Πριπλανώμενες Γιαννιώτικες ιδέες!

on .

- Οι τοπικές ειδήσεις αρχίζουν πλέον να παίρνουν προεκλογικές διαστάσεις, του παλιού καιρού, με νεωτερίστηκες και «προοδευτικές» περιπλανώμενες ιδέες που τις λένε και «καινοτομίες»! αν και είναι ένα παλιό repetitio! 
- Το προβάδισμα έχουν τα Γιάννενα, η πόλη  και το γύρω λεκανοπέδιο,  όπου συγκεντρώθηκε σχεδόν  το μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό του Νομού, αφού αφυδατώθηκαν και καταργήθηκαν όλες οι περιφερειακές δομές και υποδομές και βέβαια άδειασαν από κατοίκους  τα χωριά της περιφέρειας.
- Μερικοί, ψάχνουν ακόμη να ξαναζωντανέψουν τον πρωτογενή περιφερειακό παραγωγικό τομέα, με νέους σε ηλικία παραγωγούς. Αλλά  αυτό, δεν μπορεί να γίνει με τηλεκοντρόλ από τις καφετέριες του κεντρικού τομέα της πόλης, αφού οι νέοι της επαρχίας αποτελούν «είδος»  υπό εξαφάνιση! Και κάποιες  δουλειές που γίνονται ακόμη στην περιφέρεια ας είναι καλά οι Αλβανοί και άλλοι έγχρωμοι μετανάστες  που ξέμειναν από την προσφυγιά. Και όχι βέβαια από τους μετανάστες  της Μέσης Ανατολής που βολεύονται στα «φιλόξενα»  κέντρα!
- Παλιότερα, πολύ παλιά για να το ξέρουν οι σύγχρονοι οικονομολόγοι, και όλες οι παραφυάδες,  των «προοδευτικών», των «οικολόγων» των «περιβαλλοντολόγων» των «αναπτυξιο-λόγων», των «χωροταξιθετών»,  και των «πολέμιων» της διαφθοράς και του φαύλου παρελθόντος. Πολύ παλιά λοιπόν, λειτουργούσε μάλλον προνομιακά στην Ήπειρο η Υ.Π.Α.Η. που σήμαινε  Υπηρεσία Περιφερειακής Αναπτύξεως  Ηπείρου. Τότε μελετήθηκαν και  δρομολογήθηκαν αρκετά αναπτυξιακά έργα, όπως η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η πεστροφοκαλλίεργεια, κάποιες καλλιέργειες εξαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και δοκιμαστικές  μαζικές καλλιέργειες  νέων ειδών, ιδίως κηπευτικών, που έφθαναν μέχρι τη Γερμανία. Τότε έγινε η ΒΙΚΗ, η ΔΩΔΩΝΗ, ο Πτηνοτροφικός και στην Άρτα λειτουργούσαν τέσσερα εργοστάσια χυμών, και τα πορτοκάλια της  έφθαναν μέχρι τη Ρωσία. Κάποιος παλιός θα ξέρει που βρίσκεται το αρχείο αυτής της Υπηρεσίας για να το μελετήσει το Οικονομικό μας Πανεπιστήμιο, για να βρεί τι σχεδιάστηκε και τι υλοποιήθηκε. Τότε έγινε και η αποξήρανση της Λαψίστας, και τα έργα της Λαγκάτσας και όλα τα τσιμέντινα κανάλια για άρδευση από τη λίμνη, που θα γέμιζε με αγελάδες αλλά γέμισε από οικοδομές! Και πολλά αρδευτικά έργα στην περιφέρεια.
- Και μια και βρεθήκαμε στην ωραία μας Παμβώτιδα, της Κυρά Φροσύνης, ξαφνιαζόμαστε με τον μαξιμαλισμό και την επανάληψη από την αρχή της αναγέννησης της λίμνης και της διάσωσής της! Οι προοδευτικές δυνάμεις που αυτά τα χρόνια αναλώθηκαν μοχθώντας(!) για την διάσωση, ξεκινούν και πάλι το παιχνίδι από την αρχή.  Και ακούστηκε κάποιος προοδευτικός  να καταγγέλλει το κακό…. παρελθόν και να κινδυνολογεί με  τον κίνδυνο της πόλης και της λίμνης, από ακραία καιρικά φαινόμενα και περιπτώσεις πλημμυρών γιατί δεν έχουν διέξοδο τα νερά.  Καινούργιες Γιαννιώτικες  περιπλανώμενες ιδέες εκπέμπονται  που θα σώσουν τη λίμνη μας, όπως την έσωσε στο παρελθόν και εκείνος ο Αυστραλός λιμνολόγος, ή εκείνος  που θυμόταν τα ασημόψαρα της Ουγγαρίας  που κανένας δεν ξέρει που είναι ή ο ιχθυογεννητικός που δεν ξέρει κανείς αν λειτουργεί και παράγει….ανάπτυξη!  Ακούστηκε ότι τα νέα μαξιμαλιστικά προγράμματα για τη λίμνη  θα επεκταθούν και σε περιφερειακές λίμνες Ζαραβίνας, και Παρακαλάμιας, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα φθάσουν στις Δρακόλιμνες ή ακόμη και στου Ζηρού ή στα φράγματα Αώου και Πουρναρίου. Μοιάζει λίγο Φαραωνικό!
- Τελικά ίσως βγεί προφητικό εκείνο το «Σχέδιο λιμνης-πόλεως», που σύνταξε ο κ. Σπ. Πανταζής για τη λίμνη, όταν η συσσώρευση λάσπης και τα μπάζα, θα την μεταβάλλουν σε χερσότοπο ή έλος! Μια άλλη περιπλανώμενη Γιαννιώτικη ιδέα που συζητιέται στην πόλη,  επικαιροποιημένη και τελευταίας έκδοσης  και νεοφανής! είναι η εκτεταμένη καλλιέργεια των  αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών! Κρίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συστάσεως και ενός ακόμη Δημοτικού Οργανισμού, καθετοποιημένης οργάνωσης, με φυτώρια, καλλιέργειες, εμπορία μέχρι εξαγωγές! Δεν είναι γνωστό αν το παρτέρι στο πάρκο στα Λιθαρίτσια, με δείγματα αρωματικών, με μπαρμπαρόζες, βασιλικά, μέντα και άλλα αρώματα, ήταν μια πιλοτική, πειραματική πρόδρομη εφαρμογή, με προσγείωση της περιπλανώμενης ιδέας στα Λιθαρίτσια. Ποιος ξέρει, η ιδέα αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι την καλλιέργεια αρωματικών  και φαρμακευτικών φυτών ακόμη και στα μπαλκόνια και στις γλάστρες.  Μια παράλληλη ιδέα από το πιλοτικό στα Λιθαρίτσια, και τη γνωριμία των μαθητών με τα αρωματικά φυτά του τόπου μας,  θα ήταν να επαναφέρουν την λειτουργία των «Σχολικών κήπων»  για να ενισχύεται και το σχολικό ταμείο. Επιστροφή στο κακό… παρελθόν!
- Αλλά αυτή η περιπλανώμενη Γιαννιώτικη ιδέα,  έχει κάτι ακόμη πιο προχωρημένο, πολύ παραγωγικό, και οικονομικά σημαντικό. Είναι η δεύτερη παράγραφος της ιδέας. Το φαρμακευτικό σκέλος της επιχείρησης. Η αόρατη κρυφή πλευρά της ιδέας.
- Η νομιμοποίηση της καλλιέργειας της φαρμακευτικής  κάναβης έχει, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο! Μήπως πίσω από όλα αυτά, οι αντζέντηδες της ιδέας έχουν και κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα;  Με κανόνες βέβαια και ασφάλειες και εγγυήσεις και νομοθεσία, και ….ποινές! Θα γεμίσουν τα μπαλκόνια και οι γλάστρες με παραγωγικά αναπτυξιακά καναβάκια! Όσο για τεχνογνωσία έχουμε δίπλα μας πεπειραμένους Αλβανούς «δάσκαλους» στο είδος και γνώστες των δρομολογίων και της δοσολογίας  και θεραπευτικής αγωγής. Μήπως λοιπόν βρέθηκε εκεί ξεχασμένο το κλειδί της ανάπτυξης  του κάμπου; Ίσως δούμε  και το πρώτο Γιαννιώτικο Δημοτικό «εμπορικό σήμα»  παραγωγής αρωματικών και… φαρμακευτικών αλλιώς  φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.. φαρμακευτικών φυτών δια πάσαν νόσον και κάθε νταλκά και ψευδαίσθηση!
- Υπάρχουν και άλλες περιπλανώμενες Γιαννιώτικες ιδέες για να μεγαλώσει και άλλο η πόλη και να τελειώσουν και τα τελευταία περιφερειακά  χωριά. Είναι ο Νομός που συγκεντρώνεται το 80% των κατοίκων σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, με 350 οικισμούς με ελάχιστους κατοίκους χωρίς μέλλον.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται

ο μέτοικος