Ο ήλιος βασιλεύει…

on .

 - Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ, Φιλόλογος - Συγγραφέας

Βολεύτηκαν μια χαρά οι δύο κυβερνητικοί συνέταιροι. Ο Τσίπρας παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές των ΑΝΕΛ και ο Καμμένος παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού δεν διέγραψε όλους όσους φαινομενικά τον εγκατέλειψαν. Είναι πράγματι και οι δύο «ρακή μεταβγαλμένη» σε συνωμοτικές τακτικές και σε ιδιοτελείς μεθοδεύσεις.

Και πού οφείλεται αυτή η ραδιουργία και των δύο, αφού δεν πρόκειται ούτε για εξυπνάδα ούτε για πράξη πολιτικής ευθύνης; Δυστυχώς ο ελληνικός λαός έχει μπλέξει με μεγάλουςσκόπους και αδίσταχτους κυβερνήτες. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η διατήρηση της καρέκλας και ξοδεύουν όλη την ικμάδα τους στο πώς θα μηχανεύονται τακτικές που θα τους επιτρέπει παραμονή στην εξουσία. Με μια κουβέντα, έχουμε κυβερνήτες που δεν μπορεί να τους συναγωνιστεί ευρωπαίος πολιτικός με πολλά πτυχία στην πολιτικάντικη πρακτική.
Είχαμε πιστέψει τις τελευταίες μέρες ότι δεν παίζουν θέατρο και ότι τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται την παρακμή της χώρας και θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές. Αλλά όλοι μας βρεθήκαμε κοιμώμενοι ύπνο βαθύ και μακάριο. Η χώρα μπορεί να αναστενάζει, αλλά οι κυβερνήτες αισθάνονται βασιλιάδες με τα προνόμια που η εξουσία τους παραχωρεί.
Και δε φτάνει ο τυχοδιωκτισμός των δύο, αλλά προκαλούν την αξιοπρέπεια, τη λογική και την υπομονή όλων, όταν ο ένας από τους δύο συμπρωταγωνιστές γίνεται θεομπαίχτης και πατριδοκάπηλος, αφού την τελευταία μέρα θυμήθηκε τη μεταλαβιά ως χριστιανός και τον εμφύλιο στον Γράμμο ως υπερπατριώτης!
Μήπως και ο Πρωθυπουργός δεν ακολούθησε τον ίδιο θεατρικό ρόλο, αφού την ίδια μέρα πήγε να μιλήσει για την προοπτική της κεντροαριστεράς! O tempora, o mores! Εκτιμώ πως θα πρέπει να θεσπιστεί και ένα παγκόσμιο βραβείο για τον πολιτικό θεατρινισμό.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες περιπέτειες οικονομικές, πολιτικές και θεσμικές. Οι κυβερνήτες θα πολεμήσουν με όλα τα μέσα για να κρατήσουν όσο γίνεται τις καρέκλες. Και τούτο συμβαίνει γιατί ο βασιλιάς είναι γυμνός και περιβάλλεται από ανθρώπους που δε γνωρίζουν ούτε από δουλειά, ούτε από μόρφωση, ούτε από ιδεολογία. Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Αυτό το ομολογούν αριστεροί πολιτικοί, έντιμοι και πρώην συνοδοιπόροι του Πρωθυπουργού.
Αλλά οι κυβερνώντες δεν ακούν τη φωνή του λαού και θα πληρώσουν ακριβά και την αλαζονεία και τον τυχοδιωκτισμό τους. Έχει απόλυτη εφαρμογή το δημοτικό τραγούδι που λέει ότι «ο ήλιος βασιλεύει και η μέρα σώνεται». Ταιριάζει στους κυβερνήτες και υποψιάζομαι ότι ο λαϊκός αοιδός το έχει γράψει με προφητική διαίσθηση.
Και πράγματι οι μέρες σώνονται και για τον Τσίπρα και για τον Καμμένο ό,τι και να σοφιστούν. Ο λαός δε γίνεται, κάποια στιγμή ξυπνάει από τον λήθαργο και αποτιμάει τους ηγέτες του όπως τους αξίζει. Γι’ αυτό και δε μπορεί η πλειοψηφία των πολιτών να μην αντιλαμβάνεται ότι μας εμπαίζουν, μας προκαλούν και μας υποθηκεύουν το μέλλον όλων, μεγάλων και παιδιών.
Ας κρατήσουν λίγο ακόμα και οι πολίτες θα σβήσουν τα φώτα της σκηνής και θα τους στείλουν στον εξώστη του θεάτρου για να αγναντεύουν από εκεί ψηλά τα συντρίμια της απέραντης ανικανότητας και αναλγησίας.
Αλλά δεν επιτρέπεται να παραμένει για πολύ ακόμα αυτή η θλιβερή κατάσταση με τους θεατρίνους και τους καιροσκόπους. Επιτέλους, ας ηχήσει το λαϊκό ξυπνητήρι μήπως και σωθεί η ιστορία μας, η δημοκρατία και τα δικαιώματά μας.
Ερώτημα: Κανείς από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το θάρρος και τη δύναμη να σταθεί εμπόδιο στη γενικευμένη θεσμική και οικονομική παρακμή της πατρίδας;