Όπως επισημαίνει πρώην Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

ΥΠΟΠΤΕΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!

Δύο καναντέρ έστειλε η Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεσή τους

• Νέες εστίες χθες το απόγευμα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα  σε Δρόπολη  και Μαυρομμάτι Θεσπρωτίας

foties

• Πρωτοφανείς σε ένταση, διάρκεια και έκταση είναι οι πυρκαγιές που μαίνονται το τελευταίο τετραήμερο στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης,  περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό.
Δήμοι και κάτοικοι ουσιαστικά έδιναν μόνοι τους τις μάχες με τις φλόγες καθώς οι δυνάμεις της Αλβανικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν ανεπαρκείς. Χθες το πρωϊ μετά από αίτημα της  Αλβανίας και αφού προηγήθηκε παράσταση των δύο δημάρχων, του  Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, στάλθηκαν δύο ελληνικά κάναντερ και συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε χθες το πρωί  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Κι ενώ τα μέτωπα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς είχαν περιοριστεί,  χθες το απόγευμα αναζωπυρώθηκαν (αν και εκφράζονται υπόνοιες για εκδήλωση νέων εστιών), πάλι στο Δήμο Δρόπολης και μάλιστα προς στιγμή απειλήθηκαν τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες. Το ίδιο έγινε και στην περιοχή Δρόβιανης των Αγίων Σαράντα με τη φωτιά να έχει κατεύθυνση προς τους Βουλιαράτες. Για την κατάσβεσή τους υποβλήθηκε και πάλι αίτημα προς την Ελλάδα για την αποστολή πυροσβεστικών αεροπλάνων κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα.

«Εισαγωγή» στο Μαυρομάτι
Στη Θεσπρωτία υπάρχει διπλό «μέτωπο» και μάλιστα από πυρκαγιές που ξεκίνησαν από την Αλβανία και πέρασαν χθες το μεσημέρι στον Ελλαδικό χώρο στην περιοχή Μαυροματίου. Η πρώτη στην περιοχή Παλαμπάς, απασχολεί τις Ελληνικές υπηρεσίες από τις περίπου το μεσημέρι και έκαιγε χαμηλή βλάστηση. Η δεύτερη πυρκαγιά πέρασε τα σύνορα στην περιοχή Λημέρι στις 6 περίπου το απόγευμα.
Στον τόπο έσπευσε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Κων. Σκούπρας, ενώ μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες έστειλε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ενεργούν βάσει σχεδίου;
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Υπάρχουν υποψίες ότι ορισμένες τουλάχιστον από αυτές προέρχονται από «χέρι» εμπρηστών που στοχεύουν στον εκφοβισμό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, σε συνέχεια και του πογκρόμ διαρρήξεων που είχε σημειωθεί τον περασμένο χειμώνα.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται ένας κατ’  εξοχήν ειδικός, ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ε.α. (και νομικός)  Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος σε χθεσινή ανοικτή του επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, κάνει αναφορά σε «ύποπτα κίνητρα των εγκληματικών στοιχείων» με απώτερο σκοπό την εκρίζωση της Ελληνικής Μειονότητας και επισημαίνει τους κινδύνους να περάσουν αυτές στη χώρα μας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα για το περιβάλλον και τους κατοίκους των χωριών μας.

Η προειδοποιητική επιστολή
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αντιστρατήγου Αν. Γκουρμπάτση έχει ως εξής:
«κ. Υπουργέ,
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι προκληθείσες κατά τις απογευματινές ώρες της 8/8/ 2017 πυρκαγιές στη μεθόριο με την Αλβανία, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα το καταστροφικό τους έργο. Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστόν, στην Επαρχία Δέλβινου βρίσκονται σε πύρινο κλοιό στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης χωριά της μειονότητας, όπως Βουλιαράτι, Δρόμβιανη, Γράψη,...
Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι κ.α. Ήδη απειλούνται τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι και το μέτωπο κατευθύνεται προς Δρόβιανη.
Τα πύρινα αυτά μέτωπα, δεδομένης της υποτυπώδους λειτουργίας του αλβανικού δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, της ανεπάρκειας μέσων και δυνάμεων καθώς και του ανεκπαίδευτου και χωρίς σχετική εμπειρία προσωπικού του και λόγω των ευνοϊκών συνθηκών (μετεωρολογικών, καύσιμης ύλης, τοπογραφίας) που επικρατούν, μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθούν και μεταφερθούν (εισβάλουν) και στη χώρα μας και ν’ απειλήσουν το φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα το δασικό πλούτο μας και τη ζωή και περιουσίες των κατοίκων των ακριτικών μας χωριών, όπως συνέβη το 2011 και το 2000, όπου κατά το έτος αυτό κάηκε δασική έκταση (87.131) στρεμμάτων και βρήκαν τραγικό θάνατο επτά (7) συνάνθρωποί μας από τα χωριά Αγ. Μαρίνας, Χαραυγής, Καστάνης και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Ιωαννίνων.
Οι  ''εισαγόμενες'' πυρκαγιές, ως γνωστόν, είναι κατ’ αρχήν ύποπτες και πολλές φορές με ιδιοτελή ή και ''ύποπτα'' κίνητρα των εγκληματικών στοιχείων και αποτελούν μια συχνή και σοβαρή απειλή για τη χώρα μας από δράστες της γείτονος, γιατί όταν πλέον εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια έχουν ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις, αφού μαίνονται επί ημέρες σε δύσβατες περιοχές της μεθορίου και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Οι προαναφερόμενες και σε πλήρη εξέλιξη μέχρι σήμερα δασικές πυρκαγιές στα ανωτέρω μειονοτικά ελληνικά χωριά πρέπει να μας βάζουν σε υποψίες, γιατί είναι πολύ πιθανόν να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, όπως για παράδειγμα την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκεκριμένες πυρκαγιές, αλλά - γιατί όχι - να προκαλέσουν ακόμη απειλή για το δασικό πλούτο της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα και των κατοίκων των χωριών που γειτνιάζουν με την Αλβανία και ειδικότερα τις περιοχές του Ν. Ιωαννίνων. Να σημειωθεί χαρακτηριστικά, ότι η πυρκαγιά σήμερα βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο της Κακαβιάς.
Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο, όπως πολύ καλά γνωρίζεται, μετά τη συνδρομή μας με εναέρια μέσα, που πολύ ορθά αποδεχθήκατε σχετικό αίτημα και το ικανοποιήσατε, να σταλεί και κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, προκειμένου να συμμετάσχει με τις Αλβανικές ανακριτικές αρχές, στο πλαίσιο της συνεργασίας σε θέματα πυροπροστασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, από κοινού στις έρευνες για τα αίτια των ύποπτων αυτών πυρκαγιών».

Νέες πυρκαγιές στην Πρέβεζα
Στο «μάτι του κυκλώνα» εξακολουθεί να βρίσκεται ο νομός Πρέβεζας, καθώς τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνονται διαδοχικά νέες πυρκαγιές. Μετά τη μεγάλη που προκάλεσε σημαντικές ζημιές εντός και κοντά στη Βιομηχανική περιοχή και εκείνη που ακολούθησε στην Αγιά, χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκαν άλλες δύο: Η μία στον Αρχάγγελο Πρέβεζας και η δεύτερη στο Ζέφυρο. Και στις δύο για την κατάσβεσή τους ενεργούσαν οχήματα της Πυροσβεστικής.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ