Καταστρεπτική νοοτροπία για τα Τσερίτσανα!...

on .

- Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΚΑΛΗ

Η προεκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών και οργάνων αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η σημασία των εκλογών της 26ης Μαΐου για τα κύτταρα της κρατικής μας ύπαρξης, τις μικρές -ιδιαίτερα- κοινωνίες του τόπου μας είναι σπουδαία, διότι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι Κοινότητες αποτελούν ένα πολύ βασικό τμήμα της κρατικής μηχανής. Οποιονδήποτε υποψήφιο Δήμαρχο, Σύμβουλο κλπ. κι αν ρωτήσει κανείς σχετικά θα απαντήσει ότι και στα τμήματα αυτά της κρατικής διοίκησης πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια προβλήματαδε λύθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να λύνονται από αυτή, που προκύπτει από τις εκάστοτε εκλογές. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται πάντοτε. Συχνά κυριαρχούν εγωισμοί, καπρίτσια, μίση, ανόητες κομματικές αντιπαλότητες, συναλλαγές, συμφέροντα, αντιλήψεις στρεβλές και αναχρονιστικές πρακτικές. Έτσι, προβλήματα τοπικών κοινωνιών δε λύνονται ή παραπέμπονται στις Ελληνικές καλένδες! 

Από το 1914 είναι γνωστό ότι χωριά, που βρίσκονται στις ΝΔ υπώρειες της Ολύτσικας πλήττονται από κατολισθητικά φαινόμενα λόγω φυσικών διεργασιών και συνδυασμού γεωλογικών, μορφολογικών, υδρογεωλογικών και κλιματολογικών συνθηκών με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί στο παρελθόν μεγάλες καταστροφές, που ανάγκασαν ακόμα και σε μετοίκιση κατοίκων ολόκληρων χωριών σε άλλες περιοχές (Ασπροχώρι, Μπαουσιοί κλπ). Κατά την κατασκευή της Εγνατίας οδού οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες αντιμετώπισαν στην Αγ. Αναστασία σοβαρά προβλήματα ακριβώς λόγω της σαθρότητας εδαφών της περιοχής. Τον Φεβρουάριο του 2005 στα ανατολικά των Τσεριτσάνων Δωδώνης συνέβησαν μεγάλες κατολισθήσεις, οι οποίες κατέστρεψαν αγροτικό δρόμο, που οδηγούσε στην Ολύτσικα. Η αντιμετώπιση των συνεπειών των κατολισθήσεων εκείνων περιορίστηκε στην ανακατασκευή του δρόμου χωρίς να ληφθούν - δέκα τέσσερα χρόνια τώρα - ουσιαστικά μέτρα, άξια να εξουδετερώσουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη από αρμόδια όργανα του κράτους απειλή, που συνιστούν οι κατολισθήσεις για την ύπαρξη του χωριού.
Εκλογές έγιναν. Δημοτικοί κλπ. άρχοντες αναδείχτηκαν, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να εξαφανίσει την απειλή με μέτρα, που υποδείχτηκαν (Δεντροφυτεύσεις, φράγματα στην κοίτη του χειμαρροπόταμου, που ξεκινά από την περιοχή των καταστροφών κλπ.). Θεώρησαν αυτονόητο να αγνοήσουν ό,τι έπρεπε να είχε κάνει η προηγούμενη Δημ. Αρχή, γιατί μόνο θεωρητικά πιστεύουν στη συνέχεια του κράτους. Αυτή η αντιδημοκρατική νοοτροπία τοπικών αρχόντων είναι καταστρεπτική για τα Τσερίτσανα. Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, που θα εξασφαλίσει την ύπαρξη του χωριού δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Ασκούν την εξουσία κατά τρόπο κοντόφθαλμο και με αυταρχισμό ξερόλα. Θεωρούν απειλητική για τους ίδιους τη γνώμη των πολιτών. Δεν τους ανησυχεί η άγνοια του προβλήματος και η παραμέληση των υποχρεώσεών τους. Μοναδικό τους μέλημα η ικανοποίηση αιτημάτων με κριτήριο το ποια ‘δουλειά’ θα τους φέρει πελατεία ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές! Πέρασε ήδη μιάμιση δεκαετία πλήρους απραξίας και αδικαιολόγητης αδιαφορίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χωριού. Πότε θα προγραμματισθούν, πότε θα υλοποιηθούν και πότε θα αποδώσουν μέτρα, που θα προλάβουν την εξελισσόμενη καταστροφή είναι άγνωστο. Κανένας σχεδιασμός και κανένα ενδιαφέρον. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, όπως το ενδιαφέρον, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου της στήριξης του κεντρικού ναού και της ανάπλασης της στέγης του Αϊ-Νικόλα Τσεριτσάνων από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη σε συνεργασία με τις υπεύθυνες της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. κ. Καλογιάννη και Δημητρακοπούλου. Αυτό δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Είναι βέβαιο πως μετά τις εκλογές θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι συνέχεια του κράτους δεν υπάρχει. Στον 21ο αι. θα υπάρχουν Δημοτικοί άρχοντες, που δεν θα ορίσουν μέρα και ώρα προσωπικής τους επικοινωνίας με τους Δημότες, γιατί αυτοί είναι χρήσιμοι μόνο λίγο πριν τις εκλογές. Μετά απ’ αυτές θα υπάρχει υπάλληλος, που θα τον πληρώνουμε για να κοροϊδεύει τους πολίτες διαβεβαιώνοντάς τους ότι το πρόβλημά τους το χειρίζεται… προσωπικά ο Δήμαρχος, τον οποίο ποτέ οι πολίτες δε μπορούν να συναντήσουν, γιατί πάντα ο νεοφανής αυτός... πολυχρονεμένος πασάς βρίσκεται σε μόνιμη σύσκεψη με ανώτερους πάντα ή με τον Περιφερειάρχη, ακόμα και τις μέρες, που ο Περιφερειάρχης απουσιάζει στο εξωτερικό(!). Θα δασκαλέψουν μάλιστα τον υπάλληλο - προκειμένου να ξεπετάξουν προσώρας τον ‘μπελά’ - να ζητά από τον πολίτη να αφήσει το τηλέφωνό του τάχα μου για να τον ενημερώσουν! Φυσικά, το τηλεφώνημα δε γίνεται ποτέ. Γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να εφευρίσκουν ψέματα για δικαιολογίες. Από πέτρα σε λιθάρι και από λιθάρι σε κοτρώνι για παραπλάνηση του πολίτη. Πολίτης - Δημότης γι’ αυτούς σημαίνει χαχόλος, τον οποίο η πολιτική τους συνείδηση επιτρέπει να εμπαίζουν. Τέτοιους Δημοτικούς άρχοντες θα εκλέξουμε σε λίγες μέρες;