ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ!

- Όσο θα καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, η αβεβαιότητα θα χτυπά κόκκινο και οι καταθέσεις θα «κάνουν φτερά»

- Έως 580 ευρώ πρόσθετο φόρο θα φέρει η μείωση του αφορολόγητου

ANDRAS LOGARIASMOI

 • Με χαμηλές προσδοκίες (δεν αποτελεί έκπληξη πλέον για την κοινωνία) πηγαίνει σήμερα η ελληνική πλευρά σ’ ένα ακόμη Eurogroup, την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν φαίνεται ακόμη να βρίσκεται κοντά!
Το πρόβλημα της ρευστότητας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με τις καταθέσεις να «κάνουν φτερά», λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και πώς τελικά θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.
Τέσσερα λοιπόν φαίνεται πως θα είναι τα ανοιχτά μέτωπα (ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό και «αντίμετρα») στο σημερινό Eurogroup, γεγονός που σημαίνει ότι για ακόμη μια φορά, δεν θα βγει «λευκός καπνός», μετά το πέρας μιας ακόμη σύσκεψης.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να περιγράψει μια εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης, που δεν προτίθεται να πέσει αμαχητί στις παράλογες απαιτήσεις των κακών δανειστών, ωστόσο η καθυστερήση που καταγράφεται αυξάνει τον τελικό λογαριασμό, ενώ την ίδια ώρα κρατά την ελληνική οικονομία σε «ομηρία», αφού τα πάντα έχουν παγώσει.
Σε «ομηρία»!
Δεν χρειάζεται ειδικές ικανότητες για να αντιληφθεί κανείς ότι όσο η διαπραγμάτευση βρίσκεται στον «αέρα», δεν πρόκειται να πάρει τα «πάνω» της η οικονομία! Στο άκουσμα και μόνο, κάθε φορά μετά από ένα Eurogroup, ότι πάλι δεν κατέληξαν οι δυο πλευρές σε συμφωνία, «παγώνει» κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Οι καταναλωτές μαζεύονται στο καβούκι τους όλο και περισσότερο, η αγορά βυθίζεται, οι επιχειρήσεις σταματούν τις παραγγελίες και οι όποιοι επενδυτές επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα δεν συνεχίζουν τις διαδικασίες, αφού το ασταθές κλίμα που επικρατεί δεν τους εμπνέει εμπιστοσύνη!
Το καμπανάκι κινδύνου έχουν κρούσει επανειλημμένα παραγωγικοί φορείς και όχι μόνο. Χαρακτηριστική η επισήμανση του ΣΕΒ προ ημερών, σημειώνοντας ότι «η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ' τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017»!
Φεύγουν οι καταθέσεις!
Τα νέα από τα πιστωτικά ιδρύματα ανησυχητικά: Ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ «έκανε φτερά» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους πρώτους μήνες του 2017.
Το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από το επίπεδο των 132 δισ. στο τέλος του 2016 έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισ., σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η «Καθημερινή», γεγονός που αποδίδεται στις καθυστερήσεις της αξιολόγησης και την ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.
Επιτελικά στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως ουσιαστικά χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016. Πρόσθετη αβεβαιότητα προκαλεί το λεγόμενο νέο χρήμα που δεν υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς και το οποίο μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα εκτός τραπεζών. Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA. Η εμπιστοσύνη είχε ενισχυθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση ενώ η νέα εμπλοκή άλλαξε τα δεδομένα. Οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ έχουν αυξηθεί και οι επιστροφές χρημάτων έχουν «παγώσει».
Πρόσθετος φόρος!
Στο μεταξύ, βαρύς αναμένεται να είναι ο λογαρισμός που θα προκύψει από την συμφωνία για τους πολίτες,  αφού η μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 με 7.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου, δεν φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες «Βήματος της Κυριακής». Αυτό σημαίνει υψηλότεροι φόροι έως και 580 ευρώ το χρόνο, δηλαδή μια ακόμη επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που ήδη μετρούν τεράστιες απώλειες.
Σήμερα το αφορολόγητο ξεκινά από 8.636 ευρώ για άγαμους-έγγαμους χωρίς παιδιά και φτάνει μέχρι τα 9.545 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω. Αντίστοιχη κλιμάκωση, αναφέρει το «Βήμα» επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών και για το νέο μειωμένο αφορολόγητο, όμως οι δανειστές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και αυτό διότι επιθυμούν το μεγαλύτερο μέρος των 1,8 δισ. ευρώ που θα είναι τα νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων να προέρχονται από τη μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Σημειώνεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του αφορολόγητου, η πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά είναι 220 ευρώ.  Παραδείγματα:
- για οικογένειες με δύο παιδιά, αν μειωθεί από τα 9.090 ευρώ στα 6.600 ευρώ, τότε η επιβάρυνση είναι 548 ευρώ.
- για οικογένειες με τρία παιδιά, όπου σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται στα 9.545 ευρώ, αν αυτό πέσει το 2019 στα 7.200 ευρώ, η πρόσθετη επιβάρυνση είναι 516 ευρώ.
- για οικογένειες με ένα παιδί, το αφορολόγητο είναι 8.863 ευρώ. Αν πέσει στα 6.250, ο επιπλέον φόρος είναι 575 ευρώ.
- για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά, το αφορολόγητο είναι 8.636 ευρώ. Αν πέσει στα 6.000 ευρώ, προκύπτει φόρος 580 ευρώ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ