Αγουροξυπνημένος…

on .

«Πώς τα καταφέρνεις μπάρμπα Μήτσο, μπράβο σου… Είσαι από τους λίγους που καλοπερνάς, με όλες τις κυβερνήσεις»! Λόγια του καφετζή, καθώς του σέρβιρε τον καφέ, κάτω από το βαθύ ίσκιο του γεροπλάτανου, στο μεσοχώρι!
- Εσύ μια φορά το δίμηνο κατεβαίνεις στην κωμόπολη να πληρώσεις τους λογαριασμούς και μετά εδώ στο ραχάτι!
- Καλά που μου το θύμησες, να πάω αύριο οπωσδήποτε να πληρώσω τη ΔΕΗ, που λήγει σε δυο μέρες! Μη μας κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ και μείνουμε στο σκοτάδι, στο Αυγουστιάτικο πανηγύρι του χωριού!
-Εσένα σε διακρίνει η συνέπεια, έχεις και τη σύνταξή σου και με το καλό κουμάντο, δεν χρωστάς πουθενά. Κάποιοι άλλοι… φουκαράδες, σε κάτι φτωχογειτονιές της Αθήνας, όπως στην Κηφισιά και στην Εκάλη… δεινοπαθούν!
Ένας τέτοιος φουκαράς, με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά χρωστάει στη ΔΕΗ 24.000 ευρώ και δεν πληρώνει! Μάλιστα, είχε μπει ο αθεόφοβος και στο κοινωνικό τιμολόγιο, ως φτωχός, για να πληρώνει λιγότερα! Αλλά αυτός δεν πλήρωνε καθόλου!
Προχθές καθόταν… στενοχωρημένος, δίπλα στην πισίνα, με το ποτό στο χέρι, φορώντας μαύρα μεγάλα γυαλιά, καθώς ήταν… αγουροξυπνημένος απ’ τη νυχτερινή διασκέδαση! (Έτσι κάνουν… οι πλούσιοι, εξάλλου ήταν «κομμάτια» ο άνθρωπος…).
Στο άλλο χέρι είχε το κινητό και συνεχώς μιλούσε! (Μάλλον… έδινε εντολές για τις μετοχές στο χρηματιστήριο). Ακούγοντάς τον εγώ να μιλάει για μετοχές νόμισα πως μιλούσε… για ενοχές, αλλά αυτοί δεν έχουν ενοχές, που τους πληρώνουν άλλοι τα σπασμένα! (Δηλαδή όλοι εμείς οι συνεπείς, τα μόνιμα κορόιδα!).
-Πολύ σωστά τα λες, αλλά η ΔΕΗ θα πρέπει να πράξει τα δέοντα…
Ο πάμπλουτος, μπήκε… σε κοινωνικό τιμολόγιο, με μόνη συνέπεια την κοινωνική κατακραυγή!
Η ΔΕΗ, σύντομα, να εισπράξει τα χρωστούμενα, διαφορετικά να του κόψει το ρεύμα και… τον κώλο!
Και ας μείνει χωρίς ρεύμα, να του βρωμίσουν… στα ψυγεία όλες οι μπριζόλες, οι γαρίδες, ο αστακός και η συναγρίδα!
Κι ας φωτίζεται τη νύχτα η βίλα μόνο… επ’ την πυγολαμπίδα! Αμ πώς…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.