Ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό δράμα!

on .

• Το πρόβλημα της ανεργίας είναι βασικά ελληνικό αλλά έχει και μία ισχυρή νοτιοευρωπαϊκή διάσταση.
Η θεωρία την οποία προβάλλει η κυβερνητική ηγεσία σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. ευθύνεται για τα ρεκόρ ανεργίας επειδή έχει επιλέξει κεντροδεξιές πολιτικές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαν νεοφιλελεύθερες, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Τι λένε τα στοιχεία
Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ ανεργίας στην Ε.Ε. με ποσοστό της τάξης του 18,5%. Στη δεύτερη θέση είναι η Ισπανία με 14,1% και στην τρίτη με μεγάλη διαφορά η Ιταλία, με ποσοστό 10,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στην Τσεχία, η οποία έχει κεντροδεξιά-φιλελεύθερη κυβέρνηση, με ποσοστό 2,1% ενώ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κινείται και η Γερμανία με κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών και ποσοστό ανεργίας 3,2%, το χαμηλότερο που παρατηρείται μετά την επανένωση των δύο γερμανικών κρατών.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,8% στην Ε.Ε. πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ανέβηκε στο 9,7% το 2010, έκανε ρεκόρ 11% το 2013 και έχει ήδη υποχωρήσει στο 6,5%.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. των 28 είναι σήμερα κατώτερο από τα επίπεδα του 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση, δηλαδή η Ε.Ε. με την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε απορρόφησε με το παραπάνω την πρόσθετη ανεργία που δημιούργησε η κρίση του 2008. Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, γύρω στο 4% και στην Ιαπωνία, κάτω από το 2,5%.
Εντυπωσιακή είναι και η επιτυχία της Κύπρου, με Κεντροδεξιό πρόεδρο και κυβέρνηση, η οποία μέσα σε έναν χρόνο μείωσε την ανεργία από 10,1% σε 7,4% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 7,8%, υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 (6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος όχι μόνο κατάφερε να βγει με επιτυχία και μέσα στην προβλεπόμενη τριετία, από το πρόγραμμα - μνημόνιο αλλά αντιμετωπίζει και τις κοινωνικές επιπτώσεις εφόσον έχει ήδη ανεργία κατώτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Πρόχειρη μείωση
Η εξαιρετικά υψηλή ανεργία αποτελεί, με βάση όσα αναφέραμε, θλιβερό προνόμιο της Ελλάδας και όχι αποτέλεσμα επιλογών της Ε.Ε.
Ιδιαίτερα οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία μέχρι την Αυστρία, Τσεχία και Ουγγαρία οι οποίες κατηγορούνται από τον κ. Τσίπρα για... «νεοφιλελευθερισμό» έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας.
Σε πολλές από αυτές τις χώρες ψηφίζονται νόμοι που επιτρέπουν περισσότερες υπερωρίες για να καλυφθεί, στο μέτρο του δυνατού, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εφόσον από οικονομική άποψη ποσοστά ανεργίας της τάξης του 3% ταυτίζονται με την πλήρη απασχόληση.
Αντίθετα στην Ελλάδα η ανεργία περιορίζεται τεχνητά με το σπάσιμο του οκταώρου σε δύο τετράωρα. Το 55% των νέων θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που οδηγούν σε εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Ήδη το 30% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τη λεγόμενη γενιά των 360 ευρώ. Έχουμε λοιπόν την εικόνα της Ε.Ε. που έχει απορροφήσει πλήρως την πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης του 2008 και την εικόνα της Ελλάδας η οποία έχει ανεργία δυόμισι φορές απ’ ότι είχε πριν την κρίση και με τη μέθοδο του σπασίματος του οκταώρου σε δύο θέσεις τετράωρης απασχόλησης με μικτές αποδοχές της τάξης των 400 ευρώ.