Π.Δ. ΛΙΜΝΗΣ: Πολλές κουβέντες δίχως τέλος…

on .

 Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, πολ. μηχανικού, Δημοτ. Συμβούλου Δήμου Ιωαννιτών

● «Η Λίμνη και η προστασία της»: Ένα θέμα, μια κουβέντα που, χρόνια τώρα, δεν τελειώνει…
Κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ο πόνος για τη Λίμνη πιάνει πολλούς Γιαννιώτες. Κι αυτό κυρίως γιατί η Παμβώτιδα, λόγω καιρικών συνθηκών, αυτούς τους μήνες παρουσιάζει, σε πλήρη εικόνα και τη δυσάρεστη πλευρά της.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που πριν λίγο καιρό δόθηκε για διαβούλευση, αφορά τους όρους χρήσης γης της Λίμνης, που ας σημειωθεί ότι ανήκει σε περιοχή «Natura», γι’ αυτό και αντίστοιχες έπρεπε να είναι οι προτάσεις στην διαβούλευση. Πρόσφατα διάφορες δράσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου για αποκατάσταση της Λίμνης, δεν προχώρησαν...

Από την 21/10/18 έχει τεθεί σε διαβούλευση το Σχέδιο Διατάγματος χαρακτηρισμού της ως υδάτινης και χερσαίας ευρύτερης ζώνης.
Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν οι ενδιαφερόμενοι για την Λίμνη - αν και όχι όλοι – ενώ αυτή ήδη έληξε στις 21/1/19.
Το σχέδιο Π.Δ. αφορά μελέτη Περιβαλλοντική και όχι Πολεοδομική. Κυρίως αφορά περιμετρικό δρόμο στη Λίμνη, αναχώματα, λύματα, αδόμητη ζώνη 300 μέτρων, για την οποία μάλλον κανείς δεν συμφωνεί, γι’ αυτό και πρέπει η διαβούλευση να συνεχιστεί.
Το σχέδιο Π.Δ. φαίνεται ότι σκοντάφτει στο Σ.τ.Ε και για το όλο θέμα θα πρέπει να επανέλθει η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Για τις περιοχές «Ταμπάκικα» και «Μάτσικα», με τη συμμετοχή βεβαίως των κατοίκων, θα πρέπει να ξανασυζητηθεί κάθε πρόταση, που θα τεθεί εκ νέου. Η απαγόρευση δόμησης στις περιοχές αυτές πρέπει να μην γίνει αποδεκτή, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε και από το Δήμο, κάτι βέβαια που ούτε και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θέλουν.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι τόσο στη διαβούλευση, όσο και στο σχέδιο Π.Δ. δεν ελήφθη υπόψη η σημαντική μελέτη του γραφείου Δοξιάδη, η οποία συντάχθηκε το Μάρτιο του 1975 και παραδόθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών.
Η εν λόγω μελέτη αναφέρεται στον περιμετρικό δρόμο της Λίμνης και στην αξιοποίηση της περιοχής, που αφορά:
-Την υπάρχουσα τότε κατάσταση της περιοχής, η οποία και πάλι είναι ίδια.
- Τα προβλήματα, που και σήμερα είναι επίκαιρα.
- Τους μελλοντικούς στόχους.
- Και τις προτάσεις αξιοποίησης.
Σημειώνω ακόμη ότι αν η μελέτη Δοξιάδη, για κάποιους λόγους, δεν βρίσκεται στον Δήμο Ιωαννιτών, μπορεί να ζητηθεί από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ.