Ανάγκη να... εμπλουτιστεί η Ήπειρος με νέες ιδέες!

on .

Η ανάγκη για ομαλή αλλαγή Προσώπων σε μια Περιφέρεια είναι δημοκρατικά καθιερωμένη διαδικασία που στόχος της είναι η λειτουργική ανακύκλωση των προσώπων στην εξουσία και η αποφυγή της συσώρρευσης δύναμης σε ένα πρόσωπο. Ο θεσμός της περιφερειακής αποστολής προστατεύεται έτσι από την ενδογεννή αδυναμία του ανθρώπου, για συγκέντρωση δύναμης και δικτατορική συμπεριφορά. Τα φαινόμενα αυτά φέρουν και την ευθύνη για την παρατηρούμενη εξάπλωση του καταστροφικού αξιακού εκφυλισμού του Ηπειρώτικου πρότυπου της Τιμιότητας και του επικίνδυνου μικρόβιου της διαφθοράς που αναπτύσσεται μειώνοντας την υπαρξιακή ουσία της Ηπειρώτικης κοινωνίας.
Το Περιφερειακό λειτούργημα στον τόπο μας ομιχλοποιήθηκε και οι συστημικοί δομικοί συσχετισμοί ανατράπηκαν. Η υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής να υπηρετεί και να προστατεύει τις ενσωματωμένες πολύτιμες Ηπειρώτικες κοινωνίες, αλλοιώθηκε. Οι κοινωνίες της Ηπείρου χάσανε την δύναμή τους και γίνανε όργανα της επικίνδυνης αρχομανίας ενός και μόνο προσώπου!
Η ανάγκη του εμπλουτισμού της Ηπείρου με νέες ιδέες και την οραματική δημιουργικότητα του νεανικού ενθουσιασμού με τις πλούσιες γνώσεις μηδενίστηκε!
Η φθορά και η αντιπαραγωγικότητα των περιφερειακών επιλογών «με τις ασήμαντες απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, την απουσία σημαντικών αναπτυξιακων έργων, την βιομηχανία των αναθέσεων στον περίγυρο των εκλεκτών και το οικογενειακό περιβάλλον, την εν γένει ταραχώδη άσκηση της πολιτικής» (Κ.Καλτσής στον «ΠΛ») και την παρουσία τοξικών κυκλωμάτων κολακείας στην αυλή της Περιφέρειας, αύξησαν την επικινδυνότητα της πάση θυσία διατήρησης της εξουσίας.
Όλα αυτά όμως είναι άνευ αξίας, διότι οι σκέψεις και οι ενέργειες της σημερινής περιφερειακής αρχής στρέφονται γύρω από ένα και μόνο στόχο: Πως θα μπορέσει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Δηλαδή ποιός θα πρέπει να ξεγελαστεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα και φανταστικές ανακοινώσεις για μεγάλα έργα, για το δήθεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάθε περιοχή και για τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλονται για το ξεπέρασμα της ανεργίας και της φτώχειας στην Ήπειρο!
Εργαλείο με σοβαρό βεληνεκές που χρησιμοποιείται πλέον στον προεκλογικό της αγώνα είναι και η προγραμματισμένη εξουδετέρωση και η πολιτική δολοφονία των ισχυροτέρων αντιπάλων της, με την χρήση ανουσίων δημοσιευμάτων του τύπου: «Να γιατί κ. Ριζόπουλε όπως σε λένε και όποιος και αν είσαι και ότι κι αν επιδιώκεις, δεν μπορείς να βλάψεις τον Καχριμάνη και τους Ηπειρώτες κατά την γνώμη μου, που τον εκτιμούν και τον λατρεύουν σαν τον δικό τους άνθρωπο και που μια αγωνία έχουν όλοι: Τι θα γίνει η Ήπειρος, όταν την άλλη ίσως, τετραετία δεν θα είναι υποψήφιος και θα θελήσει να ξεκουραστεί» (Α. Μαλάμη στον «ΠΛ»)
Ψυχολογική έκρηξη που γίνεται μπούμερανγκ, σε «κατάσταση απελπισίας» θα έλεγε κανείς «γιατί βλέπει τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν μακρυά από τον πολυπόθητο στόχο του.....αλλά και ένδειξη της νοοτροπίας που τον διακατέχει. Εγώ είμαι το αφεντικό σε τούτον τον τόπο! Θα πρέπει λοιπόν να μάθει ο κόσμος πόσο εκδικητικός είναι ο Περιφερειάρχης του!» (Νέοι Αγώνες)
Το ερώτημα λοιπόν σ΄αυτή την δύσκολη στιγμή είναι το ποιός μπορεί να προσφέρει μια άλλη επιλογή και έναν αλλο δρόμο για να «......ολοκλήρώσει ο Αλέκος το έργο του. Το γεγονός όμως ότι δεν το ολοκλήρωσε τόσα χρόνια ως δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης δείχνει ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση αποτυχημένου! Δηλαδή, πόσες δεκαετίες απαιτούνται ακόμη για να βουλιάξει εντελώς η Ήπειρος» (Κ. Καλτσής) όταν από το 1989 μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε τριάντα χρόνια, μια μοντέρνα ανατολική Γερμανία των 15.000.000 κατοίκων κτίστηκε εκ θεμελίων.
***
• Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανός Πρόεδρος επιτρέπεται να κυβερνήσει το πολύ οχτώ χρόνια. Ο συνταγματικός καθορισμός των δύο κυβερνητικών περιόδων για τον Αμερικανό Πρόεδρο αποφασίστηκε το 1951 από το αμερικανικό Κογκρέσσο και την πλειοψηφία των Ομοσπονδιακών Κρατών. Στόχος τους η παρεμπόδιση συγκέντρωσης δικτατορικών εξουσιών σε ένα πρόσωπο και η καταπολέμηση επιδημικών τάσεων της διαφθοράς.
(Μόναχο)