Ο καταλληλότερος…

on .

Όλοι αναγνωρίζουν πως το «οικόπεδό μας» είναι το καλύτερο στον κόσμο! Η Ελλάδα, με εξέχουσα γεωγραφική θέση, αλλά και με κλιματολογικές συνθήκες άριστες, είναι ένας παράδεισος!
Αν, με την πολύ καλή αυτή κατάσταση, συμβάδιζε και η οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, τότε τα πράγματα, θα άγγιζαν την τελειότητα! Αυτά τα θέματα… ανέλυαν σε βάθος, στο καφενείο, ο μπάρμπα Μήτσος και η παρέα του, στον πρωινό καφέ!
- Αν οι πολιτικοί μας, λέει ο μπάρμα Θύμιος, ήταν σωστοί, με… αρχές και θέσεις και με σεβασμό στον ψηφοφόρο τους, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα!
Αλλά, το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν έγιναν μεταγραφές στο… ποδόσφαιρο, έγιναν μόνο στην Ελληνική Βουλή! Δεξιοί «βαφτίστηκαν» αριστεροί, αριστεροί έγιναν «κρυφοδεξιοί», κεντρώοι «βολοδέρνουν» ανάμεσα στις Πρέσπες και στη Βουλή! (Ακούστηκε, αλλά μου φαίνεται «τραβηγμένο», πως επιχειρήθηκε μεταγραφή… Βαλκάνιου, «ειδικού σκοπού», σαν παίχτης μπαλαντέρ, αλλά… παρενέβη η FIFA και το… κακό δεν έγινε!). Κανονική… ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής!
- Και μετά, λέει ο μπάρμπα Μάρκος, έρχονται και οι δημοσκοπήσεις που θολώνουν περισσότερο το τοπίο. Οι εκλογές, πιο κοντά ή πιο μακριά, φαίνονται ομιχλώδεις! Έτσι, δημοσκοπικά: Ο κατάλληλος, βγαίνει… ακατάλληλος! Ο καταλληλότερος, δεν είναι και ο… καλυτερότερος! Ο «ρυθμιστής», φαίνεται των περιστάσεων… κατώτερος! Και του ψηφοφόρου, ποιος είναι ο σκοπός του, ο απώτερος; Να δώσει σωστές λύσεις, με την ψήφο του… Οι εκλεκτοί του, να δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας, εθνικής συνεννόησης, χωρίς ακρότητες, πάθη και βιαιότητες! Έτσι ώστε να είναι χρήσιμοι στο λαό και τη χώρα!
Και την κουβέντα στον πρωινό καφέ έκλεισε ο μπάρμπα Μάρκος, λέγοντας:
- Καλά ανέλυσες την πολιτική κατάσταση, μπάρμπα Θύμιο. Αν είχες… αλλάξει όνομα και σε λέγανε «κανένα», τώρα μπορεί να ήσουν και πρωθυπουργός! Γιατί τα γκάλοπ τον «κανένα» βγάζουν πρώτον! Και έτσι τώρα θα έπινες τον καφέ, όχι εδώ, αλλά… στο καφενείο της Βουλής!
- Δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες… Μεγάλωσα, ωρίμασα, αλλά… δεν σάπισα! Απλά θέλω η ζωή μας να έχει Δημοκρατία και ηρεμία! Να πηγαίνω τον εγγονό μου στο σχολείο, με την τσάντα του, έχοντας μέσα τα βιβλία για να μορφωθεί! Και όχι όπως στην Αμερική, όπου ο 6χρονος μαθητής πήγε στο σχολείο, με το πιστόλι του πατέρα του και μάλιστα «γεμάτο»! Γι’ αυτό σου λέω, εδώ, είμαστε παράδεισος! (ακόμη…)

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.