Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της «εποχικής» εγκληματικότητας…

on .

• Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας είναι η λεγόμενη πληθυσμιακή εποχικότητά της. Ο πληθυσμός της χώρας τριπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι λόγω τουρισμού και το πρόβλημα της εγκληματικότητας γίνεται πολύ πιο έντονο στις τουριστικές περιοχές.
Η χώρα είναι άδεια τον χειμώνα, όταν οι Έλληνες μαζεύονται στα αστικά κέντρα, αλλά γεμίζει το καλοκαίρι τουρίστες, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι προκαλούν χάος σε περιοχές που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και στρατηγικές.
Ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ μεγάλη τουριστική ζήτηση, όπως είναι τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και κυρίως οι Κυκλάδες. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες τουριστικές περιοχές, τα Επτάνησα αλλά και στην Κρήτη. Καθώς η πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού είναι τεράστια, οι τοπικές αρχές αλλά και το κράτος δεν έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μια χρυσή τομή που να εξυπηρετεί ικανοποιητικά την υπερβολή του καλοκαιριού χωρίς να αποτελεί κολοσσιαία σπατάλη τον χειμώνα.
Φυσικά και δεν είναι λογικό να απασχολούνται υπεράριθμοι αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί και καθαριστές σε ένα νησί που τον χειμώνα έχει, για παράδειγμα, 5.000 κατοίκους και το καλοκαίρι ξεχειλίζει με 50.000 τουρίστες ή και πολύ περισσότερους.
Η λύση δεν είναι εύκολη και δεν είναι φυσικά μόνο μία. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτεί ξεχωριστές παρεμβάσεις τις οποίες ειδικοί επιστήμονες πρέπει να μελετήσουν και να μπορέσουν να σχεδιάσουν. Παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις πλησιάζοντας τη χρυσή τομή και δεν κοστίζουν υπερβολικά.
Όσον αφορά το προσωπικό, αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα αποκλειστικά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι π.χ. στη Μύκονο, Σαντορίνη ή σε κάποια νησιά του Ιονίου επικρατεί απόλυτη ανομία τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρατηρούμε κι ακούμε καθημερινά η ανομία να βασιλεύει, οι μπράβοι να παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια των εργοδοτών τους εις βάρος όλων των υπολοίπων, οι έμποροι ναρκωτικών και οι προαγωγοί να κάνουν πάρτι, το ίδιο και οι συμμορίες διαρρηκτών και κλεφτών.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να προβλέψει τη σημαντική αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά το καλοκαίρι. Και όχι μόνο απλών αστυνομικών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ειδικά εκπαιδευμένων, ώστε να αντιμετωπίζονται η βία και η παρανομία με δυναμικό τρόπο. Και αυτό δεν πρέπει να είναι τυχαίο, δηλαδή ίσως φέτος καταφέρουμε να στείλουμε λίγο περισσότερους του χρόνου λίγο λιγότερους, αλλά πρέπει να είναι συστηματικό, μόνιμο και προγραμματισμένο για κάθε χρόνο, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Το ζήτημα είναι ότι ο υπερβολικά βεβαρημένος με προβλήματα σε όλη τη χώρα υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να αναλάβει να λύσει ακόμη ένα, αυτό της οργάνωσης της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη όταν αλλάζει ο πληθυσμιακός χάρτης της χώρας το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές. Και αυτό λύνεται μόνο με μετακινήσεις εκπαιδευμένου προσωπικού και οχημάτων και όχι με έκτακτους και εποχικούς. Το φετινό καλοκαίρι φεύγει χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, η προετοιμασία όμως για του χρόνου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.