H…πλατφόρμα!

on .

Πήρε «φωτιά» το καφενείο του χωριού τις τελευταίες μέρες. «Ζεστή» η ατμόσφαιρα, όχι μόνο από την ξυλόσομπα που καίει αδιάκοπα, αλλά και από τις «καυτές» συζητήσεις των γερόντων πάνω σε θέματα οικονομίας και πολιτικών εξελίξεων!
Τα λένε μεταξύ τους σε υψηλούς τόνους, καθώς μετά την κατάργηση των πράσινων και μπλε καφενείων συγκεντρώνονται όλοι στο μοναδικό καφενείο του χωριού με την ονομασία «Καφενείον η ελπίς»! (Μερικοί θαμώνες νόμισαν πως ο αριστερός καφετζής έδωσε στο καφενείο το όνομα της συγχωρεμένης γυναίκας του, αλλά μετά θυμήθηκαν πως αυτή τη λέγανε Αγλαΐα…).
Εκεί γίνονται σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις! Την τελευταία βδομάδα, που εμφανίστηκε κάποιο «μεσαίο κυβερνητικό στέλεχος», άκουσε τα «εξαμάξης» από αντιπολιτευόμενους γέροντες. Μάλιστα κάποιος τοποθέτησε σε «θέση μάχης» τη μαγκούρα του, αλλά ευτυχώς το κακό απεφεύχθη! Έκτοτε, τα λένε μόνοι τους…
Γίνεται λοιπόν κουβέντα για τα «κόκκινα δάνεια». Ο μπάρμπα Μήτσος «καθαρόαιμος δεξιός», που δεν πήρε ποτέ δάνειο από την Τράπεζα και δεν χρωστάει μία, ρίχνει τις μπηχτές στον διπλανό του, που είναι βουτηγμένος στο χρέος μέχρι το λαιμό, λέγοντάς του:
- Καλά σου κάνουνε… Ήθελες σπίτι 200 τετραγωνικών στο χωριό χωρίς να έχεις εισοδήματα! Τώρα η τράπεζα θα σε γλεντήσει…
- Θα κάνουμε ρυθμίσεις, του λέει ο μπάρμπα Θύμιος. Στόχος είναι τα κόκκινα δάνειά μας να… πρασινίσουν, για να μπορούμε να τα εξυπηρετούμε! (Μωρέ μια ζωή θα είστε υπηρέτες των Τραπεζών, σιγοψυθίρισε ο Μήτσος).
- Θα υπάρξει πλατφόρμα, ανοιχτή για ένα χρόνο, που θα βοηθήσει να γίνει το ξεσκαρτάρισμα των δανείων! (Να ξεχωρίσουν αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν από εμάς τους… μακάκες, που τα «ακουμπάμε» κανονικά!).
- Οι 120 δόσεις θα μας βοηθήσουν πολύ!
- Γίναμε η χώρα των… δόσεων, είπε ο μπάρμπα Μήτσος. Και τι δεν δώσαμε… Όσο για την… «πλατφόρμα» των δανείων, μπορώ και εγώ να βοηθήσω! Διαθέτω την… πλατφόρμα απ’ το τρακτέρ, είναι μεγάλη… και χωράει αρκετά «κόκκινα δάνεια»!
- Άσε τα χωρατά, του λέει ο Συριζαίος καφετζής. Τα πράγματα στη χώρα μας με τη… δική μου κυβέρνηση μπήκαν σε σωστό δρόμο!
- Να! Ο οίκος MOODY’S, αναβάθμισε προχθές κατά μία μονάδα την ελληνική οικονομία! Λίγο είναι αυτό;
- Βρε άσε τη MOODY’S, η δική μας… αναβάθμιση πότε θα ξεκινήσει; Εγώ ξέρω πως χρόνια τώρα η τσέπη μας είναι άδεια! Και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη…

Υ.Γ.: Επειδή η συζήτηση γίνεται στο «Καφενείον η ελπίς», η… ελπίδα πεθαίνει τελευταία!..

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.