«Στις μικρές κοινωνίες η ζωή είναι απλή κι ο άνθρωπος στο επίκεντρο…»

on .

ABEROF TATIANA

• Μια μυστηριώδης δολοφονία σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου με θύμα τον τοπικό δήμαρχο, ένας αστυνόμος απ’ τα Γιάννενα που φτάνει σ’ αυτό για να την εξιχνιάσει, μία αγροτική γιατρός που επέλεξε τον συγκεκριμένο τόπο για να ξεφύγει απ’ το τραυματικό παρελθόν της στην Αθήνα και μια παράξενη κοινότητα με τα καλά κρυμμένα μυστικά της…
Αυτή είναι η υπόθεση του νέου αστυνομικού μυθιστορήματος της Τατιάνας Αβέρωφ, με τίτλο «Έγκλημα στον παράδεισο», του έκτου μέσα στα τελευταία 17 χρόνια για την καταξιωμένη συγγραφέα, κόρη του ευπατρίδη πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ και διευθύντρια της Πινακοθήκης που εκείνος ίδρυσε στο Μέτσοβο. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μεταίχμιο», παρουσιάζεται σήμερα στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής»

Σκηνικό… ένα χωριό!
Μπορεί η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος της Τατιάνας Αβέρωφ να ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Ήπειρο, ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στον συγγραφέα Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, «το βιβλίο είναι 100% μυθοπλασία, τόσο η καθαυτό αστυνομική ιστορία, όσο οι χαρακτήρες, το χωριό, τα τοπία. Οι γενικότερες βέβαια αναφορές στα Γιάννενα, στα βουνά της Ηπείρου και στις διαδικασίες επίλυσης μιας αστυνομικής υπόθεσης είναι βασισμένες όσο το δυνατόν σε πραγματικά στοιχεία».
Μιλώντας για την επιλογή της να στήσει το σκηνικό της ιστορίας του νέου βιβλίου της σ’ ένα χωριό, η κ. Αβέρωφ σημειώνει πως «ο Παράδεισος είναι ένα φανταστικό χωριό, αλλά είναι εμπνευσμένο από υπαρκτά χωριά, που σαν αυτό υπάρχουν πολλά στην ορεινή Ήπειρο. Στις μικρές κοινωνίες η ζωή είναι πιο απλή, οι αποστάσεις μικρότερες, η διάσπαση λιγότερη, οι ενασχολήσεις των ανθρώπων λίγο - πολύ ίδιες στα πλαίσια της καθημερινότητάς τους. Έτσι, κατά έναν παράδοξο τρόπο, στη μικρή κοινωνία τα πάντα μεγεθύνονται. Κουτσομπολιά, γεγονότα, ανθρώπινοι χαρακτήρες. Ο άνθρωπος γίνεται το επίκεντρο, δεν υπάρχουν απρόσωποι θεσμοί. Η αστυνομία, η δημοτική αρχή, το σύστημα υγείας, όλα είναι πιο άμεσα, πιο προσωπικά, αφού όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους».

«Ξένος» αστυνόμος…
Τη δολοφονία στο χωριό Παράδεισος θα εξιχνιάσει ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης απ’ τα Γιάννενα. Όπως αναφέρει η συγγραφέας για τον ήρωά της, «ο αστυνόμος Γαλάνης δεν ανήκει στη μικρή κοινωνία του Παραδείσου, είναι ο «ξένος» που έρχεται απ’ τα Γιάννενα για να αναλάβει την υπόθεση. Είναι επιπλέον ένας έξυπνος άνθρωπος με έντονη την αίσθηση του δικαίου, εργασιομανής, προσηλωμένος στη λογική σκέψη που απαιτεί το επάγγελμά του. Η προσωπικότητά του και το γεγονός ότι είναι ο «ξένος» τον βοηθούν να διατηρεί την αντικειμενικότητά του και να αποφεύγει τις μικρότητες και τα εμπόδια που του θέτει ο ντόπιος αστυνομικός. Έτσι ρίχνεται στην υπόθεση με ανεξάντλητη ενέργεια, με μονομέρεια σκοπού, αλλά και ανοιχτό μυαλό, αποφασισμένος να βρει τον πραγματικό ένοχο».
Ερωτηθείσα δε για την επιλογή της να γράψει αυτή τη φορά αστυνομικά μυθιστόρημα τονίζει χαρακτηριστικά: «Μου αρέσει γενικά να καταπιάνομαι με διαφορετικά είδη γραφής. Το αστυνομικό ήταν για μένα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Επίσης, ήθελα να «ξεκουραστώ» μετά τη μακριά περίοδο συναισθηματικής φόρτισης που βίωσα γράφοντας το προηγούμενό μου μυθιστόρημα, το ‘Δέκα ζωές σε μία’, που αναφερόταν στη ζωή του πατέρα μου».

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ
Στην ίδια συνέντευξη η κ. Αβέρωφ μιλάει και για την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο την οποία διευθύνει. Όπως λέει, μεταξύ άλλων, κύριος άξονας αναφοράς είναι η Μόνιμη Έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα ως τις μέρες μας (Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Παρθένης, Μαλέας, Μόραλης, Τέτσης, Ρόρρης κλπ κλπ). Στα σχεδόν 30 χρόνια από την ίδρυση του μουσείου, η συλλογή έχει τριπλασιαστεί σε αριθμό, και υπάρχει μια αδιάκοπη φροντίδα για τη συντήρηση των έργων, τη σωστή παρουσίαση, τον εμπλουτισμό, την τεκμηρίωση κ.λ.π.. Σε μόνιμη βάση επίσης λειτουργεί στον χώρο του μουσείου το Εικαστικό Εργαστήρι που προσφέρει οργανωμένους κύκλους σεμιναρίων, δωρεάν, για τα παιδιά της περιοχής, πρόσφατα και για ενήλικες.

Σύντομο βιογραφικό
H Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Σήμερα διευθύνει την Πινακοθήκη Ευαγγ. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και φυσικά γράφει. Έχει εκδώσει δύο βιβλία για την εκπαίδευση, τα «Μαθαίνοντας τα παιδιά να συνεργάζονται» (1983) και «Συνεργασία στη μάθηση» (1990) και έξι μυθιστορήματα. Πρόκειται για τα: «Το ξέφωτο» (2000), «Αύγουστος» (2002), «Ανοιχτή γραμμή» (2005), «Θράσος» (2009), «Δέκα ζωές σε μία» (2014) και «Έγκλημα στον Παράδεισο» (2017). Έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική μετάφραση, ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ