ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ;

- Η αγορά… στράγγιξε, τα λουκέτα πέφτουν βροχή, ενώ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν αποδίδουν • «Το βάρος θα πέσει στην ενίσχυση των ΜμΕ», υπόσχεται ο Αλ. Χαρίτσης

- Στρατηγική μελέτη για μικροχρηματοδοτήσεις ετοιμάζει το ΥΠ.ΟΙΚ.

ESPA

 • Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούσαν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, τον κινητήριο μοχλό της εμπορικής δραστηριότητας. Τα τελευταία χρόνια όμως η κρίση από τη μία και οι ακολουθούμενες πολιτικές από την άλλη άλλαξαν άρδην το σκηνικό.
Η αγορά… στράγγιξε από ρευστό, άλλοτε υγιείς επιχειρήσεις περιόρισαν τη δραστηριότητά τους στο ελάχιστο και σήμερα φυτοζωούν, ενώ τα «λουκέτα» έρχονται το ένα μετά το άλλο και κατάντησαν πια καθημερινό φαινόμενο. Στο μεταξύ, εργαλεία που προορίζονται για τη στήριξης της επιχειρηματικότητας με πρώτο και καλύτερο το ΕΣΠΑ, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Αφού λοιπόν η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης… θυμήθηκε τους μικρομεσαίους και αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξής τους μέσω του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τον Αναπτυξιακού Νόμου, όπως ανέφερε ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα. Η προσδοκία λοιπόν είναι πως τα «φάρμακα» αυτά θα χορηγηθούν στον… ασθενή πριν αυτός αποβιώσει!
Δραματική η εικόνα
Δραματική είναι η εικόνα όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, οι οποίες πνέουν τα λοίσθια υπό το βάρος της κρίσης και εξαιτίας του αρνητικού οικονομικού κλίματος των τελευταίων ετών που εξακολουθεί να οδηγεί πολλές στο να κατεβάζουν ρολά.
Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μειωθεί πολύ και, αν δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, οι συνέπειες για την οικονομική ζωή θα είναι ανυπολόγιστες, αφού μιλάμε για τη βάση της που κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Το ΕΣΠΑ δεν απέδωσε!
Εργαλείο στήριξης των μικρομεσαίων υπάρχει και δεν είναι άλλο από το νέο ΕΣΠΑ, ωστόσο, τα αποτελέσματά του είναι μέχρι στιγμής πενιχρά, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα σε δικαιούχους που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά το πρόγραμμα, ενάμισι χρόνο μετά την επίσημη έναρξή του, παραμένει ανενεργό. Ακόμη και οι πρώτοι 1.372 δικαιούχοι επιδότησης που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Όσο για εκείνους που πέρυσι τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», θα περιμένουν πολύ ακόμη, αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάδειξης των προσωρινών δικαιούχων. Σε κατάσταση αναμονής είναι και όσοι έκαναν αίτηση πέρυσι το Μάιο για να επιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», οι οποίοι ύστερα από πολύμηνη αναμονή έλαβαν την πολυπόθητη έγκριση ως προσωρινά δικαιούχοι και υπέβαλαν πριν από ένα μήνα τον φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Απομένει πλέον ο έλεγχος των δικαιολογητικών προκειμένου να βγει ο οριστικός κατάλογος που θα εγκρίνει την ένταξή τους.
Τελευταία ακολουθεί η δράση για την «Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων», που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με προθεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι σήμερα δεν έχε ξεκινήσει καν η αξιολόγηση.
Οι καθυστερήσεις στα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Θα περίμενε όμως κάποιος και με δεδομένη την ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν τα πράγματα να αλλάξουν. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί!
Το βάρος στους ΜμΕ
Πάντως, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι εντατικοποιείται η δουλειά όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, προσθέτοντας πως το βάρος πέφτει πλέον στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκινούν μέσα από το πρόγραμμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Παράλληλα, ανέφερε ότι «διευρύνονται και γίνονται ακόμα πιο ισχυρές οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», προσθέτοντας πως το 2017 «αυτή η συνεργασία θα αποδώσει 2 δις ευρώ σε πόρους που θα φθάσουν μέσα στη χρονιά στους τελικούς δικαιούχους, τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και σε σημαντικά έργα υποδομών». Όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι «τον αξιοποιούμε και για πρώτη φορά στρέφεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», ενώ όπως πρόσθεσε, «το επόμενο διάστημα θα σχεδιάσουμε, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια, περισσότερα προγράμματα σε αυτή την κατεύθυνση».
Μικροχρηματοδοτήσεις…
Στο μεταξύ, στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο ανάπτυξης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα.
Το έργο αφορά στην υποστήριξη του υπουργείου, ως προς τη διαμόρφωση πρότασης στρατηγικών και επιχειρησιακών επιλογών για την αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων που θα αφορά στον προσδιορισμό των δυνητικών δικαιούχων και των αναγκών τους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ