Άριστοι οι οιωνοί για τον Δήμο Ιωαννιτών…

on .

Ο Δήμος Ιωαννίνων εισέρχεται σε μια νέα περίοδο διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, με νέο Δήμαρχο και με διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση και για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο κ. Ελισάφ δεν έχει ούτε χρειάζεται κομματική καθοδήγηση και στηρίζεται γερά στην προσωπική του ταυτότητα. Έπεισε την πλειοψηφία των πολιτών ότι μπορεί καλύτερα από τον απελθόντα να προωθήσει τα πράγματα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ταιριάζει στην ιστορία της πόλης και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.

Ομολογουμένως ο νέος δήμαρχος μετέτρεψε το επιστημονικό του κεφάλαιο σε πολιτικό σε αντίθεση με τον κ. Μπέγκα ο οποίος είχε πρόσημο πολιτικό με κληρονομικό δικαίωμα. Είναι και αυτό ένα σημάδι δηλωτικό της δημοκρατικής ωρίμανσης των συμπολιτών, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι αξιολόγησαν πρόσωπα με όνομα και όχι με επίθετα.
Είναι γεγονός ότι τα χρονίζοντα προβλήματα, η απουσία οράματος και η πλήρης εγκατάλειψη περιοχών του Δήμου συντέλεσαν ώστε να κλείσουν οι συμπολίτες μας την πόρτα στον κ. Μπέγκα και στην ομάδα του. Δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν ως μη κατάλληλοι να συνεχίσουν. Η πόλη και τα χωριά μας χρειάζονται αιρετούς άρχοντες με καθαρή πολιτική σκέψη, με διάθεση προσφοράς, με κύρος και με γνώσεις πιστοποιημένες. Για τους πολλούς φαίνεται να έχει λήξει η κομματική εξάρτηση και η προσωπική σχέση. Ήταν βαρύ το κόστος αυτής της συμπεριφοράς και το μέλλον όλων δεν μπορεί να περιμένει.
Πράγματι οι απερχόμενοι του Δήμου Ιωαννιτών προκάλεσαν σοβαρές πληγές και δημιούργησαν συνθήκες απαγορευτικές για την ανάπτυξη του Δήμου και για την επίλυση των προβλημάτων. Ενδεικτικά της υστέρησης ή μάλλον της ανεπάρκειάς τους θυμίζω την εγκατάλειψη της λίμνης, την εικόνα της κεντρικής πλατείας, την απόλυτη αδιαφορία για τις συνοικίες και τα χωριά, το κόστος του νερού. Προέβαλαν με υποκρισία και διπλωματία εμπόδια στον Περιφερειάρχη για να μη γίνει η οδός «Νιάρχου», τόσο αναγκαία για την σύνδεση της πόλης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με το Πανεπιστήμιο.
Ενώ η στάση του κ. Μπέγκα στο ζήτημα των Αγαθοεργών υπήρξε τόσο αινιγματική που χρήζει όχι μόνο πολιτικής, αλλά και δικαστικής διερεύνησης. Τούτο επιβεβαιώνει και η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας η οποία με δύο έγγραφα διαπιστώνει σοβαρή παρανομία εκ μέρους του Δήμου και απειλεί με επιβολή 10.000 ευρώ προστίμου στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το κληροδότημα «Φιλίππου».
Αναμφισβήτητα ο νέος Δήμαρχος έχει όλα τα εφόδια για να δώσει λύσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο Δήμος μας να εξελιχτεί όπως η ιστορία του και η ταυτότητά του σήμερα του επιτρέπουν. Διακριτικά του είναι οι γνώσεις, οι εμπειρίες, το πολιτικό του ένστικτο και προπαντός το αναγνωρισμένο κύρος του. Τα οράματά του για τα Γιάννενα και οι πνευματικοί του ορίζοντες δικαιολογημένα δημιουργούν στους πολίτες τη βεβαιότητα για έργα μεγάλα και χρήσιμα. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι συμπολίτες, ανεξάρτητα από την ψήφο τους, τρέφουν μεγάλες προσδοκίες και ελπίζουν ότι και η πόλη και τα χωριά θα βιώσουν στην πράξη αέρα δημιουργίας.
Μπορεί ο κ. Ελισάφ λόγω του εκλογικού συστήματος να μη διαθέτει πλειοψηφία στο Δ.Σ., όπως συμβαίνει στους περισσότερους Δήμους, αλλά οι προτάσεις του και τα σχέδιά του θα αλλάξουν τους συσχετισμούς και θα επιβάλλουν τη λογική του κοινού συμφέροντος. Ύστερα οι πολίτες λίγο νοιάζονται για την παραταξιακή αντίληψη και τους ενδιαφέρει το καλό του τόπου και μόνο αυτό. Γι’ αυτό και θεωρώ άνευ ουσίας τις προσκλήσεις του κ. Μπέγκα για συζητήσεις επί κοινών θέσεων. Οι ανάγκες του Δήμου και οι απαιτήσεις των πολιτών θα επιβάλλουν σε όλους πνεύμα συναινετικό και συνεργατικό.
Άλλωστε η πολιτική συγκυρία για τον νέο Δήμαρχο είναι θετική αφού ο κ. Περιφερειάρχης και θέλει και μπορεί να προσφέρει κάθε συνδρομή ώστε ο τόπος μας να επιταχύνει τα βήματα της προόδου.
Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ελισάφ έχει πάντα στο νου του τούτα τα λόγια του Σαίξπηρ: «Μην επαφίεστε στα χειροκροτήματα όταν μπαίνετε στη σκηνή, αλλά όταν βγαίνετε».