Η ύβρις τους οδηγεί στην καταστροφή!

on .

 Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ, Ομότ. Καθηγητής Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

 Είναι εκπληκτικό και ανησυχητικό. Η αρμόδια υπουργός του Τσίπρα παραδέχεται δημόσια από τηλεοράσεως ότι οι κουκουλοφόροι που τρέχουν στα προπύλαια της Βουλής, πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη και φαίνονται να συνεργάζονται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είναι ταγμένοι στα σκαλοπάτια δεξιά και αριστερά, είναι Έλληνες αστυνομικοί! Αστυνομικοί κουκουλοφόροι! Πρωτόγνωρα πράγματα! Φόρεσαν κουκούλες,να με την υπουργό, για να βγουν από τη Βουλή! Αν είναι δυνατόν! 

Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τη Μακεδονία φαίνεται ότι ενοχλούν τόσο πολύ την κυβέρνηση Τσίπρα, που μετέρχεται τη γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο της διάλυσης των μεγάλων αυτών ειρηνικών συγκεντρώσεων, δηλαδή την προβοκάτσια από κάποιους κουκουλοφόρους [Κύριος οἶδε, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτούς], οι οποίοι επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να τους δώσουν το πρόσχημα να πνίξουν στα χημικά και και τα δακρυγόνα τους συγκεντρωμένους, και να τους αναγκάσουν να διαλυθούν, άσχετα αν με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ποδοπατηθούν στην προσπάθειά τους να προστατευθούν άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά, νέοι, γέροι, γυναίκες και άνδρες και να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Δεν θα ήταν δύσκολο τα λίγα αυτά άτομα, τα οποία ίσως εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία να προκαλέσουν τους αστυνομικούς, να περικυκλωθούν από τους «κουκουλοφόρους αστυνομικούς» και να συλληφθούν, για να φανεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις κουκούλες. Αντ’ αυτού, απεριόριστα τα χημικά και τα δακρυγόνα, ώστε να επιτευχθεί, όπως πολλοί ισχυρίζονται, ο στόχος της διάλυσης του πλήθους των ειρηνικά διαμαρτυρομένων πολιτών.
Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας και ουσιαστική περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία είναι η πηγή όλων των εξουσιών, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Είναι ύβρις, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, να πιστεύει ο Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του ότι έχουν το αλάθητο και να περιφρονούν τη γνώμη της πλειοψηφίας, όπως εκδηλώνεται τόσο από όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις δημοσκοπήσεις και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν και γίνονται σε όλη την Ελλάδα.
Η ύβρις όμως οδηγεί με μαθηματική και ιστορική ακρίβεια στην καταστροφή όχι μόνον των φορέων της, αλλά και συνήθως των λαών που διοικούν. Ας μελετήσει ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του τον Όμηρο και την Ελληνική τραγωδία, ιδιαίτερα τους Πέρσες του Αισχύλου, για να διδαχθεί ότι «οὐχ ὑπέρφευ θνητὸν ὄντα χρὴ φρονεῖν» [= δεν πρέπει ο θνητός να έχει υπερβολικά υψηλή ιδέα για τον εαυτό του] και να μην παρασύρεται «κακοῖς ὁμιλῶν ἀνδράσιν [=από κακές συναναστροφές»].
Η ύβρις οδηγεί στην «ἄτη», την διανοητική τύφλωση, δηλαδή του να νομίζει κάποιος ότι αυτό που πιστεύει και πράττει ο ίδιος είναι το σωστό, ενώ όλων των άλλων η γνώμη είναι λανθασμένη, όπως συμβαίνει με τον Αγαμέμνονα και τη στάση του απέναντι στον ιερέα του Απόλλωνα, τον Χρύση, την ιταμή προσβολή του, καθώς και την άρνησή του να ακούσει τη φωνή της λογικής του σοφού βασιλιά της Πύλου, του Νέστορα, «τοῦ καὶ ἀπὸ γλώσσής γλυκίων ῥέεν αὐδή» [= που από τη γλώσσα του κυλούσε ο λόγος γλυκύτερα και από μέλι], άρνηση που οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις και χιλιάδες νεκρούς στο Ελληνικό στρατόπεδο. Όταν το μετάνιωσε – γιατί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ώρα της μετάνοιας έρχεται αναπόδραστα – ήταν ήδη πολύ αργά.
Παρόμοια και ο Ξέρξης στους Πέρσες του Αισχύλου. Η ύβρις, λόγω του πλούτου και της τεράστιας δύναμης των Περσών, καθώς και οι κακές συναναστροφές οδήγησαν τον Μέγα Βασιλέα, τον Ξέρξη, να θεωρήσει ότι μπροστά στις δυνάμεις του δεν υπάρχει άλλη δύναμη στον κόσμο που θα μπορούσε να αντισταθεί. Όπως χαρακτηριστικά λέει το είδωλον του Δαρείου που εμφανίζεται, για να ερμηνεύσει τα γεγονότα, «ὕβρις γὰρ ἐξανθοῦσ᾽ ἐκάρπωσεν στάχυν ἄτης, ὅθεν πάγκλαυτον ἐξαμᾷ θέρος» [η αλαζονεία, αφού ανθίσει, αφού φτάσει στο αποκορύφωμά της, την ανθοφορία, δίνει καρπό ένα στάχυ άτης, διανοητικής τύφλωσης, με συνέπεια ένα γεμάτο κλάματα θερισμό].
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας απαιτεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, όχι μόνον τον σημερινό, τον Τσίπρα, αλλά και κάθε άλλον, να διενεργεί δημοψήφισμα, το οποίον θα πρέπει να είναι δεσμευτικό, για κάθε μεγάλο εθνικό και όχι μόνον θέμα, αλλιώς καταπατείται η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Μόνον έτσι μπορεί να αποφεύγεται ο καταστροφικός διχασμός των πολιτών, με τραγικές συνέπειες για τον τόπο.
Θα μάθουν κάποτε οι πολιτικοί να υποτάσσουν τα κομματικά και ατομικά συμφέροντά τους κάτω από τα εθνικά; Ή θα ενεργούν με ελατήριο την ὕβριν και την ἄτην και από ιδιοτέλεια; Και θα σταματήσουν κάποτε οι βουλευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος να συμπεριφέρονται ως ποίμνιον που ακολουθεί το κριάρι;
Είναι απολύτως βέβαιον ότι, αν ο Τσίπρας έλεγε αυτή τη στιγμή ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι λάθος και εθνικά επιζήμια, όλοι οι βουλευτές του θα τον ακολουθούσαν χωρίς εξαίρεση, έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτοί, δυστυχώς, είναι στην πλειοψηφία τους αυτοί που ο ίδιος ο λαός εκλέγει για να τον αντιπροσωπεύουν.