Στα λευκά ντύθηκαν χθες τα Γιάννενα ως και το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

ΣΤΗΝ…ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ!

- Μεγαλύτερο πρόβλημα ο παγετός • Επί ποδός τα μηχανήματα της Περιφέρειας • Κλειστά σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην πόλη των Ιωαννίνων • Ο ΟΚΠΑΠΑ ανοίγει τα ΚΑΠΗ για θέρμανση • EMY: Νέες χιονοπτώσεις και σήμερα

- Τι έγινε σε Άρτα – Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα…

JON 7589

 • Ο χειμώνας είναι εδώ και είναι βαρύς φέτος, με κύρια χαρακτηριστικά του τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια που, χωρίς υπερβολή, έχουν καλύψει ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας ακόμα και στα πιο νότια νησιά της!
Τα λευκά της φόρεσε χθες απ’ άκρου εις άκρον και η Ήπειρος, καθώς χιόνι έπεσε σχεδόν παντού, απ’ τα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας μέχρι τα ορεινά και φυσικά και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο παγετός, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου να ρίχνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού στους δρόμους για να προλάβουν τα χειρότερα.
Στο μεταξύ, στα Γιάννενα και την Άρτα αίθουσες ΚΑΠΗ ανοίγουν ως χώροι θέρμανσης, παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνει σε πεζούς και οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Χιόνι και παγετός
Έντονη ήταν κατά διαστήματα η χιονόπτωση χθες το πρωί στα Γιάννενα με αποτέλεσμα να το στρώσει γρήγορα, ενώ πυκνό χιόνι έπεσε σ’ όλο τον Νομό Ιωαννίνων, από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα και το Πωγώνι. Προβλήματα μεγάλα δε δημιουργήθηκαν αρχικά από τα χθεσινά φαινόμενα, ωστόσο, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφέρειας Ηπείρου και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων τέθηκε σε συναγερμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει κυρίως φαινόμενα παγετού, ο οποίος προκαλεί ιδιαίτερα επικίνδυνη ολισθηρότητα, τόσο εντός πόλεων και οικισμών, όσο και στο οδικό δίκτυο.
Από χθες το πρωί συνεργεία έριχναν αλάτι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ για τους υπόλοιπους δρόμους διατέθηκαν ανάλογες ποσότητες αλατιού στους κατά τόπους Δήμους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα το πρωί προβλέπεται νέα ισχυρή χιονόπτωση σε περιοχές της Ηπείρου και για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου καλεί όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν, να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, τους Δήμους και τα Αστυνομικά Τμήματα.
Μέχρι και στα παράλια…
Πριν το χιόνι φτάσει στα Γιάννενα έντυσε στα λευκά τα παράλια της Ηπείρου, την Πάργα (φωτό), την Ηγουμενίτσα (ακόμα και στο λιμάνι χιόνισε) και την Πρέβεζα. Στην Πάργα και την Ηγουμενίτσα τα σχολεία έμειναν κλειστά χθες, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονταν η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Αρχαγγέλου – Νεράιδας, Καρτερίου – κόμβος Βασιλικού Εγνατίας Οδού, σε τμήματα της Εγνατίας και από το 6ο έως το 9ο χιλιόμετρο στην παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων.
Νωρίς χθες το πρωί πρόβλημα προέκυψε στην παράκαμψη της Εγνατίας Οδού προς Καρτέρι, όπου «δίπλωσε» λεωφορείο χωρίς επιβάτες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν Ι.Χ. και φορτηγά. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα. Πρόβλημα υπήρξε λόγω του χιονιού και στο δρόμο Ηγουμενίτσα – Φιλιάτες.
Σχολεία, παιδικοί, ΚΑΠΗ…
Νωρίτερα έκλεισαν χθες τα σχολεία στα Γιάννενα, ενώ αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και σήμερα, Τετάρτη. Με εντολή του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα χθες τα μαθήματα διακόπηκαν στις 12 το μεσημέρι προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι έκλεισαν και οι παιδικοί σταθμοί με απόφαση του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνη, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και σήμερα.  
Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών ανακοίνωσε χθες ότι οι αίθουσες των ΚΑΠΗ θα μένουν ανοιχτές για τους πολίτες ως χώροι θέρμανσης καθημερινά, ώρες 7 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 8.30 το βράδυ, για όσες ημέρες διαρκέσουν τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
Ο ΟΚΠΑΠΑ σε ανακοίνωσή του καλεί τους συμπολίτες, εφόσον εντοπίσουν στην πόλη άστεγους περιφερόμενους, να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνά του 26510 - 01049 και 26510 - 01043 ή στο κινητό 6972024621 (κ. Τζιοβάρα Σοφία) ώστε να παρέμβει άμεσα.
Σε Άρτα – Πρέβεζα
- Ανοιχτές για τους πολίτες άφησε χθες βράδυ ο Δήμος Αρταίων την αίθουσα στο ισόγειο του Δημαρχείου και το ΚΑΠΗ του κάτω από το Κάστρο. Προληπτικά ο Δήμος έριξε αλάτι σε δρόμους της περιοχής για την αποφυγή δημιουργίας παγετού, ενώ με ανακοίνωσή του εφιστά προσοχή στους πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους, τόσο μέσα στην πόλη της Άρτας όσο και στα ημιορεινά χωριά του Δήμου. Σε ετοιμότητα είναι και η ΔΕΥΑ Άρτας για την αντιμετώπιση τυχόν σπασμένων δικτύων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
- Καμαρίνα και Κρυοπηγή στην Δ.Ε Ζαλόγγου και Ρεματιά, Βρυσούλα και Σκιαδά στην Δ.Ε Λούρου είναι οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας που αντιμετώπισαν χθες τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, τις οποίες επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα μηχανήματα του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ