Απομακρύνει έμπειρα στελέχη επειδή ξεσκεπάζουν τα χάλια της οικονομίας

«ΣΚΟΥΠΑ» ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ!

- Διορίζει ημετέρους ακόμη και εποχικούς για να τους κρατά ομήρους μέχρι τις εκλογές

- Αλλάζουν οι επικεφαλής οργανισμών και ιδρυμάτων για να ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση

GIATROI APERGIA

• Μία μετά την άλλη οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται «φύλλο και φτερό». Κι αν κάποιες, πολύ οδυνηρές μάλιστα, όπως τις οικονομικές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- χωρίς κανένα ενδοιασμό και χωρίς να αισθάνεται την παραμικρή ενοχή για τα ψέματα που ασύστολα είχε μοιράσει- τις διέγραψε  με την ομολογία ότι «είχε αυταπάτες»,  για κάποιες άλλες δεν  βρίσκει ή δεν χρησιμοποιεί την παραμικρή δικαιολογία.
Και πώς άλλωστε, όταν αυτές εξυπηρετούν τον κομματικό μηχανισμό του και τον απόλυτο έλεγχο της κρατικής μηχανής. Τα περί… αξιοκρατικών επιλογών, τα «αναθέματα» για τον κομματισμό, τις καταγγελίες για διορισμούς κλπ  ήταν για  τους «άλλους» και σήμερα έχουν πάει περίπατο σχεδόν από την αρχή της θητείας της σημερινής συγκυβέρνησης.
Αρχικά οι κινήσεις ήταν προσεκτικές, «χειρουργικές». Τους τελευταίους μήνες όμως έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας» και από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ως το μόνο… φύλλο συκής,  θέλει να κρατήσει την απλή αναλογική!
Από όλα έχει η «ατζέντα»!
Η «ατζέντα» ΣΥΡΙΖΑ έχει από όλα: Διορισμούς, μεταθέσεις- μετατάξεις, προσλήψεις εποχικών, διευκολύνσεις ημετέρων επιχειρηματιών, απόπειρα ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης και προπάντων επιχείρηση «σκούπα» σε όλη την Κρατική Μηχανή, είτε μέσω αντικατάστασης των μη ημετέρων ή και ακόμη με συνοπτικές διαδικασίες διώξεις μη αρεστών, όπως πρόσφατα το νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
 Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό ίσως παγκόσμιο φαινόμενοι, οι ίδιοι άνθρωποι που ψηφίζουν σκληρά μέτρα, να τα καταγγέλλουν στη συνέχεια, όπως συμβαίνει και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατά της οποίας χθες διαδήλωναν και βουλευτές που είχαν ψηφίσει το σχετικό νόμο στη Βουλή!
«Σκούπα» στο Δημόσιο
Η «εκκαθάριση» του Κρατικού μηχανισμού από ανεπιθύμητους είναι σε πλήρη εξέλιξη:  Το «κερασάκι στην τούρτα»  είναι  η μη ανανέωση της θητείας του  επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα. Μπορεί να φαίνεται ως απλή διαδικασία λήξης της θητείας, ωστόσο ουσιαστικά πρόκειται για απομάκρυνσή του- καθώς μπορούσε να ανανεωθεί αυτή- καθώς οι αντικειμενικές εκτιμήσεις του για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την υπερφορολόγηση των πολιτών είχαν ενοχλήσει την Κυβέρνηση. 
Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε είναι μια ακόμη ένδειξη της τακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατά των «μη αρεστών»,  καθώς των ανακοινώσεων του κ. Λιαργκόβα ακολουθούσαν συντονισμένα «πυρά» φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης με στόχο την αποδόμησή του. Ο έλεγχος άλλωστε των Μέσων Ενημέρωσης είναι μια ακόμη επιδίωξη της συγκυβέρνησης καθώς επιδιώκει την άλωσή τους και την εκτέλεση «ειδικών αποστολών», στις οποίες άλλωστε ειδικεύονται ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες.
Πριν όμως τον κ. Λιαργκόβα το στήσιμο του «κράτους- ΣΥΡΙΖΑ», είχε αρχίσει από άλλες δομές, εκτός βεβαίως εκείνων των Υπουργείων. Οργανισμοί, Ιδρύματα, Κέντρα Προσφύγων, τα πάντα έχουν αλλάξει ηγεσίες με νέες, με κύριο «εφόδιο» την ΣΥΡΙΖΑϊκή «ταυτότητα».
Με ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ
Σε τοπικό επίπεδο σε καίριες θέσεις τέθηκαν κομματικά στελέχη ή προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου ήδη η θητεία του νέου Διοικητή Βασίλη Τσίκαρη συνοδεύεται με έντονες αντιπαραθέσεις, προσφυγές στη Δικαιοσύνη και καταγγελίες για μη σύννομες αποφάσεις, που όμως ελήφθησαν στο πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής και των σκοπιμοτήτων που αυτή εξυπηρετεί.  Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου τοποθετήθηκε επίσης κομματικό στέλεχος, ενώ ακόμη και οι συντονιστές στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων έχουν τοποθετηθεί κομματικά στελέχη, όπως οι πρώην δήμαρχοι Φ. Φίλιος στον Κατσικά και Μιλτ. Κλάπας στη Φιλιππιάδα. Πριν από αυτά είχε προηγηθεί ο διορισμός κομματικού στελέχους και στη «Μεταλλουργική Κεφαλόβρυσου», το οποίο στη συνέχεια την παρέδωσε για να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και η τοποθέτηση «Συντονιστών» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με πρόσωπα που φέρονται ή και συμπεριφέρονται ως απόλυτα ταυτισμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί βέβαια που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα ρέστα του, είναι στους διορισμούς οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους κρύβουν μικροκομματικές επιδιώξεις  και προεκλογικές στοχεύσεις. Καθημερινό τείνει να γίνει το φαινόμενο των εξαγγελιών, είτε για μόνιμο προσωπικό, είτε για εποχιακούς.
Προσλήψεις επί προσλήψεων!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανακοινώσεις για τις προσλήψεις στους Δήμους, τις οποίες ανακοινώνει η Κυβέρνηση, το λογαριασμό όμως θα τον πληρώσουν οι Δήμοι, δηλαδή οι δημότες. Εκεί που γίνεται όμως το «έλα να δεις» είναι με τους εποχιακούς. Εκεί γίνονται προσλήψεις για όλα τα «γούστα»: Οκτάμηνες, ετήσιες, ακόμη και δεκαοκτάμηνες. Με όποια κριτήρια και αν αυτές γίνονται, στην πράξη όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι καθίστανται αυτόματα «όμηροι» της Κυβέρνησης, καθώς καλλιεργούνται ελπίδες για μονιμοποίησή τους, κατά το πρότυπο των καθαριστριών. Λίαν επίκαιρα είναι άλλωστε τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις καθαρίστριες στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς με βεβιασμένες κινήσεις για λόγους εντυπωσιασμού έγιναν προσλήψεις, οδηγώντας ουσιαστικά στην απόλυση δεκάδων άλλων και επί πολλά χρόνια εργαζόμενων, με διαδικασίες που αμφισβητούνται για τη νομιμότητά τους.
Σε προεκλογικούς ρυθμούς
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, στην πράξη δρα και κινείται σε ρυθμούς προώρων εκλογών. Όποτε και αν τελικά γίνουν αυτές, οι κυβερνητικές αποφάσεις και κινήσεις, μπορεί να επιτυγχάνουν τον στόχο του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, ταυτόχρονα όμως προκαλούν σημαντικά προβλήματα και πισωγυρίσματα σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, καθώς όπως έχει αποδεχθεί και στο παρελθόν όσοι τοποθετούνται με μόνο εφόδιο την κομματική νομιμοφροσύνη, αποδεικνύονται και ανίκανοι να διοικήσουν αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών. Όσο για τη νέα γενιά συμβασιούχων και αυτή θα ανακαλύψει γρήγορα την αναξιοπιστία των υποσχέσεων, κρυφών και φανερών,  του  ΣΥΡΙΖΑ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ