Ιδού η απορία…

on .

«Τη νύχτα… του Αγίου Βαρθολομαίου», περάσαμε χθες βράδυ, Θύμιο μου!
- Τι είναι αυτό που έζησες με τη γυναίκα σου, Μήτσο;
- Γίναμε στόχος ληστών, νυχτιάτικα… Τέτοια βασανιστήρια δεν γινόταν ούτε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ! Μπήκαν τρεις κλέφτες, μας έδεσαν, μας έδειραν, μας λήστεψαν! Ζητούσαν ό,τι είχαμε σε ευρώ και ό,τι είχαμε… σε χρυσαφικό!
- Ξένοι ή Έλληνες ήταν Μήτσο;
- Πρέπει να ήταν ξένοι. Αν και στο χωριό μας τελευταία δεν είχαμε κρούσματα από αλλοδαπούς, πιστεύω πως τώρα μας «επισκέφθηκαν»!
- Και πώς το συμπεραίνεις αυτό;
- Ε, πώς… Οι Έλληνες κλέφτες… διαθέτουν και ένα επίπεδο! Είναι λιγότερο «σκληροί», παίρνουν μόνο το… ρευστό και φεύγοντας δεν σ’ αφήνουν με το στόμα «κλειστό»! Ενώ οι ξένοι είναι πιο άγριοι, σε δέρνουν, σε φιμώνουν, βγάζουν μαχαίρι και τα θέλουν γρήγορα «στο χέρι»!
- Υπάρχει πράγματι Μήτσο, μία… ποιοτική διαφορά, ανάμεσα στους εγχώριους και τους ξένους ληστές!
Αυτή τη φορά ήρθαν… καμουφλαρισμένοι με τη στολή του Αη Βασίλη και η γριά στην αρχή χάρηκε… Με «σπαστά» ελληνικά μας ευχήθηκαν «κρόνια πολλά» και η επόμενη κουβέντα ήταν: Φέρτε τα λεφτά! Τους έδωσα όλη τη σύνταξη! Ευτυχώς που δεν είχα εισπράξει ακόμη το… μέρισμα, ούτε και το επίδομα θέρμανσης! (Κάτι ήξερε… η Κυβέρνηση και τα έδωσε αργότερα!).
Όπως βλέπεις Θύμιο μου, όχι μόνο η Αθήνα, αλλά και εμείς εδώ, έχουμε δυσκολίες και ανασφάλειες πολλές!
Πέρα από τις σποραδικές ληστείες Ελλήνων και ξένων, έχουμε και τη μόνιμη και σταθερή… ληστεία του κράτους που γίνεται με τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων! Μια «ληστεία» με το προσωπείο της ακρίβειας, της φορολογίας και της οικονομικής δυσπραγίας!
Και έτσι δεν υπάρχουν «καθαρά όρια» στις κατηγορίες των «ληστών» που «επιχειρούν» πάνω στον Έλληνα! Και ποιος έχει… την πρωτοκαθεδρία; Είναι ο ξένος; Είναι ο Έλληνας; Ή είναι… το Κράτος;
Ιδού λοιπόν η απορία…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.