Βαφτίζουν Π.Ο.Π. και προϊόντα που γίνονται με εισαγόμενο γάλα

Ενιαίο «μέτωπο» στην Ήπειρο για την προστασία της φέτας!

- Σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων Δήμων, επιχειρήσεων και αγροτικών φορέων έγινε χθες στην Περιφέρεια

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Να αφαιρείται η πιστοποίηση σ’  όσους φέρνουν πρώτη ύλη από έξω…

SYNEDRIASH PERIFEREIA

 • Κατεξοχήν κτηνοτροφική περιφέρεια η Ήπειρος, με σημαντικό μερίδιο πανελληνίως στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά δε φέτας που αποτελεί είδος - «πρεσβευτή» για την περιοχή μας, έχει κάθε συμφέρον να προστατέψει τόσο αυτά όσο και τις τοπικές τυροκομικές μονάδες μαζί με τους παραγωγούς που ζουν από αυτή τη δρα­στηριότητα.
Για παράδειγμα, δε μπορεί να επιτρέπεται η παραγωγή γαλακτοκομικών που χαρακτηρίζονται ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) με γάλα που επιχειρήσεις εισάγουν από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βουλγαρία και την ίδια στιγμή αυτό που παράγουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι να μένει αδιάθετο!
Αυτό το θέμα, δηλαδή οι τρόποι προστασίας της φέτας και των προϊόντων Π.Ο.Π. συζητήθηκε στη χθεσινή κλειστή σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δήμων, παραγωγών γαλακτοβιομηχανιών, συνεταιρισμών αλλά και φορέων όπως ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΟΓΑΚ. Συμφωνήθηκε δε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο «μέτωπο» για τον σκοπό αυτό, αλλά και για τη στήριξη των ντόπιων παραγωγών και γαλακτοκομικών μονάδων.
Νομοθετική ρύθμιση
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή φέτας και τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. οι οποίοι απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, των τυροκομικών μονάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας συζητήθηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας που έγινε υπό τον Αλέκο Καχριμάνη.
Η βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι φορείς της Ηπείρου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης, επικεντρώνεται στο αίτημα για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π. σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι «για να προστατέψουμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της φέτας και των κίτρινων τυριών, ζητάμε όποιος εισαγάγει πρόβειο γάλα απ’ έξω -που είναι νόμιμο- να μην έχει δικαίωμα κατοχής κωδικού για παραγωγή ΠΟΠ φέτας ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο να ισχύει και για όσους έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, καθώς και αυτοί δημιουργούν μια στρέβλωση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «πρέπει να διαλέξει ο καθένας αν θέλει να παράγει προϊόντα που έχουν την προστασία  Π.Ο.Π., ή δεν θέλει. Δεν μπορεί και να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να φέρνει γάλατα άλλης ποιότητας από το εξωτερικό, και να συμμετέχει και στα Π.Ο.Π. προϊόντα της πατρίδας μας». Εξήγησε μάλιστα, ότι γίνεται λόγος και για περιπτώσεις κατά τις οποίες εισάγεται πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, το οποίο επεξεργάζονται μονάδες εντός Ελλάδος και στη συνέχεια το παραγόμενο τυρί εξάγεται ως λευκό  και  με τη χρήση του κωδικού που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις διατίθεται στις αγορές ως «φέτα»!
Υπογράμμισε δε πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που μέχρι τώρα δεν αφορά επιχειρήσεις της Ηπείρου, τότε υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ξένων χωρών κατά των ελληνικών Π.Ο.Π. προϊόντων, με το αιτιολογικό ότι αυτά παράγονται με γάλα από χώρες και περιοχές όπως η Γαλλία, η Σαρδηνία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία!
Οι τιμές παραγωγού
Μια άλλη σοβαρή παράμετρος των εισαγωγών γάλακτος που απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη είναι και η μείωση στις τιμές παραγωγού, με τον Περιφερειάρχη να υποστηρίζει: «Δεν μπορεί με το 0,88 ευρώ ανά κιλό γάλα αυτή τη στιγμή να παράγεται φέτα. Ένα κιλό φέτα θέλει πέντε κιλά γάλα. Δε μπορεί να ακούμε ότι πουλιέται φέτα στο εξωτερικό με 4 ή 3,90 ευρώ το κιλό. Τα κόστη της φέτας είναι στα 6 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα άλλα δεν είναι φέτα» και να επισημαίνει την ανάγκη «να στηρίξουμε τους παραγωγούς είτε είναι οι κτηνοτρόφοι, είτε οι τυροκόμοι, από την απάτη και τη χρήση της Π.Ο.Π. χωρίς να είναι, γιατί αυτά τα προϊόντα απαιτούν  ελληνικό γάλα».
«Πρέπει να μπει τάξη…»
Εδώ θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε μετά την πρώτη συζήτηση που είχε γίνει για το θέμα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, με σκοπό, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, «να ξεκινήσουμε ως Ήπειρος –που δεν έχουμε  γάλα από το εξωτερικό- να σηκώσουμε το θέμα, ώστε να μπει τάξη σε όλη την Ελλάδα και να γίνει νόμος του κράτους. Εφόσον εισάγεις γάλα από το εξωτερικό, δεν έχεις κωδικό Π.Ο.Π., ειδικά στην φέτα που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα του γάλακτος».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ απλή, από τη στιγμή που ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κάνει έλεγχο ανά πάσα στιγμή για τις ποσότητες και την προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιεί η κάθε τυροκομική μονάδα.
Οι τοποθετήσεις
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών, του ΕΛΟΓΑΚ και παραγωγών, που έθεσαν επίσης θέματα  τιμής παραγωγού, αλλά και την προστασία από εισαγωγές και της τοπικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, η οποία θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την απόδοση των μέτρων που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί για την καθιέρωση της σήμανσης στις πωλούμενες συσκευασίες. «Για τους αγελαδοτρόφους πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει το θέμα, ποιοι  χρησιμοποιούν αγελαδινό γάλα ελληνικό και ποιοί ξένο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.  
Ποιοι συμμετείχαν
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Ιωαννιτών (Αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα), Άρτας (Αντιδήμαρχος  Θεανώ Γραμματικού), Πρέβεζας (Αντιδήμαρχος Κ. Ματέρης), Ζίτσας (Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος), Μετσόβου (Δήμαρχος Κ. Τζαφέας), Πωγωνίου (Δήμαρχος Κ. Καψάλης), Κόνιτσας (Δήμαρχος Αν. Παπασπύρου και Πρόεδρος Δ.Σ. Γ. Ρόμπολος), Γ. Καραϊσκάκη (Δήμαρχος  Περ. Μίγδος), Ζηρού (Δήμαρχος Ν. Καλαντζής), Βορ. Τζουμέρκων (Δήμαρχος Ι. Σεντελές), Δωδώνης (Δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης), οι γαλακτοβιομηχανίες,  «Δωδώνη», «Ήπειρος», «Καράλης», «Τσουτσοπλίδης», «Μπάφας», «Μινέρβα», «Πα­παδόπουλος» «Σόφιας», «Τάτσης», «Κάκος», ο προϊστάμενος του ΕΦΕΤ Ηπείρου Μιλτ. Ζήκος, η Προϊστάμενη Εποπτείας – Ηπείρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αλεξάνδρα Μέγα, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ι. Δεκόλης, εκπρόσωποι από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, η Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα κ.α..

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ