Έλλειψη χρημάτων… στάση εμπορίου χθες και στη Γιαννιώτικη αγορά!

- Περίπου τα μισά καταστήματα άνοιξαν, η κίνηση όμως σ’ αυτά ήταν υποτονική

- Κινητοποιήσεις κατά του Κυριακάτικου ανοίγματος από τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους φορείς

AGORA

 • Τίποτε δεν μοιάζει ικανό να… σώσει τη Γιαννιώτικη αγορά όπως εξάλλου και τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ούτε καν οι καθιερωμένες θερινές εκπτώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Αυτό γιατί μπορεί οι προσφορές να είναι γενναίες, όμως οι πολίτες δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα για να κάνουν αγορές ανάλογες με εκείνες που πραγματοποιούσαν λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός ήταν… πλεονασματικός. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώθηκε και χθες, ημέρα που τα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα, με βάση το νόμο, να λειτουργήσουν κανονικά.
Εξάλλου, είναι και το καλοκαίρι που σπρώχνει τον κόσμο προς αυθημερόν αποδράσεις στις κοντινές παραλίες.

Η εικόνα στα Γιάννενα
Μισά – μισά ήταν χθες τα καταστήματα στα Γιάννενα που λειτούργησαν με εκείνα τα οποία προτίμησαν να κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά τους. Κι όσα άνοιξαν όμως δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση, αφού μάλλον λίγοι ήταν οι Γιαννιώτες οι οποίοι βγήκαν στην αγορά για ψώνια προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις θερινές εκπτώσεις. Τα περισσότερα πολυκαταστήματα της πόλης πάντως λειτούργησαν κανονικά. Σε αντίθεση με τα εμπορικά, γεμάτες κόσμος ήταν οι καφετέριες στο κέντρο, καθώς οι παραμένοντες στα Γιάννενα δεν έχασαν την ευκαιρία να βγουν για βόλτα και καφέ.

Και κινητοποιήσεις
Για χθες, εξάλλου, η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία είχε απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αλλά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ αντίθετος στη λειτουργία των μαγαζιών ήταν και ο Εμπορικός Σύλλογος. Μέλη του πραγματοποίησαν βόλτες στην αγορά και περνώντας από καταστήματα που ήταν ανοιχτά, ζητούσαν να κλείσουν ενημερώνοντας τους υπευθύνους τους για τους λόγους που το επιβάλλουν αυτό. Παράλληλα, στη διασταύρωση των οδών Χαρ. Τρικούπη και Μιχ. Αγγέλου μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν συλλαλητήριο με πανό και συνθήματα ενάντια στη διαφαινόμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Προτίμησαν παραλία!
Μετά από μια πολύ θερμή εβδομάδα πολλοί ήταν οι Γιαννιώτες που αποφάσισαν να εκδράμουν για Σαββατοκύριακο στις κοντινές παραλίες αναζητώντας λίγη δροσιά και μία μικρή ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Κάπως έτσι, από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ιδίως όμως το Σάββατο αλλά και χθες, τα Γιάννενα θύμιζαν… έρημη πόλη με λιγοστή κίνηση οχημάτων και πεζών στους κεντρικούς δρόμους.
 Εξάλλου, οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, οπότε όποιος θέλει, θα βρει χρόνο να ψωνίσει, αν φυσικά το αντέχει η τσέπη του!

Μεγάλες εκπτώσεις
Γενναίες προσφορές κάνουν οι καταστηματάρχες και στα Γιάννενα προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, να ξεστοκάρουν τα είδη που εμπορεύονται και να ανεβάσουν φυσικά τον τζίρο τους μετά από μία ανοιξιάτικη περίοδο δύσκολη γι’ αυτούς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπτώσεις ξεπερνούν το 50% κι ας είμαστε μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στα προϊόντα την παλιά τιμή αλλά και τη νέα, με προαιρετική την αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης. Σε περίπτωση ελέγχου οι καταστηματάρχες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ