Σε λειτουργία από απόψε τα διόδια Τερόβου - Μενιδίου

Δωρεάν ταξίδι… τέλος και στην Ιόνια Οδό!

- «Τσουχτερές» οι χρεώσεις, αναλυτικά στοιχεία έδωσε η ανάδοχος κοινοπραξία

IONIA DIODIA

• Οκτώ μόλις ημέρες μετά τα πανηγυρικά επίσημα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έρχεται η ώρα του… λογαριασμού για τους πολίτες και συγκεκριμένα για εκείνους που τον χρησιμοποιούν, καθώς τίθενται σε λειτουργία και οι δύο εναπομείναντες σταθμοί διοδίων της Ιόνιας Οδού, οι οποίοι τυγχάνει να βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με την Ήπειρο, αφού ανήκουν στο τμήμα Γιάννενα – Αμφιλοχία.
Πρόκειται για τους μετωπικούς σταθμούς στο Τέροβο και το Μενίδι, ενώ μαζί τους θα λειτουργήσουν επίσης και οι δύο πλευρικοί σταθμοί στην Άρτα και τον Γοργόμυλο, βάζοντας οριστικά τέλος στο δωρεάν ταξίδι μέσω της Ιόνιας, ειδικά στο τμήμα ως την Φιλιππιάδα που μέχρι σήμερα είναι ελεύθερο. Όσο για τις χρεώσεις, αυτές είναι «τσουχτερές», όπως εξάλλου αναμένονταν!
Δύο ζώνες χρέωσης...
Όπως ανακοίνωσε χθες η παραχωρησιούχος κοινοπραξία «Νέα Οδός Α.Ε.», οι σταθμοί διοδίων της Ιόνιας θα τεθούν σε λειτουργία απόψε μετά τα μεσάνυχτα. Οι ζώνες χρέωσης που τίθενται σε εφαρμογή στο συγκεκριμένο τμήμα είναι δύο:
α) «Α/Κ Αμφιλοχίας - Α/Κ Φιλιππιάδας», με μήκος 46,6 χλμ., η οποία περιλαμβάνει το μετωπικό σταθμό Μενιδίου, καθώς και τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων στον Α/Κ Άρτας και β) «Α/Κ Φιλιππιάδας – Α/Κ Εγνατίας», δηλαδή ως το τέλος της Ιόνιας, με μήκος 48,2 χλμ., που περιλαμβάνει το μετωπικό σταθμό Τερόβου, καθώς και τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων στον Α/Κ Γοργόμυλου.
«Τσουχτερές» τιμές!
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές των τελών που θα χρεώνουν οι δύο νέοι σταθμοί διοδίων της Ιόνιας είναι αρκετά «τσουχτερές», καθώς για τα Ι.Χ. που αποτελούν τον μεγάλο όγκο των οχημάτων τα οποία ταξιδεύουν στην Ιόνια κυμαίνονται γύρω στα 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι τιμές διοδίων ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος είναι οι ακόλουθες:
- Μετωπικά Διόδια Μενιδίου: Δίκυκλα - τρίκυκλα 2.05 ευρώ, Ελαφρά Οχήματα 2.95 ευρώ, Φορτηγά – Λεωφορεία - Οχήματα με λιγότερους από 4 άξονες 7.45 ευρώ, Φορτηγά - Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες 10.45 ευρώ.
- Μετωπικά Διόδια Τερόβου: Δίκυκλα - τρίκυκλα 2.15 ευρώ, Ελαφρά Οχήματα 3.05 ευρώ, Φορτηγά – Λεωφορεία - Οχήματα με λιγότερους από 4 άξονες 7.70 ευρώ, Φορτηγά-Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες 10.80 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια
- Πλευρικά Διόδια Άρτας: Δίκυκλα - τρίκυκλα 0.50 ευρώ, Ελαφρά Οχήματα 0.75 ευρώ, Φορτηγά – Λεωφορεία - Οχήματα με λιγότερους από 4 άξονες 1.90 ευρώ, Φορτηγά - Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες 2.65 ευρώ.
- Πλευρικά Διόδια Γοργόμυλου: Δίκυκλα - τρίκυκλα 0.70 ευρώ, Ελαφρά Οχήματα 1 ευρώ, Φορτηγά – Λεωφορεία - Οχήματα με λιγότερους από 4 άξονες 2.50 ευρώ, Φορτηγά - Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες 3.50 ευρώ.
Από τη «Νέα Οδό» υπενθυμίζεται ότι η τιμή διοδίου τέλους καθορίζεται σε κάθε μετωπικό σταθμό βάσει του συνολικού μήκους της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός, στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου, ανάλογα με το μήκος που διανύθηκε από την αρχή της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός, μέχρι το σταθμό και στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου, ανάλογα με το μήκος που θα διανύσει ο χρήστης από το σταθμό έως το τέλος της ζώνης στην οποία ανήκει.
Όλοι οι σταθμοί ενεργοί...
Όπως διαβεβαιώνει η κοινοπραξία, «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό, να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. Αντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη των δύο αυτών σταθμών διοδίων το σύνολο των μετωπικών σταθμών της Ιόνιας Οδού τίθεται πλέον σε λειτουργία. Για την ολοκλήρωση του συστήματος χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου, αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας των πλευρικών σταθμών διοδίων στον Α/Κ Γαβρολίμνης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ