Ιστορική η απόφαση για τα Τσερίτσανα!..

on .

Θεωρώ προσωπικά ότι η ομόφωνη απόφαση των μελών του Συμβουλίου Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μετονομασία της Τοπικής Κοινότητας Πλατανίων του Δήμου Δωδώνης σε Τσερίτσανα μπορεί πράγματι να χαρακτηριστεί και ως ιστορική, καθόσον ελήφθη ύστερα από εξήντα πέντε ολόκληρα χρόνια και μάλιστα ύστερα από πολλές αρνητικές σχετικές αποφάσεις που είχαν προηγηθεί για το ίδιο θέμα. Ως ένδειξη ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης, για τη συνεργασία που είχαμε και το αίσιο αποτέλεσμα, με τον Δήμαρχο του Δήμου Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του ιδίου Δήμου, τους κατοίκους της περιοχής, με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Τοπωνυμιών, καθώς και με τους συναδέλφους μου από Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσω ακολούθως το κείμενο της Εισήγησής μου, που είχε ως αποδέκτες όλους τους παραπάνω.

Η εισήγηση
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερο σεβασμό στο έργο που επιτελείτε και στις αποφάσεις που λαμβάνετε, θα ήθελα, ως πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να καταθέσω και τη δική μου άποψη για τη μετονομασία του ιστορικού χωριού Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης στο όνομα Πλατάνια του ιδίου Δήμου, καθώς και για την ανάγκη να επανέλθει η προηγούμενη ονομασία.
Πρέπει, μάλιστα, να ομολογήσω ότι είχα τη μεγάλη και ξεχωριστή τιμή να καταθέτω δάφνινο στεφάνι στο μνημείο των Γυναικών των Τσεριτσάνων σε μια συγκινητική τελετή, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Δωδώνης, προς τιμήν των γυναικών από τα Τσερίτσανα για την αποφασιστική συμβολή τους στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Μάλιστα, εξακολουθεί να μου προκαλεί δέος η επιγραφή που υπάρχει στο Μνημείο με τον τίτλο «Δόξα και Τιμή στις Αγωνίστριες Γυναίκες των Τσεριτσάνων». Ρίγη συγκίνησης σε όλες τις Αρχές και τους παρευρισκομένους προκαλεί, ακολούθως, το γνωστό ιστορικό τραγούδι που το πρωτομάθαμε στις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου «Στη βρύση στα Τσερίτσανα» και το οποίο, ως γνωστόν, εξέδωσε το 1824 ο μεγάλος Γάλλος φιλόλογος Φωριέλ στο Παρίσι.
Όσες φορές βρέθηκα εκεί και όσο παρέμεινα εκεί, άκουγα όλους να μιλάνε για τα ηρωικά Τσερίτσανα και τις θυσίες των ανθρώπων τους στους αγώνες του έθνους. Εκτός από μία πινακίδα που υπήρχε με το όνομα «Πλατάνια», καμία άλλη αναφορά δεν έγινε από τους κατοίκους σε αυτό το όνομα, και ας ήταν θεωρητικά το όνομα του χωριού τους.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Μελετώντας τα όσα γράφτηκαν για τη μετονομασία των Τσεριτσάνων σε Πλατάνια, συγκινούμαι και θαυμάζω, αρχικά, την ομόθυμη και ομόψυχη επιμονή των κατοίκων του χωριού να αποκατασταθεί η αδικία και να επανέλθει το όνομα του χωριού τους από «Πλατάνια» σε «Τσερίτσανα», όπως το γνώρισαν οι ίδιοι και όπως το έζησαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Αυτή η επιμονή και αυτή η προσπάθεια δικαίωσης κρατούν τώρα εξήντα πέντε ολόκληρα χρόνια. Στην ουσία, για τους κατοίκους του χωριού και της περιοχής, είναι ένας διαρκής αγώνας αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της πεποίθησης των ίδιων των κατοίκων. Η μία γενιά ακολουθεί την άλλη, αλλά όλες έχουν τον ίδιο κοινό στόχο, που είναι η επαναφορά του ιστορικού ονόματος Τσερίτσανα στο χωριό τους. Σέβονται το κάθε όνομα, αλλά διεκδικούν, δικαίως, το πραγματικό και ιστορικό όνομα του χωριού τους, που τραγουδήθηκε και υμνήθηκε, που φώλιασε στην ψυχή και στην καρδιά του καθενός από τους κατοίκους του χωριού, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι διαχρονικά το αίτημα αυτό υποστηρίχθηκε από λαμπρούς και διακεκριμένους επιστήμονες, που είχα, μάλιστα, τη μεγάλη ευτυχία να είναι και δάσκαλοί μου, όπως ο αείμνηστος διαπρεπής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, ακολούθως, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σταμάτιος Κ. Καρατζάς, ο οποίος, σε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση, τάσσεται αναφανδόν και υιοθετεί απολύτως την πρόταση των κατοίκων για επαναφορά του ονόματος «Τσερίτσανα» στο χωριό τους. Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο εξέχοντες Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο τέως Πρύτανης Μιχάλης Μερακλής και ο αείμνηστος Ομότιμος Καθηγητής Φάνης Ι. Κακριδής τάσσονται ομοθύμως υπέρ της επαναφοράς του ονόματος «Τσερίτσανα», τονίζοντας εμφατικά ότι δεν είναι η προέλευση του ονόματος, αν αυτό είναι ελληνικό, τούρκικο, σλάβικο ή βενετσιάνικο, αλλά η γλώσσα, το φρόνημα, τα έθιμα, η θρησκεία και γενικότερα, η συνείδηση των κατοίκων μιας περιοχής, που συνδιαμορφώνουν την εθνική ταυτότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν υπάρξει προτάσεις και αποφάσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Κώστας Φρόντζος από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, ο ιστορικός Βασίλης Κραψίτης, από τον Σύλλογο «Οι φίλοι του Σουλίου» και πολλοί άλλοι.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Δεν θα ήθελα σας κουράσω με τα πολλά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που θέτουν στα κείμενά τους οι παραπάνω μελετητές, αλλά και πολλοί άλλοι μεγάλοι και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως και σημαντικοί ειδικοί επιστήμονες της τοπικής κοινωνίας.
Επιθυμώ, ωστόσο, να σας διαβεβαιώσω ότι μία απόφασή σας, η δίκαιη απόφασή σας, κατά τη γνώμη μου, που θα επανέφερε το όνομα «Τσερίτσανα», αντί για το όνομα «Πλατάνια» στο συγκεκριμένο χωριό, θα ήταν βάλσαμο, δικαίωση και λύτρωση και για τις ηρωίδες και τους ήρωες του χωριού, αλλά και για τους σημερινούς λιγοστούς κατοίκους του, που συχνά με σταματούν στον δρόμο, για να καταθέσουν τον πόνο ψυχής τους και την έντονη επιθυμία τους, ώστε να επανέλθει το όνομα «Τσερίτσανα» στο χωριό τους.
Σας διαβεβαιώνω ότι με μία τέτοια απόφαση σέβεστε και τιμάτε τη βούληση και τη διαχρονική πεποίθηση των κατοίκων αυτού του χωριού πως το όνομά του είναι Τσερίτσανα. Οι κάτοικοι του χωριού, οι κάτοικοι των Τσεριτσάνων θα σας ευγνωμονούν για πάντα.