Να την αλλάξουμε...

on .

● «Πού είναι ο Δήμαρχος;»... Αυτή η φράση που ακούγεται συχνά, κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα, έξω... από την πόρτα του νεοέλληνα, θα πρέπει σύντομα να εκλείψει!

Δεν φταίει κανείς Δήμαρχος, για την κακή μας νοοτροπία... Σε κάθε μικρή ή μεγάλη παρανομία, ενός συμπολίτη, στη γειτονιά του, στο δρόμο, στη δουλειά του, στην πόλη του, δεν μπορεί να «εμφανίζεται» σαν από μηχανής Θεός ο Δήμαρχος, για να δώσει τα λύση στο πρόβλημα!
Αφήστε, που το πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί, αν ο ίδιος ο πολίτης, έχει στοιχειώδη ανθρώπινη συμπεριφορά!
Τι φταίει λοιπόν ο Δήμαρχος (και οι υπηρεσίες του), αν ο δημότης – οδηγός, ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και... εκσφενδοονίζει τη σακκούλα των σκουπιδιών, χωρίς... να σημειώνει καλάθι;
Η σακούλα μένει έξω από τον κάδο και... γίνεται μεζές για τους σκύλους και τις γάτες! (Αν ο συμπολίτης, δεν ασχολήθηκε καθόλου... με το μπάσκετ, ας μην κάνει άστοχες βολές!)
Τι φταίει ο Δήμαρχος, αν η «καθώς πρέπει» κυρία, για να μην πιάσει το καπάκι του κάδου, αφήνει τα σκουπίδια, έξω από αυτόν; (Ρίχνει μιά γρήγορη ματιά, αν την είδε κανείς, και φεύγει για τον πρωϊνό καφέ)!
Τι φταίει ο Δήμαρχος, που ο κακομαθημένος οδηγός, με το ένα χέρι στο κινητό και... με το άλλο πετάει έξω το αναμμένο τσιγάρο και... τη μισή τυρόπιτα, που δεν άρεσε στο μπόμπιρα; (Και το τιμόνι, ποιος το κρατάει; Έλα ντε!)
Τι φταίει ο Δήμαρχος που... έβρεξε και το παράνομο υπόγειο του δημότη, γέμισε νερό; Ή που χιόνισε και δεν... εμφανίστηκε ο Δήμαρχος, να του καθαρίσει το σκαλοπάτι, στην εξώπορτα;
Ας βγάλουμε λοιπόν από το μυαλό μας, τη φράση: που είναι ο Δήμαρχος! Για πολλά «κακώς κείμενα» στην καθημερινότητά μας, δεν φταίει κανένας Δήμαρχος, παρά μόνο η κακή μας νοοτροπία! Και αυτή, να την αλλάξουμε, για το καλό μας...

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης