Αυξάνει ο κίνδυνος για νέες οικονομικές περιπέτειες!..

on .

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει ένα προεκλογικό σκηνικό οικονομικής αισιοδοξίας αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Πρόβλημα με τις τράπεζες
Σε δύο ζητήματα κρίσιμης σημασίας η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.
• Πρώτον, οι τράπεζες δέχθηκαν φοβερό πλήγμα εξαιτίας της κρίσης του 2015, από το οποίο δεν έχουν συνέλθει ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς και με ανταγωνιστικά επιτόκια τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ η οικονομική επιβίωσή τους περνάει αναγκαστικά από την κοινωνικά σκληρή διαχείριση των κόκκινων δανείων.
• Δεύτερον, το ιδιωτικό χρέος διπλασιάστηκε επί κυβέρνησης Τσίπρα, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Μόνο το 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 10,5 δισ. ευρώ.
Ο συνδυασμός της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος και του διπλασιασμού του ιδιωτικού χρέους εμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και μπορεί να δώσει ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις.
Διορισμοί λόγω κατάρρευσης
Με την αγορά εργασίας να έχει καταρρεύσει και να δημιουργεί κυρίως θέσεις μερικής απασχόλησης με 400 ευρώ τον μήνα και διάφορους τομείς της οικονομίας να βρίσκονται σε αδιέξοδο, μεγαλώνει ο πολιτικός πειρασμός για μαζικούς διορισμούς στο Δημόσιο και τα παρακλάδια του.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο γι’ αυτό μεταφέρονται 250 εργαζόμενοι σε αυτήν στην… τοπική αυτοδιοίκηση. Το ίδιο συμβαίνει στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προετοιμάζεται η μεταφορά πολλών εκατοντάδων εργαζόμενων σε αυτές, στο Δημόσιο. Ανάλογες εξελίξεις έχουμε στον τραπεζικό τομέα, όπου η οικονομική αδυναμία των τραπεζών σπρώχνει 7.000 εργαζόμενους σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία και σε τελική ανάλυση από τους φορολογούμενους πολίτες.
Ταυτόχρονα έχουμε μαζικούς διορισμούς σε Δημόσιο, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια να κλείσει κάπως η δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει την πρώτη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά δημιουργούν νέες επιβαρύνσεις που θα πρέπει να καλυφθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους φορολογούμενους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Έχουμε επανάληψη των λαθών του παρελθόντος σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Η «βόμβα» των αναδρομικών
Η απόσταση που μας χωρίζει από μια νέα χρεοκοπία του Δημοσίου και αναγκαστική ένταξη σε νέο σκληρό πρόγραμμα, είναι πολύ μικρή. Αρκεί να υπάρξουν και να εφαρμοστούν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν την επιστροφή και μάλιστα αναδρομικά των «δώρων» των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθούν πρόσθετα βάρη αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να σηκώσουν οι φορολογούμενοι και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.
Μια νέα δημοσιονομική αποσταθεροποίηση θα μετέτρεπε το ελληνικό Δημόσιο σε εύκολο στόχο για τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού και στη συνέχεια να υπάρξει κίνδυνος νέου αποκλεισμού μας από αυτές.
Επιβάλλεται συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για αναθεώρηση του Συντάγματος που θα βάλει τέλος σε δικαστικές παρεμβάσεις σε δημοσιονομικά ζητήματα. Έχει δημιουργηθεί κακή παράδοση να αποφασίζουν οι δικαστικοί λειτουργοί υπέρ του εαυτού τους σε θέματα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να αναζητούν κοινωνικές συμμαχίες με αποφάσεις υπέρ των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αν θέλουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές με λογικά επιτόκια που δεν θα οδηγήσουν σε μία νέα κούρσα υπερχρέωσης με τελική κατάληξη της χρεοκοπία.
Η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι την παρουσιάζει προεκλογικά η κυβέρνηση Τσίπρα και επιβάλλονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ