Τη βάψαμε...

on .

Οι πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών, τελείωσαν χωρίς προβλήματα. Η στήλη εύχεται σε όλους «τα καλύτερα»! Υπήρξαν μαθήματα, με βαθμό δυσκολίας μικρό, μεγάλο, μεγαλύτερο. Έτσι συμβαίνει πάντα. Πρέπει να ξεχωρίσουν οι καλοί και αυτοί που διάβασαν περισσότερο!
Την τελευταία μέρα των εξετάσεων, τα παιδιά εξετάστηκαν στα οικονομικά... Μέσα στην τάξη υπήρχε κλίμα ευφορίας, αφού ήταν εύκολα τα οικονομικά! Όμως έξω, στα σπίτια των υποψηφίων και στην αγορά, εκεί είναι... τα δύσκολα οικονομικά! Εάν έγραφαν εξετάσεις... οι γονείς τους, με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν, ο βαθμός τους θα ήταν πολύ κάτω από τη

βάση!
Η μάνα – νοικοκυρά, με το μολύβι στο χέρι, γράφει τα έξοδα της ημέρας και διαπιστώνει πολύ μεγάλο έλλειμα!
Ο πατέρας, πιο... προχωρημένος, δεν χρησιμοποιεί μολύβι, αλλά κομπιουτεράκι και μ’ αυτό προσπαθεί να τα φέρει βόλτα!
Πληρωμές σε ΔΕΚΟ, ΕΦΟΡΙΕΣ – ΔΑΝΕΙΑ, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, γέμισε... ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ!
Ο άνεργος αδερφός του υποψηφίου, με χάλια τα οικονομικά του, ψάχνει για δουλειά, δεν βρίσκει και... ζητάει δανεικά!
Όμως, ο υποψήφιος βγήκε από την τάξη αισιόδοξος και λέει με περηφάνεια: Πήγα πολύ καλά, έγραψα άριστα, ήταν εύκολα τα οικονομικά! (έξω να δεις...)
Οι γονείς τον υποδέχτηκαν με χαρά, αλλά και σκεπτικισμό...
Ο αρχηγός της οικογένειας, δηλαδή... η μάνα, του έβαλε μία οικονομική τρικλοποδιά, λέγοντάς του: Γιέ μου, τώρα που έγραψες άριστα στην οικονομική θεωρία, πάρε το τελευταίο 20ευρω που έχουμε, να βγάλουμε τις υπόλοιπες 10 μέρες του μήνα!
Και η απάντηση του υποψηφίου, στη γνωστή νεανική διάλεκτο: Μάνα, μη τα πάρω κρανίο, τα χρήματα αυτά, δεν φτάνουν για τους σημερινούς καφέδες, με τους φίλους μου!
Και συνέχισε... Στην... πραγματική οικονομία, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα! Για να τα βγάλουμε πέρα, θα πρέπει ο μήνας να έχει... 15 μέρες, αλλιώς τη βάψαμε!
Υ.Γ.: Τώρα υποψήφιε, είπες την... πικρή αλήθεια!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.