Μαχαίρι από το 85% των Ελλήνων και σε είδη πρώτης ανάγκης

ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ

- Εμφανής η φορολογική κόπωση για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αφού μόνο τον Ιούλιο προστέθηκαν 2 δισ. ευρώ νέα χρέη (4 εκατ. Έλληνες χρωστούν στην Εφορία!)

KALATHI SUPER MARKET

 • Την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει πλεονάσματα και επίτευξη στόχων στα δημοσιονομικά της Ελλάδας (!), τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και η ίδια η εικόνα της κοινωνίας, την διαψεύδουν κατηγορηματικά, με τους πολίτες ν’ αρχίζουν να πιστεύουν ότι μάλλον οι κυβερνώντες στις δηλώσεις τους αναφέρονται σε άλλη χώρα!
Όμως, οι έρευνες για την πορεία της χώρας, δεν αφήνουν περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες, αφού εάν είχαν έρθει οι καλύτερες μέρες, για τις οποίες έκανε λόγο στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, οι Έλληνες δεν θα αναγκάζονταν να περικόπτουν ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης, ούτε θα αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους και να εξυπηρετούν τα δάνεια στην ώρα τους, ούτε φυσικά θα ανησυχούσαν για την εργασία τους.
Μειώθηκε η κατανάλωση
Τη δυσκολία τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη καταδεικνύει και έρευνα της Nielsen, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται κάμψη της κατανάλωσης ακόμη και σε βασικά αγαθά. Οι τάσεις που καταγράφονται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ δείχνει πως η ελληνική αγορά παρουσίασε απώλειες της τάξεως του -1,1% σε αξία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, σημαντικές απώλειες σε αξία συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι κατηγορίες του Γάλακτος (-8,6%), το Συσκευασμένο ψωμί (-5,3%), καθώς και το ουίσκι (-6,8%).
Οκτώ στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Ειδικότερα, οι κύριες ενέργειες για περικοπή των εξόδων, συνεχίζουν να εντοπίζονται στην μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (68%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (66%), και στα έξοδα για ρουχισμό (63%). Το 85% των ερωτωμένων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά (το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις 63 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Nielsen ανά τον κόσμο).
Εργασιακή ανασφάλεια
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια. Τέσσερις στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (35%) και τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού (24%), ανησυχίες που ξεχωρίζουν σταθερά οι Έλληνες τα τελευταία 4 χρόνια.
Φορολογική κόπωση
Την ίδια ώρα, η φορολογική κόπωση για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής. Και δεν πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα παλιά και νέα να εκτιναχθούν στα 97,35 δισ. ευρώ!
Κι ενώ αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, για να μπει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, πιάνει δουλειά ο εισπρακτικός μηχανισμός, με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο!
Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη από 3.805.423 τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 3.978.127 τον Ιούλιο . Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.678.160 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Τον Ιούλιο, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν περαιτέρω σε 971.429 (έναντι 951.114 τον Ιούνιο).
Εξαντλήθηκαν!
«Οι Έλληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά εισπρακτικά μέτρα που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπλ. Τομεάρχης Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Με αφορμή τη νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, οι δυο βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «το 30% των πολιτών δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, γεγονός που σε συνδυασμό με την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποδεικνύει ότι έχει «εξαντληθεί» η φοροδοτική ικανότητά τους.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι οι κατασχέσεις. Μόνο τον Ιούλιο έγιναν 20.000 κατασχέσεις, ενώ από την αρχή του χρόνου ο συνολικός αριθμός τους υπερβαίνει τις 970.000. Με 700.000 επιπλέον πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων το επόμενο διάστημα.
»Ποιος αλήθεια πιστεύει τον κ. Τσίπρα, όταν 4.000.000 Έλληνες χρωστάνε στην Εφορία;».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ