Ένας Ηπειρώτης με υψηλό πνευματικό ανάστημα!..

on .

Συμβαίνει πολλές φορές να ζουν και να βιώνουν την απλή καθημερινότητα, δίπλα μας, κάποιοι άνθρωποι που το πνευματικό τους ανάστημα είναι τόσο μεγάλο, κρυμμένο μέσα στην απλότητά τους, που δεν υποπτεύεσαι τη μεγαλοσύνη του έργου τους και το πραγματικό κοινωνικό τους πρόσωπο! Κι όταν κάποτε το ανακαλύπτεις ή απλά το συνειδητοποιείς, ντρέπεσαι γιατί τόσα χρόνια ξεδιπλώνονταν δίπλα σου, απλά, ήσυχα και διακριτικά, μια τόσο παραγωγική πνευματική προσωπικότητα και δεν σήκωσες το... μπερντέ πίσω από τον οποίοκρύβονται, πολλές φορές τέτοια αναστήματα, σαν αυτό του Σωτήρη Τουφίδη.
Ποιος είναι…
Ο κ. Τουφίδης είναι γέννημα θρέμμα του μικρού χωριού Μαυροβούνι, «το μπαλκόνι του Δυτικού Ζαγορίου» όπως γράφει στο ομώνυμο πολυσέλιδο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Γεννήθηκε στα 1936 και είναι βέβαια παιδί των δύο πολέμων του ‘40 και του Εμφυλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μικρό γυμνασιόπαιδο, χάνει νεότατους τους δύο γονείς του και μένει πεντάρφανος με δυο μικρές αδελφές. Με άπειρες δυσκολίες τελειώνει το γυμνάσιο της Πωγωνιανής και φεύγει για την Αθήνα, μήπως μπορέσει εργαζόμενος να σπουδάσει. Αλλά, οι ανάγκες της οικογένειας δεν του το επιτρέπουν και μαθαίνει την τέχνη του χρυσοχόου κοντά σε έναν συγχωριανό του, ενώ δεν εγκαταλείπει τα γράμματα. Παρακολουθεί όμως, όσο μπορεί, την πνευματική Αθήνα ζώντας εκεί, από το ‘55 ως το ΄67. Γράφει και δημοσιεύει ποιήματά του σε περιοδικά και γυρίζει για να ζήσει στην αγαπημένη του Ήπειρο όπου και …οργώνει πνευματικά τον τόπο μας, ασταμάτητα μέχρι σήμερα, επί πενήντα χρόνια περίπου.
Εγκαθίσταται με τη γυναίκα του, δραστήρια βοηθό του και τα δύο τους παιδιά στην Κόνιτσα και το μικρό τους χρυσοχοείο γίνεται και το πνευματικό εργαστήρι του Σωτήρη Τουφίδη. Συμμετέχει, ως υπεύθυνος στην έκδοση του περιοδικού, «Κόνιτσα» από το 1985 έως σήμερα, ενώ δημοσιεύει, σε εφημερίδες και περιοδικά, άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και εκδίδει βιβλία, μάρτυρες εποχής και μεγάλης λογοτεχνικής και ιστορικής αξίας.
Το βιβλίο του, «Η Κόνιτσα και τα χωριά της» με δύο εκδόσεις, 1978 και 1982, πήρε τον Έπαινο της Ένωσης Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού. Τον ίδιο Έπαινο, πήρε και το βιβλίο του, «Ο Αώος και η φύση του», με τρείς εκδόσεις ενώ τα Αντιστασιακά του βιβλία, «Το Χρονικό της Καλλιθέας», «Αγώνες και Θυσίες», «Μνήμες και Μνημεία» έχουν πολυδιαβαστεί, ενώ είναι προς έκδοση το «Συνεργάτες του εχθρού και η τιμωρία τους».
Βρίσκεται δε, ο αγωνιστής αυτός της ζωής και των Γραμμάτων, ο Σωτήρης Τουφίδης, πίσω από την πρωτοβουλία να κινήσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ανέγερση τεσσάρων Μνημείων των πεσόντων στην Κατοχή παλληκαριών των περιοχών Κόνιτσας, Ζαγορίου και Πωγωνίου. Κάποιος έπρεπε να θυμηθεί αυτά τα νεόκοπα παλληκάρια που έπεσαν στήνοντας ενέδρες στους Γερμανούς και για πολλά χρόνια, έτρωγαν τα όρνεα τα κορμάκια τους στις ράχες του Ζαγορίου, του Πωγωνίου και της Κόνιτσας.
Ξέρω πολύ καλά τι έκανες, αγαπητέ Σωτήρη Τουφίδη, γι’ αυτά τα παλληκάρια που τα ‘κλαιγαν οι μανάδες τους, επί χρόνια και χρόνια, στα ξένα τα κιβούρια, μέχρι εσύ να κινήσεις γη και ουρανό, για να γραφούν σε μαρμαρένιες στήλες τα ονόματά τους.
Ας έχεις την ευχή όλων αυτών και εύχομαι και τούτη η ανάλγητη Πολιτεία κάποτε να αναγνωρίσει και δημόσια τις εθνικές προσφορές, των απλών αλλά μεγάλων, μέσα στην απλότητά τους, παιδιών της.