Έξυπνες πόλεις…

on .

Η άνθιση του τουρισμού δε μπορεί να βασιστεί στις ρετρό καμπάνιες του ΕΟΤ. Η επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, δε μπορεί να στηριχτεί μόνο στην ευαισθησία των φιλόζωων. Οι ασφαλείς και γρήγορες μεταφορές στο «κλεινόν άστυ», δε μπορεί να είναι απόρροια μόνο της καλής δουλειάς της τροχαίας. Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια κτίρια και το φωτισμό, δεν είναι αμελητέα για να αδιαφορούμε στην Ελλάδα της κρίσης. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση δεν είναι μόνο ευθύνη των σκουπιδιάρικων και των ευσυνείδητων δημοτών. Η πρόληψη, η διαχείριση και ο συντονισμός των φυσικών καταστροφών, δεν είναι δυνατό να εξαρτάται μόνο από την πείρα και τα ανακλαστικά του υπευθύνου πολιτικής προστασίας.
Οι πόλεις μας έχουν τεράστια περιθώρια και δυνατότητες βελτίωσης, εξαιτίας κυρίως των νέων τεχνολογιών. Αυτό αποδεικνύεται από τις ιδέες που πρόσφατα παρουσίασαν στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις της ΚΕΔΕ, ομάδες επιστημόνων και μελετητών, στοχεύοντας η κάθε μία στην επίλυση τοπικών προβλημάτων, την τοπική ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά, ιδέες - εφαρμογές που παρουσιάστηκαν και μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, αλλά και σε βάθος χρόνου μια πόλη παρουσιάζονται παρακάτω:

Ανάπτυξη Τουρισμού
• Show me your story: Εργαλείο που θα διαμορφώνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προορισμού, παρέχοντας προστιθέμενη αξία στον επισκέπτη. Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία για τα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αξιοθέατα) σε πραγματικό χρόνο ώστε να διευκολυνθεί η περιήγηση τους, στον προορισμό τους.
• Budget Travel City: Μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να οργανώσει τις διακοπές του με βάση το διαθέσιμο budget, το χρόνο του και τα ενδιαφέροντα του εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
• URBAN VR: Immersive VR Experiences for Citizens and Tourists. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά σε αστικά κέντρα, ώστε να ανακαλύψουν την πόλη που ζουν ή επισκέπτονται.

Διαφάνεια και Λογοδοσία
• Binalive: Παρακολούθηση και αναφορά της στάθμης απορριμμάτων αλλά και παρακολούθηση του κύκλου ζωής των κάδων. Οι χρήστες μπορούν να ξέρουν ποιοι κάδοι είναι γεμάτοι, ώστε να δημιουργούν βέλτιστα δρομολόγια αποκομιδής.
• Symbasis.gr: Για την Ελλάδα το όνομα symbasis.gr τα λέει όλα. Οι χρήστες μπορούν να ξέρουν τα κόστη σε όλες τις προμήθειες δημοσίου.

Διαχείριση Ενέργειας  -  Φωτισμός
• Illumimatrix: Διαχείριση δικτύου οδοφωτισμού και διερεύνηση ρευματοκλοπής που οδηγεί τους δημόσιους φορείς σε απώλεια εσόδων.

Διαχείριση νερού & αποβλήτων
• DPSD: Οι χρήστες της εφαρμογής, θα μπορούν να γνωρίζουν ποιοι κάδοι κοντά τους δεν είναι γεμάτοι για να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους, όπως επίσης θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα αποφάγια τους στον κάδο κομποστοποίησης, ώστε τα υπόλοιπα σκουπίδια στο σπίτι, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν δεν θα συγκρατούν άσχημες οσμές.

Έξυπνα κτίρια
• Evolve: Smart building energy consumption management using AI. Οι χρήστες μπορούν να εφαρμόσουν την εφαρμογή στον χώρο τους και να το παραμετροποιήσουν, ώστε οι συνθήκες μέσα στον χώρο να είναι οι επιθυμητές, με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
• ΚΑΤΛΑΜΠ: Αυτοματοποιημένο σύστημα καλλιέργειας φυτών. Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, έτσι ώστε να τους διευκολύνει στην παραγωγή τους. Θα μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα την παραγωγή τους από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων προς πολίτες
• Smart Parking Services: Οι χρήστες μπορούν να παρκάρουν εύκολα και γρήγορα ώστε να μην υφίσταται κυκλοφοριακή συμφόρηση και αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
• Movability: Η διευκόλυνση μετακίνησης ΑμεΑ εντός πόλεων. Οι χρήστες μπορούν να αναζητούν βέλτιστες διαδρομές αλλά και πόλεις με καλές υποδομές ώστε να διευκολυνθούν στην μετακίνηση και γενικότερα στην ζωής τους.

Ηλεκτρονική Υγεία
• Mcubed: Smart Harness + Feeder για ανάδοχους κηδεμόνες αδέσποτων ζώων. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να προμηθεύονται το έξυπνο κολάρο, να γίνονται ανάδοχοι κηδεμόνες αδέσποτων ζώων και να ελέγχουν τις έξυπνες ταΐστρες.

Κοινωνική - Τοπική Ανάπτυξη  και Καινοτομία
• School24/7: Ένα εργαλείο δικτύωσης των σχολείων με τους Δήμους σε ασφαλές, εξωστρεφές και οργανωσιακό περιβάλλον.
• CORES: WebGIS εφαρμογή για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Οι επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου του Δήμου θα μπορούν διαχειριστούν αποτελεσματικά τα οχήματα, μηχανήματα και προσωπικό διάσωσης που έχουν στη διάθεσή τους, κάνοντας χρήση στατιστικών δεδομένων (απογραφής πληθυσμού και κτιρίων), γεωλογικών δεδομένων, χαρτών προτεραιότητας της περιοχής και να επικοινωνήσουν με τους πολίτες ώστε να μηδενιστεί ο αριθμός των θυμάτων και παράλληλα να προστατευτούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
• Pineza: Μια εφαρμογή για την βελτίωση των συνθηκών στην πόλη. Οι χρήστες μπορούν να σημειώνουν στον χάρτη περιοχές που ένιωσαν άβολα ώστε να βοηθήσουν τους υπόλοιπους αλλά και τους εαυτούς τους στο μέλλον.

Προστασία περιβάλλοντος
& διαχείριση πόρων
• EcoAI: Crowdsourcing the recycling and reusage of materials based on AI.11. Οι χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα μπορούν να φωτογραφίζουν προϊόντα προς ανακύκλωση ώστε να μεταφέρουν στοιχεία προς τον Δήμο, να παίρνουν loyalty points για εξαργύρωση σε εμπορικές επιχειρήσεις και να μαθαίνουν να κάνουν σωστή ανακύκλωση.
• AirLytiQs: Very high spatial accuracy air quality data open for all. Οι χρήστες θα μπορούν να ενημερωθούν για την ποιότητα του αέρα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να επωφελούνται ή να φυλάσσονται αντίστοιχα.

Δίκτυα μεταφορών  και Διαχείριση κυκλοφορίας
• Ιρλανδικές διαβάσεις: Αυτόματη εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων. Δεν θα κινδυνεύουν οι πολίτες μετά από έντονη βροχόπτωση.
• BugLife: Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να τροφοδοτούν το σύστημά και κατ’ επέκταση το δήμο με πληροφορίες, ώστε να διασφαλιστεί η απουσία κυκλοφοριακής συμφόρησης.
• RoadBOT: Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης οδηγών/πεζών, αυτόματος έλεγχος παράνομης στάθμευσης.
• SMC: AI video recognition ατυχημάτων, παραβάσεων με χρήση καμερών. Το σύστημα αυτό, είναι τεχνητή νοημοσύνη η οποία εποπτεύει την πόλη και τους επαρχιακούς δρόμους για συμβάντα και παραβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται οι πόλεις πιο ασφαλείς και σύγχρονες για τον πολίτη.

Τοπική οικονομία και Αειφόρος ανάπτυξη
• Canbuddy: Ρομποτικός Ανακυκλωτής Αλουμινίου. Οι χρήστες μπορούν να ανακυκλώνουν μεταλλικά κουτιά, να ενημερώνονται και να επιβραβεύονται.

Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς επιχειρήσεις
• LiosElectronics: Σύστημα Τηλεμετρίας για Αντλιοστάσια Λυμάτων. Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν το σύστημα στον υπάρχοντα εξοπλισμό, ώστε να αξιοποιεί τις πληροφορίες που παράγει από τους αισθητήρες, για να εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία των αντλιών, να προλαμβάνει βλάβες και υπερχείλιση δεξαμενών.

***
Οι παραπάνω καινοτόμες εφαρμογές είναι λίγες μόνο από τις λύσεις που μπορούν να δοθούν σε διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα αστικά κέντρα και να αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων μια πόλης. Χρειάζεται σαφώς η πολιτική βούληση, τα κονδύλια αλλά και το ενδιαφέρον τον πολιτών να αλλάξουν προς το καλύτερο το μέλλον του τόπου τους.
Για να αποκτήσουμε «έξυπνες» πόλεις, σίγουρα η τεχνολογία είναι πολύτιμος αρωγός. Όμως ίσως περισσότερο και από αυτό, σημασία έχει να δώσουμε έμφαση, να ασχοληθούμε και να επιμείνουμε για λύση στα προβλήματα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε τα λόγια του σπουδαίου Αλμπερτ Αϊνστάιν που είχε πει: «Δεν είναι ότι είμαι έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο»…

* Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός.