Ανύπαρκτη η οικοδομική δραστηριότητα…

Αντί να ανακάμψουν έρχονται και νέα «χαράτσια» στα ακίνητα

- ΣΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πολ. Μηχανικός): Η παρατεταμένη λιτότητα και η φτωχοποίηση των νοικοκυριών, καθιστά… πολυτέλεια σήμερα την αγορά κατοικίας

POLYKATOIKIA

• Πολύ δύσκολες μέρες συνεχίζει να διανύει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, όπως εξάλλου και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, αφού το κλίμα που έχει δημιουργηθεί παραμένει ασφυκτικό, αποτρέποντας εκ των πραγμάτων να ανακάμψει ο κλάδος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και φέτος η ζήτηση θα είναι υποτονική, ενώ πτωτική πορεία θα ακολουθήσουν και οι τιμές ακινήτων.
Και είναι αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού το πορτοφόλι με δυσκολία ανοίγει, ακόμη και για αγορές  πρώτης ανάγκης! Η παρατεταμένη λιτότητα έχει τσακίσει τα περισσότερα νοικοκυριά, για τα οποία η αγορά ενός ακινήτου φαντάζει σήμερα... πολυτέλεια!

Σε τρεις ταχύτητες
Ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτ. Σύμβουλος Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας στον «Π.Λ.» την σημερινή κατάσταση στον κλάδο, ανέφερε ότι πλέον η αγορά ακινήτων κινείται σε τρεις ταχύτητες: Υπάρχουν κάποιες περιοχές, στις οποίες οι τιμές έχουν φτάσει στον «πάτο», αφού πωλούνται κάτω της τιμής κόστους του ακινήτου.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν διαμερίσματα των οποίων οι τιμές θα εξακολουθήσουν να μειώνονται όσο συνεχίζονται τα φαινόμενα «γκετοποίησης».
Η τρίτη ομάδα, τέλος, είναι διαμερίσματα οι τιμές των οποίων έχουν εν μέρει σταθεροποιηθεί, χωρίς όμως να προκαλούν αγοραστικό ενδιαφέρον για τους πολίτες.

Ερασιτεχνισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με τον Σπ. Κωνσταντόπουλο, η δυσκολία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς ακινήτων αποδίδεται «στον ερασιτεχνισμό που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει ως αποτέλεσμα το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, ιδιαίτερα μετά και από την ψήφιση των μέτρων».

Μείωση φορολογίας
Πώς μπορεί ν’ αλλάξει αυτή η εικόνα; Κατά τον Γιαννιώτη πολιτικό μηχανικό, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς είναι η μείωση της φορολογίας, ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη και θα οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από την οικονομική κρίση.
Βέβαια με τα νέα σκληρά μέτρα, κάτι τέτοιο επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, είναι αδύνατο έως απίθανο να συμβεί. «Όχι ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε αλλά θα ¨διαλύσουν¨ οικονομικά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση και κλείσιμο των επιχειρήσεων», τονίζει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβει τις ευθύνες προς τον Ελληνικό λαό και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μπει σε δρόμο ανάπτυξης η Οικοδομική δραστηριότητα…».

Έξτρα «χαράτσια»!
Την ίδια ώρα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή φέρνει ανατροπές στο κτηματολόγιο, κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας και προσαυξήσεις στα τέλη έκδοσης και χορήγησης αντιγράφων και πιστοποιητικών, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται και νέα «χαράτσια» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων!
Στο νομοσχέδιο που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», προβλέπονται τέλη για την έκδοση και χορήγηση αντιγράφων και πιστοποιητικών και πιο συγκεκριμένα:
- Για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Όταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα του ενός πιστοποιητικά για τον ίδιο τίτλο, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ.
- Για την χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του υποκαταστήματός του καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Το τέλος του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 4,50 ευρώ.
- Για την χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ή 33 ευρώ αντίστοιχα.
- Για την χορήγηση πιστοποιητικού με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης:
• Έως και 1.000 τ.μ. 40 ευρώ.
• Πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ. 80 ευρώ.
• Πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ. 250 ευρώ.
• Πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 50.000 τ.μ. 400 ευρώ.
• Πάνω από 50.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ. 600 ευρώ.
• Πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ. 1.500 ευρώ.
• Πάνω από 300.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ. 2.500 ευρώ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ