Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας από την Ταϊλάνδη μέχρι την Αργεντινή

on .

Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) μας πληροφορεί, ότι τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ (πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης), όπου λειτουργούν οκτώ τμήματα της Ελληνικής Γλώσσας. Διδάσκουν ένας Έλληνας και μία Ταϊλανδέζα. Ο φιλόλογος Άρης Λαζαρίδης δηλώνει ικανοποιημένος από την επιλογή του να διδάξει τη μητρική του γλώσσα σε μια χώρα επτά φορές μεγαλύτερη πληθυσμιακά από την Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο αυτό είναι το μοναδικό, όχι μόνον στην Ταϊλάνδη, αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία που προσφέρει ελληνικές σπουδές. Λειτουργούμε ως Τμήμα Ελληνικών με οκτώ εξάμηνα σπουδών, στον Τομέα Δυτικών Γλωσσών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, που αντιστοιχεί στη δική μας φιλοσοφική σχολή.

Η ιδέα για την εισαγωγή της νεοελληνικής γλώσσας, το 1999, στο Πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ ανήκει στην αναπληρώτρια Ταϊλανδή καθηγήτρια δρ. Ουσά Κορν – Ταπτίμ. Η ίδια λέει: Είχα διαβάσει για την ελληνική ιστορία στο μάθημα Δυτικού Πολιτισμού και ήθελα να έρθω στην πατρίδα σας, ώστε να ιδώ από κοντά τα πράγματα. Ευτυχώς πήρα υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και έμεινα για τέσσερα χρόνια σπουδών στην Ελλάδα.
Το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη γλώσσα και τα υπόλοιπα στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων, για διδακτορική διατριβή, λέει σε άπταιστα ελληνικά, σήμερα η βραβευμένη και ως πρέσβειρα του Ελληνισμού εκπαιδευτικός…
Από εκεί και πέρα, λέει, ως Ταϊλανδέζα που είχα πάρει υποτροφία από την Ελλάδα αισθανόμουν πως έπρεπε να κάνω κάτι γι’ αυτήν, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Αποφάσισα, λοιπόν, να ασχοληθώ με την διδασκαλία των Νέων Ελληνικών, με το σκεπτικό ότι η γλώσσα είναι η γέφυρα που μπορεί να μας πάει σε μία ξένη χώρα και τον πολιτισμό της… Γι’ αυτό θέλω να τα διδάξω στους συμπατριώτες μου. Και πραγματικά το κάνει με ζήλο!..
Άλλος ένας νέος Ταϊλανδός ο Τουμ σπουδάζει στην Ελλάδα. Προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη και αργότερα θα κάνει μεταπτυχιακό στην Αθήνα με σκοπό να διδάξει στους συμπατριώτες του την Ελληνική Γλώσσα.

***
Από την Ταϊλάνδη φεύγουμε προς τα δυτικά και ταξιδεύουμε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την Αφρική και τον Ατλαντικό ωκεανό και φθάνουμε στην Αργεντινή, η οποία βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Εκεί ζουν αρκετοί Έλληνες τρίτης και τετάρτης γενεάς ακόμη. Κι όμως η νοσταλγία τους για την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο έντονη.
Μία Ελληνοαργεντινή η Χριστίνα Τσαρδίκος είναι το ζωντανό παράδειγμα. Είναι γιατρός χειρουργός και ποιήτρια γεννημένη στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες από γονείς με καταγωγή από την Τρίπολη Αρκαδίας.
Έχει αποδείξει ότι διαθέτει και ψυχή και δύναμη. Γνωρίζει καλά ότι ο χρόνος που αφιερώνει για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του πολιτισμού μας, δεν είναι «χαμένη υπόθεση». Έτσι, δημιούργησε τη ραδιοφωνική εκπομπή «αντάμωση» και μέσα από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού: «AM 650 RADIO REPORTER», η κυρία Τσαρδίκος και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν, στην Ισπανική και την Ελληνική Γλώσσα θέματα που αφορούν τον Ελληνικό Πολιτισμό –αρχαίο και σύγχρονο- όπως και ειδήσεις και συνεντεύξεις από την Ελλάδα και την ομογένεια.
Η «Αντάμωση», λέει η Χριστίνα Τσαρδίκος, είναι πραγματικά αυτό που λέει το όνομά της. Είναι η μητρική αγκαλιά, μέσα από τα ερτζιανά, για κάθε συμπατριώτη μας, που αρνείται να χάσει την ελληνικότητά του και την επικοινωνία με τις ρίζες του…».
Για οικονομικούς λόγους (έλλειψη χρημάτων) σταμάτησε για κάποιο διάστημα η εκπομπή. Και η Χριστίνα Τσαρδίκος συνεχίζει: «Οι ακροατές μας στερήθηκαν αυτά τα χρόνια το «ταξίδι» του νόστου της πνευματικής επιστροφής. Γιατί, εκείνη την ώρα της εκπομπής, εμείς και οι ακροατές βρισκόμαστε νοερά στα μονοπάτια της μακρινής, αλλά αλησμόνητης πατρίδας. Μέσα από περιηγήσεις, μυθολογία, ιστορία, λογοτεχνία, μουσική, ειδήσεις, η ψυχή μας γεμίζει Ελλάδα…».
«Χρειαζόμαστε την Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα μας χρειάζεται. Είναι σαν να είμαστε κι εμείς τώρα μαζί σας και σας λέμε: «όλα θα πάνε καλά». Οι κρίσεις περνάνε και τελειώνουν. Χρειάζεται υπομονή, αντοχή και αισιοδοξία, τονίζει η κυρία Τσαρδίκος. Στην Αργεντινή ζήσαμε παρόμοια οικονομική κρίση και ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει κρίση και ΔΝΤ. Το ζήσαμε στην προσωπική μας ζωή, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας. Μάθαμε, όμως, να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και δεν παραδοθήκαμε ποτέ. Αντέξαμε, όπως είμαι βέβαιη ότι θα αντέξει και η Ελλάδα, κάτι που ευχόμαστε όλοι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας».
Η Χριστίνα Τσαρδίκος, μετά την ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση», δημιούργησε την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», ως φυσική συνέχεια της «Αντάμωσης». Οι δραστηριότητες του «Νόστου» έχουν τεθεί, από την ίδρυσή του το 2007, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.
Ο «Νόστος», μεταξύ των άλλων, έχει οργανώσει ήδη τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με θέμα τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ιστορία, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αργεντινής (SADE), που μετράει εκατονταετή ιστορία και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αργεντινή.
Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν εκατοντάδες διακεκριμένοι λογοτέχνες από τις δύο χώρες, ενώ τα βραβευμένα έργα εκδόθηκαν σε δύο καλαίσθητες ανθολογίες.
Είμαστε ευτυχείς που τα καταφέραμε να εκδώσουμε τα βραβευμένα διηγήματα, που αποτελούν ένα ακόμη δείγμα της αγάπης που τρέφουν για την Ελλάδα οι Αργεντινοί, αλλά και μια ακόμη αναγνώριση του μεγαλείου του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού μας, κληρονομιά αναμφισβήτητη για όλη την ανθρωπότητα, τονίζει η Χριστίνα Τσαρδίκος αναφέροντας το μεγάλο φιλελληνικό κύμα, που προσπαθεί ο «Νόστος» να αξιοποιήσει.
Σημαντικό κομμάτι του «Νόστου» αποτελούν τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, σε τέσσερα επίπεδα, όπως και εντατικά θερινά μαθήματα γλώσσας, Αρχαίων Ελληνικών, με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Επίσης, έμφαση δίνεται σε διαλέξεις, λογοτεχνικά εργαστήρια, το θέατρο και την ελληνική λογοτεχνία, το ελληνικό θέατρο στην ισπανική γλώσσα.
Σε όλα τα μαθήματα Ελληνικών, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Επόμενος φιλόδοξος στόχος είναι η ίδρυση έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, που συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τον Ιούνιο του 2010, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο «Νόστος» διοργάνωσε πολιτιστικό ταξίδι στην Ελλάδα, διάρκειας 16 ημερών στο οποίο συμμετείχαν 140 άτομα, ελληνικής και μη καταγωγής. Τα άτομα που ταξίδεψαν εφέτος, αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, έκαναν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού με τον «Νόστο», πριν και μετά το ταξίδι τους.

***
Όπως βλέπουμε, η απόδημη Ελληνίδα και στα πέρατα του κόσμου να βρίσκεται δεν θέλει να αποξενωθεί από την Ελλάδα, να χάσει τις ρίζες της και την ταυτότητά της, να γίνει κάποτε ξένη και στην ίδια της τη χώρα. Έτσι, η απόδημη Ελληνίδα αισθάνεται υπερήφανη, γιατί διατηρώντας η ίδια την εθνική της ταυτότητα την μεταλαμπαδεύει και στα παιδιά της και στα εγγόνια της. Διότι, όταν υπάρχει η αίσθηση της κοινής ιστορικής αποστολής στα μέλη του εθνικού συνόλου, τότε υπάρχει Έθνος.
Οι Έλληνες στα πέρατα της γης αποδεικνύονται συχνά δύο φορές Έλληνες, γιατί μένει έναυλη στ’ αυτιά τους η ευχή της μάνας: «Όπου, παιδί μου κι αν βρεθείς, Έλληνας πάντα να σταθείς».