Στον α’ γύρο των εκλογών

Πώς ψήφισε η Ήπειρος για την Κεντροαριστερά

- Φ. Γεννηματά (41%) και Ν. Ανδρουλάκης (25%) οι μονομάχοι της ερχόμενης Κυριακής 

- Ικανοποίηση για την μαζική συμμετοχή στις κάλπες

GENNHMATA FOFH

• Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να έκανε πραγματικό περίπατο στον πρώτο γύρο των εκλογών για τη νέα ηγεσία της κεντροαριστεράς, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, όλα όμως θα κριθούν στον β’ γύρο την ερχόμενη Κυριακή, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τερμάτισε στην δεύτερη θέση, με ποσοστό 25%.
Αν και οι δυο διεκδικητές είχαν ξεχωρίσει από νωρίς ως οι επικρατέστεροι, ωστόσο αρχικά η διαδικασία της καταμέτρησης έδειχνε ότι η Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε ν’ αγγίξει ακόμη και την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα η αγωνία, μέχρι αργά το βράδυ να φτάνει στο κατακόρυφο!
Ήδη στα επιτελεία των δυο «μονομάχων» έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις, προκειμένου να διαμορφωθούν τα στρατόπεδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν οι επτά χαμένοι του α’ γύρου, αλλά και τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες στο προσκήνιο, αλλά και το παρασκήνιο.
Μαζική συμμετοχή
Βέβαια, την… παράσταση στην προχθεσινή διαδικασία έκλεψε η μαζική συμμετοχή στις εκλογές, σπάζοντας το φράγμα των 200.000 που είχε τεθεί, μιας και στις κάλπες προσήλθαν 210.505 πολίτες. Μάλιστα, σε πολλά εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκε συνωστισμός, ενώ αρκετές φορές χρειάστηκε να προμηθευτούν επιπλέον ψηφοδέλτια.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία».
Επί του 94,3% των ψηφισάντων (198.957 επί 210.505 συνολικά):
Φ. Γεννηματά: 81.210 – 41,20%, Ν. Ανδρουλάκης: 48.210 – 24,85%, Γ. Καμίνης: 27.151 – 13,78%, Στ. Θεοδωράκης: 21.254 – 10,78% Ι. Μανιάτης: 8.8892 – 4,51%, Ι. Ραγκούσης: 4.782 – 3,43%, Κ. Γάτσιος: 3.374 – 1,71%, Α. Πόντας: 1067 – 0,54%, Δ. Τζιώτης: 386 – 0,20%.
Οι δυο μονομάχοι
Δικαίωμα συμμετοχής στον β’ γύρο, την ερχόμενη Κυριακή  έχουν όσοι ψήφισαν προχθές στις εκλογές.
Η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών επισήμανε ότι οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν και έγινε το αποφασιστικό βήμα. «Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στη συντήρηση και τη λιτότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα».
Σχετικά με την στρατηγική για το δεύτερο γύρο και τι θα πει στους πολίτες για να τον επιλέξουν ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη μέρα θα είναι ημέρα πολιτικής ανανέωσης.
Πώς ψήφισε η Ήπειρος  
Στην Ήπειρο προχθές ψήφισαν συνολικά 7.732 πολίτες. Η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε 3.346 ψήφους και ποσοστό 43,52%, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης 2.141 ψήφους και ποσοστό 27,85%.
Στη συνέχεια δημοσιεύονται αναλυτικοί πίνακες για το πώς ψήφισαν την Κυριακή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες (Γιάννενα, Πρέβεζα, Άρτα και Θεσπρωτία), καθώς και ένας συγκεντρωτικός πίνακας με ψήφους και ποσοστά σε όλη την Ήπειρο.

PINAKAS 1

PINAKAS 2

PINAKAS 3

PINAKAS 4

PINAKAS 5

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ