Αριθμοί και λογική…

on .

Οι αριθμοί με τη λογική αποτελούν μια εξίσωση. Απλά, ένα και ένα με τη μαθηματική λογική κάνουν δύο και όχι ένα και μισό!.. Μόνο στην αγάπη ένα και ένα κάνουν ένα, κατά Ζαν Πολ Σαρτρ. Όταν κάποιος «πειράζει» τους αριθμούς, ταυτόχρονα «πειράζει» και τη λογική. Οπότε άλλα λεν οι αριθμοί και άλλα η λογική.
Στην πολιτική συχνά παρατηρούμε πως οι αριθμοί πειράζονται για να επηρεάζονται οι πολίτες, κατά τις βουλήσεις των κομμάτων. Για παράδειγμα, τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας καταγράφονται από την Εurostat περίπου στο 20%. Λογικά θα πίστευε κάποιος ότι το ποσοστό αυτό απηχεί στην πραγματικότητα, αφού προέρχεται από επίσημη στατιστική αρχή. Όμως αυτό δεν συμβαίνει, γιατί προκύπτει από ελλιπή στοιχεία. Λόγου χάρη, οι 600.000 νέοι που στα χρόνια της κρίσης μετανάστευσαν στο εξωτερικό, πού καταγράφονται; Δεν μειώνει η μετανάστευση τα ποσοστά ανεργίας; Άρα η μετανάστευση «βολεύει» την κυβέρνηση να εμφανίζει μειωμένη την ανεργία.
* * * 

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου το 40% των συνταξιούχων ψήφισε ΝΔ και το 30% περίπου ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι τις μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων τις έκανε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λογικά θα ανέμενε κάποιος να είχε «εισπράξει» μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το δεδομένο, επίσης, ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι μαζοχιστές, γιατί τιμώρησαν το κυβερνών κόμμα; Για τον απλούστατο λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πείραξε» τους αριθμούς, τη λογική και την αξιοπρέπειά τους.
Συγκεκριμένα προεκλογικά τους «πέταξε» ένα κομμάτι της 12ης σύνταξης και το ονόμασε 13η. Κάποιος που λάμβανε 1000 Ευρώ στη 12η σύνταξη, στη 13η έλαβε 260 Ευρώ. Δηλαδή το ¼. Λογικά θα έπρεπε να ονομαστεί τεταρτημόριο της σύνταξης ή δώρο απόπασχα μιας και καταβλήθηκε μετά το Πάσχα. Σε καμιά περίπτωση 13η σύνταξη, γιατί μαζί με τη 12η δεν μας δίνουν το μαθηματικώς λογικό ποσό των 2000 Ευρώ.
Το τεταρτημόριο αυτό της σύνταξης εξόργισε τους συνταξιούχους γιατί στα δέκα χρόνια της κρίσης απώλεσαν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ, οπότε δεν δέχτηκαν την κοροϊδία για λόγους αξιοπρέπειας. Λογικώς δεν έπρεπε να τους εμπαίξει η κυβέρνηση με τα ψίχουλα σαν να τους έλεγε τόσα αξίζετε, και πολλά είναι, πάρτε τα και μη μιλάτε, πες τε και ευχαριστώ, μην είστε αχάριστοι, οι άλλοι δεν θα σας έδιναν τίποτα, και δώστε μας την ψήφο σας! Αν σας δίναμε περισσότερα μπορεί να τα χαλάγατε!
Με πειραγμένους αριθμούς έστειλε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους ο ΣΥΡΙΖΑ στο παραβάν. Αναφέρομαι στην κατηγορία εκείνων που αναμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους, αλλά προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανίζει αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα καθυστερεί την απόδοσή της στους δικαιούχους.
* * * 

Με «πειραγμένη» λοιπόν τη λογική τους και προσβεβλημένη την αξιοπρέπειά τους πήγαν στο παραβάν οι συνταξιούχοι στις ευρωεκλογές. Και επειδή, παρόλο που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών, δεν προέβη σε καμιά διορθωτική κίνηση για τους συνταξιούχους ή έστω σε μια συγγνώμη, ανάλογη προβλέπεται να είναι η στάση τους και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ