ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ!

on .

«Η κλοπή των εικόνων είναι έγκλημα και πρέπει να σταματήσει η λεηλασία τους…», δήλωνε τον Ιανουάριο του 2016 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Κράψη Ιωαννίνων, την οποία είχε επισκεφθεί συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο. Αυτό το έγκλημα δικάζεται και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος στις 19 Νοεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων.
Γι’ αυτό το έγκλημα είναι κατηγορούμενοι ο πρώην Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλόθεος, ένας ακόμη ιερωμένος- που σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορείται για δευτερεύοντα όμως ρόλο- και άλλοι πέντε πολίτες που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας.
Αυτή ακριβώς την είδηση πρόβαλλε πρωτοσέλιδα ο «Πρωινός Λόγος». Στο ρεπορτάζ που ακολούθησε, δεν έκανε καμία αναφορά για ενοχή τους ή όχι, παρά μόνο αναφέρονταν σε αποφάσεις ή πράξεις του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου για τον υπόδικο Αρχιμανδρίτη, που είχαν γίνει αντικείμενο σχολιασμού από εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης και οι οποίες έδειχναν εύνοια, ή εν πάση περιπτώσει δεν λάμβαναν υπόψη την εμπλοκή του στη διερεύνηση της υπόθεσης. Τίποτε περισσότερο- τίποτε λιγότερο.
 * * * 
Ο Σεβασμιότατος κ. Μάξιμος επιτίθεται στον «Πρωινό Λόγο» για την αναφορά στον τίτλο «συγκάλυψη», τίτλος όμως που ανήκει στην εκκλησιαστική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», η οποία κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και προβάλλεται από το Διαδίκτυο και μάλιστα ως… να είναι προϊστάμενος του Εισαγγελέα του ζητά να καλέσει και τους υπευθύνους του «Πρωϊνού Λόγου» να καταθέσουν στη δίκη.
Για ποιόν όμως και τι να καταθέσουν; Ο «Π.Λ.» ό,τι γνώριζε το έγραψε. Δεν ήταν τίποτε άλλο από ορισμένα στοιχεία που αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αλλά και σε κανένα σημείο δεν ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Μάξιμος γνωρίζει κάτι περισσότερο και το αποκρύπτει.
Εκείνο όμως που τονίζονταν είναι πως θα πρέπει να παραστεί στη δίκη και η Μητρόπολη Ιωαννίνων ως πολιτική ενάγουσα, όπως προτίθενται να κάνουν άλλες δύο μητροπόλεις. Και βεβαίως αυτό, δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του ιδίου, αλλά με το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί. Οι κλαπείσες εικόνες δεν ανήκαν στον μακαριστό Θεόκλητο, δεν ανήκουν ούτε στον Μάξιμο, αλλά ούτε και στους επόμενους. Είναι ιερή κληρονομιά στην τοπική κοινωνία, είναι πολιτιστικός - κειμηλιακός θησαυρός που ανήκει σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.
Ο «Π.Λ.» ούτε δικές του «αστυνομικές» έρευνες πραγματοποίησε, ούτε άλλα στοιχεία ανέφερε, εκτός όσων προέκυπταν από δηλώσεις εκείνων που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, όπως επί παραδείγματι του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Ο κ. Μάξιμος, αν δεν θέλει να παραστεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων ως πολιτική ενάγουσα, έχει ιερό καθήκον να προσέλθει αυτοβούλως στο Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου για να καταθέσει με δεδομένο πως ο ίδιος σε δηλώσεις του (6 Σεπτεμβρίου 2014 ιστοσελίδα ΒΗΜΑΝEWS) ανέφερε «Είμαστε σε καλό δρόμο για να ανακαλύψουμε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας»!
Άρα από τότε γνώριζε λεπτομέρειες για τις ανακρίσεις. Και τι πιο φυσικό ήταν να παρακολουθούσε και την πορεία τους μέχρι την έκδοση του βουλεύματος. Σήμερα θα έπρεπε να είναι χαρούμενος που μετά από πέντε χρόνια, επιτέλους η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο.
Όσα ανέφερε ο «Πρωινός Λόγος» στηρίζονται σε πραγματικά συμβάντα και στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα επηρεασμού της Δικαιοσύνης, την οποία ωστόσο -σύμφωνα με δημοσιεύματα- άλλοι και ιδίως ο Αρχιεπίσκοπος είναι εκείνοι που επιχειρούν να επηρεάσουν.
 * * * 
Πολυσέλιδη η απάντηση του Σεβασμιότατου, αλλά- δυστυχώς- για την «ταμπακέρα» ούτε λέξη, για το αν δηλαδή θα παραστεί η Μητρόπολη ως «πολιτική ενάγουσα» στη δίκη.
Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Μάξιμος, υποστηρίζει πως το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας σκανδαλίζεται με το δημοσίευμα του «Π.Λ.». Αν ψάξει λίγο μακρύτερα του Επισκοπικού Μεγάρου, δύσκολα θα βρει μέλος της Εκκλησίας που να μην έχει σκανδαλιστεί με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Για την εν γένει στάση της Αρχιεπισκοπής και του ιδίου!
Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Μάξιμος ξεκινά την απάντησή του με αναφορά σε ένα ιερατικό συνέδριο στη Χάλκη, που είναι προφανές ότι αφορά άλλη εφημερίδα και συγκεκριμένα τον Ορθόδοξο Τύπο.
* * * 
Ο «Π.Λ.» είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι αναδεικνύει θέματα, δημοσιεύει απόψεις συνεργατών και αναγνωστών και όποιος θεωρεί ότι αδικείται έχει τη δυνατότητα να απαντήσει, όπως και σήμερα πρωτοσέλιδα φιλοξενείται ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Στον κ. Μάξιμο, όπως και στον προκάτοχό του έχει ασκηθεί κριτική για πολλά ζητήματα, που δεν έχουν όμως σχέση με τα λειτουργικά τους καθήκοντα, αλλά για άλλα έργα, δράσεις, απόψεις κλπ., χωρίς όμως και να έχει πάρει απαντήσεις για κανένα από αυτά.
Να θυμίσουμε τέλος ότι στον ενθρονιστήριο λόγο του ο κ. Μάξιμος είχε δηλώσει πως: «θέλω από την πρώτη ημέρα της εδώ παρουσίας μου να επισημάνω ότι κάθε καταγγελία θα λαμβάνεται υπόψη και θα συζητείται, όταν είναι καλοπροαίρετη, έχει σκοπό τη διόρθωση και τη βελτίωση, είναι επώνυμη και δεν βλάπτει την υπόληψη ανθρώπων»!
Και αυτό ακριβώς έπραξε και ο «Πρωινός Λόγος» με την καλοπροαίρετη ανάδειξη του θέματος κλοπής ιερών κειμηλίων από τις εκκλησίες μας.
Αν λοιπόν ο κ. Μάξιμος λαμβάνει υπόψη του τις απλές καταγγελίες, τότε με τα όσα αποκαλύπτονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τι θα έπρεπε να πράξει; Δεν έπρεπε να σηκώσει «γη και ουρανό» για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι;
Ας κρίνουν γι’ αυτό οι αναγνώστες μας και το χριστεπώνυμο πλήρωμα…
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ