Τίποτα καλό δεν περιμένουμε από την κεντρική εξουσία!..

on .

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ,οικονομολόγου

Αν κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, από το 1821 μέχρι τώρα, θα δούμε ότι δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές!
Ήρθε από την Ρωσία - Αγία Πετρούπολη ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος μας κυβερνήτης που τον έστειλε ο Τσάρος για να οργανώσει το διαλυμένο και νεοσύστατο κράτος, ως ειδικός στην οργάνωση και έμπειρος τεχνοκράτης, που είχε οργανώσει και την Ελβετία. Αντί να τον βοηθήσουν άπαντες

τον δολοφόνησαν επειδή ήταν Ρωσόφιλος, δεν τον ήθελαν οι Άγγλοι -που βοήθησαν σε αυτό το έγκλημα- ως λέγεται, αλλά με χέρι Έλληνα!
Ήρθε ο Ιωάννης Βαρβάκης, που ανακάλυψε το μαύρο χαβιάρι στην Κασπία θάλασσα, διέθεσε τα χρήματα και την περιουσία του στο Ελληνικό κράτος για αγορά όπλων και δημιουργία ιδρυμάτων, όμως και επειδή ήταν φιλορώσος, φυλακίστηκε -κατά τους Ρώσους πέθανε- στις φυλακές της Ζακύνθου γιατί και αυτόν δεν τον ήθελαν οι Άγγλοι!
Επίσης το ίδιο έγινε και με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όταν όμως έβλεπαν ότι θα χάσουν τον πόλεμο, τον έβγαλαν από την φυλακή -στο κάστρο του Ναυπλίου που ήταν, για να μη χαθεί η επανάσταση και η απελευθέρωση της χώρας!
Η μόνη, ίσως περίπτωση που βοήθησαν όλοι οι «σύμμαχο» Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Ρώσοι, ήταν στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου -όπου κρίθηκε η επανάσταση, αλλά και για αυτό λέγεται ότι το έκαναν για να μη μεγεθυνθεί και πάλι η Οθωμανική αυτοκρατορία! Μας επέβαλαν οι Άγγλοι και οι Δυτικοί τους Βασιλιάδες- από Γερμανία και Αγγλία, για να ελέγχουν τον πλούτο και την χώρα μας!
Είχαμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με την ικανότητά και την διπλωματία του, έκανε την Μεγάλη Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά απέκτησε τόσα πολλά εδάφη! Φτάσαμε στο 1922, με τον Βενιζέλο εκτός μάχης- εξόριστο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο με τον Αρχιστράτηγο Χατζηανέστη, να θέλουν να καταλάβουν και την Άγκυρα! Οι Άγγλοι-ήθελαν τον Βενιζέλο και οι Γερμανοί -τον Βασιλιά Κωνσταντίνο! Τη διαμάχη αυτή την πληρώσαμε ακριβά! Αντί να μας βοηθήσουν οι «σύμμαχοι» Άγγλοι, μας διέλυσαν με την Μικρασιατική καταστροφή!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του αδερφού του παππού μου Δημήτρη, που πολέμησε στην Μικρά Ασία και περιέγραφε σε μένα και στον ξάδελφο μου Γιώργο -φοιτητές όντες-ιστορίες, γεγονότα και μάχες που είχαν δώσει στην πορεία - εκστρατεία μετά την Κωνσταντινούπολη και στον Σαγγάριο ποταμό, ότι: «Το Ρωμαίικο δεν αλλάζει»! Γιατί; τον ρωτούσαμε! Γιατί, απαντούσε: «Όταν ο λοχαγός, μας διέτασσε - ευρισκόμενοι στις πεδιάδες έξω από την Κωνσταντινούπολη, να χτυπήσουμε με τα λιανοντούφεκά μας τα αεροπλάνα, που μας βομβαρδίζανε» και ποια αεροπλάνα, τα Εγγλέζικα, των «συμμάχων» μας, υποτίθεται, αλλά και για τα όσα είδε και έζησε! Και διερωτόταν: «Πως εσείς οι νέοι, οι "επαναστάτες", θα αλλάξετε αυτό το κράτος»; Εμείς επιμέναμε ότι θα το αλλάξουμε, με τα πολλά όνειρα, οράματα, ελπίδες, που δυστυχώς διαψεύστηκαν και δικαιώνεται ο παππούς μας!

***
«Σύμμαχοι»! Ποιοι «Σύμμαχοι»; Οι ίδιοι που ήταν τότε, είναι και τώρα! Δυστυχώς, οι πολιτικές και στρατιωτικές εξουσίες της χώρας μας, δεν διάβασαν ή δεν διάβασαν καλά, τον μέγα συγγραφέα μας Θουκιδίδη! Θα ήταν καλό για την πατρίδα μας όλοι τους, να τον διαβάσουν!
Κόμματα! Ποια κόμματα; Περίπου τα ίδια είναι και τώρα! Τα περισσότερα είναι Αμερικανόφιλα και Γερμανόφιλα, Ευρωπαϊκά τα λένε, λες και υπάρχει Ε.Ε. με έννοια τις αξίες που υπήρχαν κατά την ίδρυσή της. Γερμανική Ε.Ε. υπάρχει, είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα συμφέροντα της Γερμανίας εξυπηρετούνται σε βάρος των οικονομικά, αδύναμων χωρών του Νότου!
Πέρασαν διάφοροι Βασιλιάδες, πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν με τα ίδια κόμματα ή με αλλαγές μόνο στην ονομασία τους, αλλά δυστυχώς η ίδια κατάσταση περίπου, συνεχιζόταν και συνεχίζεται!

***
Ήρθε και η «Αριστερά» στην κυβέρνηση η «πρώτη φορά Αριστερά», όπως την ονόμασαν τον Ιανουάριο του 2015 και ήταν η μεγάλη ελπίδα του λαού μας, που δυστυχώς διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο, επιβάλλοντας και αυτή σαν τους άλλους Μνημόνια, δηλαδή Φόρους, Μειώσεις Μισθών και Συντάξεων, Διάλυση της μεσαίας τάξης και Κλείσιμο της όποιας μικρής ιδιωτικής επιχείρησης, στην οποία στηριζόταν και πρέπει να στηρίζεται η Ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το περιβάλλον, το κλίμα, την γεωγραφία και την ιστορία επιβίωσης της χώρας!

***
Ήρθαν όμως στις 23 Ιουλίου 2018 και οι καταστροφικές φωτιές στην Ανατολική Αττική - Μάτι, Βουτσάς… και αποκαλύφτηκε για μια ακόμα φορά η ανικανότητα του κράτους και των εξουσιών της!
Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης έλεγε: «Είναι δύσκολο το να κυβερνάς, γιατί πρέπει αυτοί που κυβερνάνε να είναι ειδικοί, ικανοί, να έχουν γνώσεις και εμπειρίες για να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών»!
Θα μου πείτε! Ποιος τα λαμβάνει υπ’ όψη αυτά; Όλοι της εξουσίας με τους εξωφρενικούς μισθούς, αποζημιώσεις, επιτροπές, υπερωρίες, για την πάρτη τους, την τσέπη τους δουλεύουν, όπως λαϊκά το λέει ο λαός μας. Δεν μπορεί μια χώρα 11 εκ. κατοίκων να έχει 300 βουλευτές, δεν μπορεί και ο τελευταίος βουλευτής να εισπράττει 120.000 ευρώ περίπου το χρόνο και να πληρώνει φόρο 1.212 ευρώ, όπως έχει γραφεί, δεν μπορεί όλοι οι υπουργοί και βουλευτές να διορίζουν συμβούλους, που είναι αμφίβολο, αν τους χρειάζονται, τούς δικούς τους, στη σημερινή φτωχοποιημένη Ελλάδα μας!

***
-Καλά, όλα τα παραπάνω, οι διαπιστώσεις, αλλά το δια ταύτα ποιο είναι; Πολλές φορές σε άρθρα μου, έχω εκφράσει τις απόψεις μου, τις επαναλαμβάνω και πάλι:
Σωτήρες, δεν υπάρχουν! Οφείλουμε όλοι να το καταλάβουμε!
- Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα το καλό από την έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σε κατεστημένο, κεντρική εξουσία με τα γνωστά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, σε ρόλο απλού Διαχειριστή!
Η μόνη λύση, κατά την άποψή μου πάντα, ήταν και είναι: «Όλοι μαζί, όχι ατομικά, συλλογικά και πάντα Τοπικά, στον τόπο μας, πρώτα να αυτό-οργανωθούμε δημοκρατικά, να διεκδικήσουμε με πρωτοπορία τους νέους μας-στους οποίους το μέλλον ανήκει - αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν, αν θέλουμε να επιβιώσουμε στον τόπο μας, στην χώρα μας»!