα αφορά μόνο εκείνα τα ξενοδοχεία τα οποία έχουν επιλέξει να ανοίξουν τον Ιούλιο, που υπολογίζεται ότι είναι λιγότερα από τα μισά που διαθέτει η χώρα.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό σημαίνει ότι ο Ιούλιος τρέχει μόλις στο 10% της περασμένης χρονιάς και κυρίως με Έλληνες παραθεριστές, δηλαδή χωρίς εισροές κεφαλαίων στη χώρα. Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι δύο μήνες με τις υψηλότερες επισκεψιμότητες της χώρας, καθίσταται σαφές ότι τα σενάρια που μιλούσαν για δυνατότητα ανάκτησης του 30% ή έστω 20% των ξένων αφίξεων και δαπανών του 2019, φέτος μοιάζουν σχεδόν ουτοπικά.
Η τουριστική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που δεν αποτυπώνουν πλήρως οι διάφορες μετρήσεις και στατιστικές. Το Φθινόπωρο, η Κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις οικονομικές επιπτώσεις του πλήγματος που δέχεται τώρα ο τουρισμός. Πολύ περισσότερο όταν ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος του COVID-19 είναι ένα βάσιμο ενδεχόμενο.
Παρά τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να παρουσιάσει το Φθινόπωρο ένα συγκροτημένο πακέτο μέτρων. Στοχευμένων και εξειδικευμένων μέτρων τα οποία θα προστατεύσουν από τις οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η φετινή χαμένη σεζόν, τις εταιρίες που συνθέτουν την υποδομή πάνω στην οποία βασίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Μεταφορές, πρακτορεία, ξενοδοχεία και γενικότερα όλο το φάσμα των επιχειρήσεων πάνω στο οποίο «πατάει» το θαύμα των 34 εκατ. τουριστών του 2019, πρέπει να υποστηριχτεί αποτελεσματικά ώστε να είναι σε θέση να ξαναπάρει το 2021 τη σκυτάλη.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος ο ετήσιος αριθμός των τουριστών στη χώρα μας θα είναι κάτω από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες. Μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών του τουρισμού δεν εξυπηρετούσε τις δανειακές του υποχρεώσεις τις καλές περιόδους του κλάδου. Όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος περίπου 1 στα 3 δάνεια του τουριστικού κλάδου είναι «κόκκινο». Αν αυτό συνέβαινε όταν η πορεία του τουρισμού ήταν ανοδική, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί τον προσεχή χειμώνα.
Ένα κύμα χρεοκοπιών στον ελληνικό τουρισμό θα περιόριζε τα έσοδα, θα είχε επιπτώσεις στην απασχόληση και γενικότερα θα παρέτεινε τις υφεσιακές πιέσεις. Η κυβέρνηση παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού, πρέπει να προετοιμαστεί για προστατεύσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας από το βαρύ χειμώνα που έχει μπροστά της.