Καιρός να αξιοποιηθούν οι Έλληνες του εξωτερικού…

on .

 Και ξαφνικά, σιωπή! Θυμόσαστε προεκλογικά πόσος ντόρος γινότανε για την ομογένεια, για τις δυνατότητες των αποδήμων να συνεισφέρουν στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με τις επενδύσεις τους, στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού της γενέτειρας με την ψήφο τους, στην νέα εποχή που ξανοίγονταν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα;
Έγιναν οι εκλογές, σχηματίστηκε η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο Μαξίμου και όλα καλά και όλα ωραία!

Περίοδο χάριτος ούτε ζήτησε ούτε έλαβε αυτή η Κυβέρνηση. Καλά έκανε. “Οι καιροί ου μενετοί” (πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση)! Ρίχτηκε με τα «μούτρα» στη δουλειά. Το ίδιο έκανε ο Πρωθυπουργός, το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.
Πράγματα που τα περιμέναμε αργότερα, έγιναν άμεσα όπως π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ, Νομοσχέδια κατατέθηκαν άμεσα και με τροποποιήσεις τόσες που προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πρώτες εβδομάδες –καίτοι καλοκαιρινές- ήταν εργώδεις και «φουριόζες». Ήταν σαν να ξέσπασε κάποιο αόρατο τσουνάμι στη χώρα!
Καλά όλα αυτά και μπράβο τους. Η Ομογένεια, όμως, σε ποια συρτάρια πάλι …ξεχάστηκε; Είπανε Σεπτέμβρη θα έχουμε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Μέχρι τώρα τίποτε ουσιαστικό επί του προκειμένου έχουμε δει. Ούτε διαβουλεύσεις, ούτε σχέδια Νόμου, ούτε διακομματικές συνεννοήσεις. Δηλώσεις, μόνον, πολλά και αντικρουόμενα σενάρια και πάλι λέγοντας.
Θα πείτε, μόλις μπήκε ο Σεπτέμβρης, ας δούμε τι θα μας επιφυλάξει… Σωστά. Έχετε δίκιο. Διατηρώ, όμως, κάποιες επιφυλάξεις γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης! Στις 7 Σεπτεμβρίου ξεκινάει, στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει! Όλα θα κινούνται (και όλοι θα διαπληκτίζονται) γύρω από τις δηλώσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης…
Θέλω να πω, με άλλα λόγια, πως αν αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει άμεσα κάτι το ουσιαστικό για την Ομογένεια και τους Απόδημους, τότε ποια κυβέρνηση θα περιμένουμε να κάνει, τί; Και δεν είναι μόνον για τον ελληνισμό του εξωτερικού. Και ο εντός των τειχών ελληνισμός μπορεί και πρέπει να ωφεληθεί από μια στρατηγικής σημασίας αξιοποίηση των δυνατοτήτων του έξω-ελληνισμού.
Θα περιμέναμε ήδη να έχουν πάρει το δρόμο τους θέματα όπως ΣΑΕ -τι θα γίνει;- Ψήφος -τι θα ισχύσει;- Επενδύσεις -πότε και πως θα έρθουν, θα υπάρξουν κίνητρα;- κ.α. Για όλα αυτά, ήδη θα έπρεπε να διεξάγονται συνεννοήσεις με ομογενειακούς παράγοντες κλπ.
Μέχρι στιγμής βιώνουμε μία από τα ίδια. Άοσμες επισκέψεις, ανούσιες φωτογραφίες, τυπικές χειραψίες. Σε όλα τα επίπεδα της Ιεραρχίας. Δεν είναι γκρίνια. Είναι έγνοια, η συλλογική προσπάθεια ανάτασης της χώρας να μην αφήσει απέξω τους ομογενείς.
Είναι παρότρυνση να κινητοποιήσουμε τον Απόδημο Ελληνισμό, τον απογοητευμένο, κουρασμένο και μπαϊλντισμένο από τα είπα ξείπα προηγούμενων κυβερνήσεων, και που ακούμπησε τις προσδοκίες του για κάτι διαφορετικό προς το καλύτερο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ας μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τον Ελληνισμό του εξωτερικού προς ευημερία του οικουμενικού ελληνισμού, και όχι της «διασποράς» όπως κάποιοι «αμετανόητοι» πολιτικοί εξακολουθούν να τον αποκαλούν, κατά την άποψή μας, αδοκίμως.
(στο Panhellenic Post)