Θα «ανοίξουν» οι Ορίζοντες της Ηπείρου κ. Σπύρο Ριζόπουλε;

on .

 Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

ΣΕ προσωπικό τόνο το σημερινό άρθρο και οι αξιολογήσεις δικές σας, ελεύθερα και χωρίς προσχήματα. Όπως άλλωστε γράφουμε κι εμείς. Όπως κάνει και τούτη η εφημερίδα. Στα πενήντα χρόνια δημοσιογραφίας δεν το ξανασυναντήσαμε. Ούτε καν όταν είχαμε δικές μας εφημερίδες, όπου μάλλον ...αυτολογοκρινόμαστε, όσο κι αν πολλοί θα πουν ότι δεν αφήναμε τίποτε... όρθιο. Ποιό; Να λες στον εκδότη και διευθυντή ..."σκέφτεστε κάποιο θέμα" και να σου λένε ..."γράψε ό,τι θέλεις"!!! Δεν το λένε μόνο σε μας για λόγους συναδελφικής αβρότητας, αλλά σε καθένα που θαμούσε ενυπογράφως να πει την άποψή του, ακόμη κι αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της εφημερίδας.

ΣΤΟ θέμα μας τώρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με το Δήμο Ιωαννιτών άλλη φορά. Μη περιμένετε, όμως, να επιδοθούμε σε αποδόμηση του έργου και της (αμφιλεγόμενης) προσωπικότητας του απερχόμενου (επαγγελματία πολιτικού) Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Το καταφέρνει μια χαρά και μόνος του. Με τις ασήμαντες απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, την απουσία ενός σημαντικού έργου, την βιομηχανία αναθέσεων σε "εκλεκτούς" (και στον οικογενειακό του περίγυρο), την άσκηση μικροπολιτικής και εν γένει την ταραχώδη επί τριακονταετία άσκηση της πολιτικής.
ΑΥΤΟ το "καθεστώς", με το γνωστό αφήγημα περί του αναντικατάστατου και την βλακώδη επωδό... "Ο Αλέκος να ‘ναι καλά", όπως έλεγαν παλιά και στην Αλβανία για τον Ενβέρ Χότζα, ταράχτηκε από την εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό του Γιαννιώτη (γνωστού και επιτυχημένου επικοινωνιολόγου) κ. Σπύρου Ριζόπουλου. Ίσως διότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τον κεντροδεξιό χώρο, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον φερόμενο ως παντοδύναμο κ. Καχριμάνη και να αμφισβητήσει την αυθεντία του -και για αυτό το σημερινό αφιέρωμα.
ΤΟ τι συνέβη το γνωρίζετε. Μόνο στην πλατεία δεν τον κρέμασαν. Τον λοιδόρησαν, τον ύβρισαν, τον παρουσίασαν περίπου ως ...μαφιόζο, αμφισβήτησαν τον Ηπειρωτισμό του και τον πατριωτισμό του, επιστράτευσαν μέχρι και την ηγεσία της ΝΔ για να αποτρέψουν την υποψηφιότητά του, απείλησαν στελέχη με διαγραφές και ένα σωρό άλλα, που απλώς επιβεβαιώνουν τον πανικό ενός "συστήματος" υπό κατάρρευση κι ενός πλέγματος ανίερων συμφερόντων υπό διάλυση. Κι αφού όλα αυτά απέτυχαν, δεν βλέπουν, λένε οι αμβλύνοες ..."γνωστούς΄΄ και "επώνυμους" στο συνδυασμό του κ. Ριζόπουλου, όπως και σε άλλες παρατάξεις!
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τη μεγαλύτερη ύβρη που εκτοξεύτηκε ποτέ εναντίον νέων, αξιοπρεπών επιστημόνων, υπαλλήλων και εντίμων επαγγελματιών! Που μοχθούν για τις οικογένειές τους και αγωνιούν για τον τόπο τους. Που δεν συμμετέχουν σε παιχνίδια εξουσίας και πλουτισμού, ούτε τρέχουν πίσω από πολιτικάντηδες της πεντάρας, ούτε και έχουν ενταχθεί σε κλίκες ξεπεσμένων και ξιπασμένων. Αυτοί είναι περισσότερο "επώνυμοι", από όσο νομίζουν οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι και σε αυτούς -όλων των παρατάξεων- αποτίουμε κάθε τιμή.
ΤΟ ερώτημα είναι αν ο κ. Ριζόπουλος με τους συνεργάτες του, θα επιτύχουν να σπάσουν στο βαθμό που πρέπει το τείχος της διαπλοκής και της "Τιμοκρατίας", αφού εδώ πια αποτελεί κοινό μυστικό ότι το βρώμικο σύστημα θέλει να μπαίνουν στην πολιτική άτομα ανάλογα με το μέγεθος της περιουσίας τους και του εύρους της αποδοχής τους από τους ..."αρχιερείς"! Τα λέμε διότι εκτιμούμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για τη μεγάλη ανατροπή, για μία νέα πορεία της περιοχής μας, της πιο φτωχής στην Ευρώπη. Διότι η Ήπειρος δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο άμοιρος ικέτης και επαίτης της ελεημοσύνης του κράτους των Αθηνών.
ΟΙ "Ορίζοντες της Ηπείρου" πρέπει να διευρυνθούν. Επιβάλλεται να σπάσουν τα σύνορα της εσωστρέφειας, της μισαλλοδοξίας, της επιμονής ανάδειξης των ασήμαντων ως σημαντικών, της μίζερης αντιμετώπισης του παρόντος και του μέλλοντος. Ήρθε η ώρα να κλείσει ο φαύλος κύκλος της παρακμής κι αυτό μπορεί να το επιτύχει ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος με τους συνεργάτες του. Άλλωστε, οι "Ορίζοντές" του είναι τόσο ανοιχτοί που μπορούν να αγκαλιάσουν κάθε τι καινούργιο και δημιουργικό.
ΚΑΙ μπορεί, διότι καταθέτει καινοτόμες, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις, γνωρίζει τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο, βλέπει μακριά, όσο κι αν αυτό ορισμένοι δεν θέλουν να το δεχτούν, διότι έτσι ...βολεύονται! Και εν τέλει, καιρός είναι να σταματήσει το ανούσιο τροπάριο... "να ολοκληρώσει ο Αλέκος το έργο του"! Αν δεν το ολοκλήρωσε τόσα χρόνια ως δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης, σίγουρα πρόκειται για κλασική περίπτωση αποτυχημένου! Δηλαδή, πόσες δεκαετίες απαιτούνται για να ...βουλιάξει εντελώς η Ήπειρος; Και πόσες άλλες για να μπορέσουμε εδώ να δούμε στοιχειωδώς προκοπή; Αρκετά!