Το ιστορικό ίδρυσης του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων

on .

NIKOLAIDHS GIORGOS PALIA

Όπως συνήθως γίνεται με την Ίδρυση κάθε σωματείου, έτσι και με τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων μια χούφτα ατόμων, των οποίων η ζωντάνια ξεχείλιζε και ήθελε να ασχοληθεί με κάτι πρωτότυπο και νέο, αντάμωσε στην κεντρική πλατεία, στο κέντρο «Όασις».
Έτσι, μεταξύ των άλλων συζήτησαν και για την λίμνη των Ιωαννίνων, όπου μπορούσαν να διοργανώνονται διάφοροι αγώνες θαλάσσιων αθλημάτων, διότι την εποχή εκείνη ήξεραν μόνο το ποδόσφαιρο και τον κλασσικό αθλητισμό.
Την παρέα αυτή αποτελούσαν οι αείμνηστοι, Γεώργιος Φιλίππου, Δημήτριος Κιτσίας, Νικόλαος Δημητριάδης, Κίμων Κυριαζής, Δημήτριος Χατζής, Αλέξανδρος Λύτης, και ο γράφων, μοναδικός επιζών σήμερα, και συμφώνησαν για την ίδρυση του Ν.Ο.Ι..
Η ανωτέρω παρέα αποτέλεσε τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη του Ομίλου και, αφού ανέγραψαν άλλα 20 άτομα, όσα απαιτούντο για την ίδρυση ενός συλλόγου, ανέθεσαν σε επιτροπή την σύνταξη του καταστατικού, το οποίον έφερε προς έγκριση στην Γενική Συνέλευση.
Έτσι, ο γράφων πρωτοστάτησε στην ίδρυση του αθλητικού τμήματος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και υπήρξε ένας από τους πρώτους αθλητές του Ομίλου και ταυτόχρονα ο έφορος κωπηλασίας του, ο οποίος στα πλαίσια του καθηκόντων του, έγραψε πολλούς αθλητές και έτσι ξεκίνησε το αγωνιστικό μέρος του Ν.Ο.Ι..
Με ενέργειες του Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου διοργάνωσε χοροεσπερίδες στο «Καζάνι» (στο χώρο μπροστά από τους στρατώνες, πίσω από την 8η Μεραρχία) και στην παλαιά Εθνική Τράπεζα (σημερινό δημαρχείο). Από τα έσοδα των χοροεσπερίδων αγόρασαν το οικόπεδο δυο στρεμμάτων στην Λιμνοπούλα το 1955 αντί δραχμών 15.000 από τον Νικόλαο Βλάχο.
Εν συνεχεία έγιναν ενέργειες του Ομίλου για αναγνώρισή του από την Ομοσπονδία (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ). Η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας χορήγησε τις πρώτες βάρκες τύπου ΓΙΟΛΑ του ιταλικού εργοστασίου ΝΤΟΝΟΡΑΤΙΚΟ, μια δίκωπο και μια τετράκωπο καθώς και ο κύριος Δημήτριος Χατζής δώρισε την βάρκα που του είχε αφήσει ο θείος του, ιατρός χειρούργος Στέφανος Χριστίδης.
Ελλείψει προπονητού, καθήκοντα εκτελούσε ο γράφων, ο οποίος με εντολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) μετέβη στον Πόρο και παρακολούθησε μαθήματα τεχνικής κατάρτισης της Κωπηλασίας από τον Ιταλό προπονητή της Εθνικής Ομάδας Gio. Εν συνεχεία η Ομοσπονδία μας έστειλε για προπόνηση αθλητές της Εθνικής Ομάδος όπως τον Μεταλλινό και τον Χατζηευστρατίου.
Μετά την πάροδο αρκετού χρόνου προπονήσεων συγκεντρώσαμε τους αθλητές και λάβαμε μέρος όλοι μαζί στους πρώτους Πανελλήνιους κωπηλατικούς αγώνες που έγιναν στον Πόρο το 1959. Επίσης, δημιουργήσαμε το πρώτο γυναικείο τμήμα Κωπηλασίας το έτος 1966.
Αφού ο γράφων έπαψε να είναι πλέον αθλητής ασχολήθηκε καθαρά με το διοικητικό μέρος του Ομίλου, όπου υπηρέτησε ως γενικός γραμματεύς, ταμίας και έφορος Κωπηλασίας, επί 26 συνεχή έτη, χωρίς να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, διότι κατείχε κατά καιρούς προεδρίες σε σωματεία και φορείς (ΕΑΝΚΙ, ΕΟΣ, ΟΘΣΚΙ). Από τη θέση του εφόρου πρωτοστατούσε σε όλες τις διοργανώσεις των διεθνών και πανελληνίων αγώνων στην λίμνη των Ιωαννίνων και συνόδευε πάντα την ομάδα του Ν.Ο.Ι. σε όλους τους αγώνες εκτός έδρας.
Επίσης ήταν μέλος πάντα της εκάστοτε Επιτροπής του εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδος και των αγώνων Κωπηλασίας και Θαλάσσιου Σκι που γίνονταν στο διάστημα αυτό. Τέλος, υπηρέτησε το άθλημα της Κωπηλασίας από την θέση του ομοσπονδιακού εθνικού κριτού διαιτητού από της 15-9-1967 έως το έτος 1989, ήτοι 22 έτη.
Κατόπιν εισηγήσεώς του προς το Δ.Σ του Ομίλου το έτος 1969 ενεργοποιείται τμήμα Θαλασσίου Σκι, όπως προβλεπόταν από το καταστατικό του Ν.Ο.Ι.. Τότε με ενέργειες του γράφοντος, ο οποίος ήταν γνωστός του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι Αθανάσιου Διακάκη χορηγήθηκε στον Όμιλο ένα ταχύπλοο σκάφος από την Ομοσπονδία, το οποίον ο Όμιλος χρησιμοποιούσε για την Κωπηλασία και όχι για το Θαλάσσιο Σκι και έτσι ατόνησε το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος. Κατόπιν αυτών, ξεκίνησε την ίδρυση αυτοτελούς ομίλου Θαλασσίου Σκι, το 1974.
Για την προσφορά του αυτή, η οποία αναγνωρίστηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, ο γράφων τιμήθηκε και ως ιδρυτικό μέλος του Ομίλου και ως πρώτος αθλητής αυτού. Έτσι γράφεται ένα μέρος της ιστορίας του Ναυτικού Ομίλου που φυσικά συνεχίζει.

* Ο Γεώργιος Νικολαΐδης είναι Ιδρυτικό Μέλος και εκ των πρώτων αθλητών του Ν.Ο.Ι.