Κοσμούν την πόλη των Ιωαννίνων «Πολιτεία» και «Λιθαρίτσια»

on .

• Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος υπήρξε μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές για την περιοχή μας, αλλά για όλη τη χώρα! Δυο άνθρωποι, η Αγγελική Χατζημιχάλη και ο Κωνσταντίνος Φρόντζος, είναι τα δυο γνωστά «ιερά τέρατα» που αναβίωσαν την Ελληνική Παράδοση και γνώρισαν στους νέο-Έλληνες τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας.
Φυσικά δεν «κομίζουμε γλαύκα» αναφέροντάς τα αυτά, ενθυμούμενοι σήμερα τον αείμνηστο, Κωνσταντίνο Φρόντζο. Μας δόθηκε όμως η ευκαιρία, να θαυμάσαμε για άλλη μια φορά, το δυνατό αυτό μυαλό, καθώς βλέπουμε σήμερα, πως ό,τι έκανε τότε, όλο το έργο του, το τοποθετούσε και προέβλεπε τη χρησιμότητά του, όχι μόνο στο παρόν, αλλά στο διηνεκές! Το έργο π.χ. της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το καθαρά πνευματικό της έργο, θα απλώνεται και θα παραμένει σπουδαίο στους αιώνες.
Όμως σήμερα έρχονται στο νου μου, και τα μικρότερης σημασίας έργα του, όπως η ψυχαγωγία της πόλης μας που είναι κι αυτή συνυφασμένη με τον πολιτισμό της και ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά του και γι’ αυτό κατέλειπε στην πόλη μας, δυο κέντρα ψυχαγωγίας, αξιοποιώντας τις δυο κορυφές. Της πρώην δεξαμενής, παλιά, που σήμερα δίκαια φέρει το όνομά του, σα… Λόφος Φρόντζου, όπου και η μοναδική, «Πολιτεία» Φρόντζου, το Κέντρο που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας, αλλά και τα «Λιθαρίτσια», μέσα στο κέντρο στην καρδιά της πόλης, που σήμερα αποτελούν κι αυτά, το άλλο στολίδι στο χώρο της ψυχαγωγίας και εστίασης.
Τα «Λιθαρίτσια», στη σημερινή τους μορφή, με τον γνωστό σ’ αυτό το χώρο, επιχειρηματία κ. Νίκο Γκαντζα, έγιναν ένας άλλος, εντελώς, χώρος, και για φαγητό και για φιλοξενία, με δωμάτια ξενοδοχείου, Συνεδριακό Κέντρο, υπέροχη διακόσμηση και θαυμάσια ευρηματικά στοιχεία, που το Χειμώνα θα μας καταπλήξει. Κι αυτό, το έργο του Φρόντζου αξιοποιείται σήμερα, στα χέρια νέων ανθρώπων, που τα εμπιστεύθηκε για να συνεχίσουν τους δικούς του οραματισμούς, για τούτον τον αγαπημένο του τόπο. Και ο κ. Γκαντζάς, μας κατέπληξε φέτος, γιατί πέρυσι, από τον Ιούλιο που άνοιξε την ταράτσα του Κέντρου, «Λιθαρίτσια», λίγοι τη γνώρισαν, αλλά φέτος την απολαμβάνουν πολλοί. Και είναι κάτι θαυμάσιο που μας οδηγεί εμάς τους παλιότερους, που γνωρίσαμε πρόσωπα και πράγματα, κατ’ ευθείαν ευγνώμονες, στη μνήμη του μεγάλου μας, Κωνσταντίνου Φρόντζου και στους συνεχιστές του έργου του, τους υπεύθυνους και τους άοκνα εργαζόμενους για την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.