Διαλογή επικαιρότητας

on .

- Γεμάτη η επικαιρότητα από θέματα και γεγονότα που συμβαίνουν και τρέχουν, με αναπάντητα ερωτήματα. Άλλα είναι πραγματικά γεγονότα και άλλα μάθαμε τώρα και τον όρο, να είναι fake news, και οι περιπλανήσεις να μπαίνουν στο μίξερ της επικαιρότητας με τις παραπλανήσεις. Και έλα τώρα να ξεχωρίσεις ποιο είναι το ορθό και ποιο το λάθος.
- Και μια και μπαίνει έτσι η έννοια της διαλογής κατά τις περιπλανήσεις του μέτοικου, δεν ξέρει πότε θα τελειώσει τελικά η αντιπαράθεση με τα σκουπίδια, για να έχουν νόημα το χρώμα και το σχήμα των κάδων και οι, υποτίθεται, σχετικές πινακίδες του αρμόδιου υποφορέα της Δημοτικής Αρχής.
- Ακόμη δεν μπήκε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας διαλογής κατ’ οίκον των σκουπιδιών, ούτε και μιας τηλεκπαίδευσης για να γίνει και μία αξιολόγηση, αν το επιτρέψουν βέβαια οι διαδηλούντες εκαιδευτικοί. Ίσως νάναι και εδώ θέμα επιλογής και διαλογής καμερών, ή προσωπικών δεδομένων!
* * *
- Ποιός μπορούσε να φανταστεί ότι ο Επετειακός εορτασμός των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821, θα έβγαζε και ένα πρόβλημα διαλογής προθέσεων, και είδους αναστοχασμού, και μορφής πανηγυρισμού; Αν και ακόμη «δεν άναψαν τα επαναστατικά αίματα», εμφανίζονται, προς το παρόν, δύο φορείς πρωτοστατών που έχουν στον τίτλο το 2021. Ο ένας τιτλοφορείται «ΕΛΛΑΔΑ 2021», με τη Γιάννα, σημαιοφόρο! Ο άλλος τιτλοφορείται «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1821- 2021», στον οποίο συνεργάζονται 14 κοινωφελή πολιτιστικά Ιδρύματα, με την Εθνική Τράπεζα μπροστά, και 75 φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Η Γιάννα μάλιστα άρχισε και προεορταστικές περιοδείες! Στα Γιάννενα δεν ακούστηκε ακόμη κάποια πρωτοβουλία, μέσα σε κάποιο κλίμα. Ούτε εκδηλώθηκαν κάποιες «τάσεις» και κάποιες «απόψεις». Ούτε εμφανίστηκε κάποια καθοδηγητική μπροσούρα του «Ορθού Επαναστατικού Λόγου». Είναι δύσκολη ακόμη η διαλογή των ειδήσεων μέχρι να προσδιοριστούν τα «πλαίσια» εορτασμού, και οι πρωτοστάτες και οι σημαιοφόροι των τελετών. Δύσκολη η «διαλογή», και ποιά θα είναι η ... «ανακύκλωση» των ιδεών και των ιδεολογιών. Για δες που έρχεται πάλι στην επιφάνεια ο εφιάλτης των σκουπιδιών της ιστορίας.
* * *
- Αιφνιδίως βγήκε στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, σαν τον Κορωνοϊό, ο προαιώνιος πόθος του «Ηπειρωτικού Σιδηρόδρομου»! Είναι ένα όραμα και ένα όνειρο γενεών Ηπειρωτών από τον 19° αιώνα. Και συζητήθηκε, ιστορικά, και ρομαντικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τρόπο, που πέρασαν και οι ιδεολογικές ατάκες, για καπιταλισμό και κρατισμό, αλλά στο τέλος συμφώνησαν όλοι, να γίνει ένα υπόμνημα προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή και να προσαρτηθούν και οι «διαλέξεις» των αριστερών ομιλητών. Δεν υπήρξε θέμα «διαλογής» προτάσεων, και κατευθύνσεων, αν και οι πολλές μελέτες που από χρόνια υπάρχουν είναι θα γίνει η σύνδεση από τη Νότια Ελλάδα, ή από την Καλαμπάκα. Για την ιστορία που έχει πολλές σελίδες, θέμα «διαλογής» και «επιλογής» κατεύθυνσης σύνδεσης, με συλλαλητήρια και ψηφίσματα, προέκυψαν το 1925, που είχε εγκριθεί η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, και τότε, αν έπρεπε να συνδεθεί η Ήπειρος από την Καλαμπακα, ή από τη Λαμία μέσω Καρπενησίου και Αρτας. Τελικά βέβαια το όνειρο δεν βγήκε αληθινό. Από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έμεινε για την Ιστορία ο λόγος του Περιφερειάρχη: «Καλό το οραματιστής, αλλά κάποια στιγμή το όνειρο τελειώνει».
- Και στον αγώνα που κάνει ο Περιφερειάρχης μας για την πρωτογενή παραγωγή, να μη ξεχνάει στις προσπάθειές του τη λαϊκή πρωτογενή σοφία «να ξεχωρίζει πριν τη σπορά την ήρα από το στάρι». Και εδώ πάλι για διαλογή πρόκειται.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος