Τα... βαφτίζουν «Υπηρεσίες» και τα αναθέτουν απευθείας

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!

- Καταγγελία - καταπέλτης της ΠΕΔΜΕΔΕ (Τμήμα Ηπείρου) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

- Ζητά να τηρείται το όριο που ορίζει ο νόμος για τις αναθέσεις, εφαρμογή ηλεκτρονικών κληρώσεων και ουσιαστικούς ελέγχους

- Από τον… κανόνα δεν ξεφεύγει ο Δήμος Ιωαννιτών

MPOYLNTOZA

• Μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας κινείται την τελευταία επταετία της κρίσης ο τεχνικός κόσμος και της Ηπείρου, κυρίως οι μηχανικοί δημοσίων έργων, καθώς το αντικείμενο της δουλειάς τους έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει φέρει τον κλάδο ουσιαστικά στα όρια της εξαφάνισης!
 Ωστόσο, δεν είναι μόνο η απουσία σημαντικών δημοσίων έργων που πλήττει τους μηχανικούς, αλλά και η πρακτική που συνεχίζουν να εφαρμόζουν, κατά κόρον μάλιστα, φορείς του δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου, όσον αφορά στη «μοιρασιά» των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμά τους. Η τακτική της απευθείας ανάθεσης έργων, τα οποία… βαφτίζουν «Υπηρεσίες» προφανώς και ευνοεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των εργοληπτών, ενώ επηρεάζει αρνητικά το δημόσιο συμφέρον.
Αυτός είναι ο λόγος που το Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) με χθεσινό του υπόμνημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας ζητά ουσιαστικό έλεγχο των τεχνικών προγραμμάτων των ΟΤΑ για τη νέα χρονιά.
Δεν μπήκε τέλος!
Μπορεί την περασμένη άνοιξη να τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υποδομών το «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων για Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Μελετών και παροχής Τεχνικών και Λοιπών Συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών», όμως δεν κατάφερε να βάλει οριστικό τέλος στις απευθείας αναθέσεις έργων σε «ημετέρους» ώστε να ενισχυθούν η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός που είναι και το ζητούμενο από τον εργοληπτικό κόσμο.
Ιδίως οι Δήμοι εξακολουθούν να υλοποιούν έργα, μεσαίας και μικρής κυρίως εμβέλειας, με απευθείας ανάθεση, προκαλώντας την αντίδραση των μηχανικών που μαθαίνουν από τις αναρτήσεις στη «Διαύγεια» για την ύπαρξή τους!
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Την τακτική αυτή εφαρμόζει και ο Δήμος Ιωαννιτών. Μια γρήγορη ματιά στις αναρτήσεις του στη «Διαύγεια» αρκεί για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές. Η τελευταία ανάρτησή του με απευθείας ανάθεση έργου έχει χθεσινή ημερομηνία (13_11_17) και αφορά σε έργο προϋπολογισμού 1.900 ευρώ, ενώ λίγο πιο κάτω, με την ίδια μέθοδο, ανατίθεται άλλο ένα έργο προϋπολογισμού 9.939 ευρώ. Δε λείπουν επίσης οι συμβάσεις ανάθεσης ποικίλων έργων και προμηθειών.
Τα ποσά αυτά μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, αν όμως συνυπολογίσει κανείς τον αριθμό των απευθείας αναθέσεων του Δήμου σε βάθος ενός μήνα και προσθέσει τους προϋπολογισμούς τους, τότε προκύπτει ένα αρκετά μεγάλο νούμερο! Η τακτική φυσικά της απευθείας ανάθεσης βολεύει τους ΟΤΑ, καθώς προχωρούν πιο γρήγορα μικρής κλίμακας έργα, δεν είναι καλή όμως για τους εργολήπτες, αφού ευνοούνται συγκεκριμένοι συνάδελφοί τους!
Υπόμνημα προς Μιχελάκη
Με υπόμνημά του προς τον εκτελούντα χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη, το Τμήμα Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ και πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρός του Γιώργος Ντάτσης κάνει γνωστό ότι τελευταία έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πλήθος μελών του Τμήματος για μεγάλο αριθμό έργων που δίνονται με απ' ευθείας ανάθεση!
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το Τμήμα Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ υποστηρίζει πάγια τις ανοικτές διαδικασίες στους διαγωνισμούς Δημοσίων Έργων. Ιδιαίτερα στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη, οικονομική συγκυρία όπου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής μας μαστίζονται από την έλλειψη αντικειμένου, είναι αναγκαίο να δημοπρατηθεί πλήθος έργων και να επικρατήσει ο υγιής ανταγωνισμός. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με τις απ' ευθείας αναθέσεις έργων ή και υπηρεσιών. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο τεχνικά έργα να ανατίθενται ως εργασίες, καθώς μετά την εφαρμογή του Ν4412/2016 υπάρχει περιορισμός στο ύψος του προϋπολογισμού των έργων που μπορούν να ανατεθούν απ' ευθείας».
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι τοπικοί εργολήπτες δημ. έργων, παρατηρείται συχνά καταφυγή στην διαδικασία του άρθρου 32 (προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση), που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε πραγματικά έκτακτες ανάγκες, ενώ ο κλάδος διαμαρτύρεται και για το γεγονός ότι δε γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση του ορίου του 10% των πιστώσεων της αναθέτουσας αρχής που μπορούν να διατεθούν για αναθέσεις. «Ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ηλεκτρονική κλήρωση όπως προβλέπεται στο άρθρο 118», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΕΔΜΕΔΕ!
Οι προτάσεις
Το Τμήμα Ηπείρου της Ένωσης Εργοληπτών Δημ. Έργων έχει καταθέσει μία σειρά από προτάσεις για να εξασφαλιστεί η δίκαιη μοιρασιά της «πίτας» και για εξασφάλιση διαφάνειας. Πρώτον, την αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 118 ως προς το όριο του 10% των πιστώσεων που διατίθενται για έργα και επιτρέπεται να ανατεθεί. Δεύτερον, την εφαρμογή των ηλεκτρονικών κληρώσεων από τους καταλόγους του άρθρου 118. Τρίτον, τον ουσιαστικό έλεγχο από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη φύση του έργου που ανατίθεται ώστε να πάψουν οι φορείς να «βαφτίζουν» τα έργα ως υπηρεσίες. Τέταρτο και τελευταίο, η προσφυγή στη διαδικασία του άρθρου 32 να γίνεται μόνο σε πραγματικά κατεπείγουσες περιπτώσεις. «Ακόμη και σε αυτές οι αρχές μπορούν να δημιουργούν συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού προσκαλώντας μεγάλο αριθμό εργοληπτικών επιχειρήσεων», τονίζει με έμφαση.
Κλείνοντας το υπόμνημά της προς τον κ. Μιχελάκη, η ΠΕΔΜΕΔΕ (Τμήμα Ηπείρου) επαναλαμβάνει την πεποίθησή της πως «οι απ’ ευθείας αναθέσεις πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και η συντριπτική πλειοψηφία των έργων να ανατίθενται με ανοικτούς διαγωνισμούς», προσθέτοντας ότι «έτσι θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες επιθυμούν, να εργαστούν και να επιβιώσουν στην ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που ζούμε».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ